Să fii o mamă bună este dorinţa multor femei. Am întâlnit femei care au îndoieli dacă sunt sau nu mame potrivite pentru copiii lor. Am întâlnit şi femei care consideră că nu sunt mame bune şi poartă cu ele valuri de vinovăţie.  Cunosc şi femei care se tem că nu pot fi mame bune şi renunţă din start să mai aibă copii. Multe dintre ele nu au simţit cădura şi dragostea mamei şi nu vor „să rişte” viaţa copiilor lor într-un mod similar. Sigur că sunt şi alte motive pentru care femeile se hotărăsc să nu aibă copii.

Aşa că, dacă te îngrijorează ideea că n-ai putea fi o mamă bună, sunt veşti bune. Poţi fi altfel decât mama ta. Mai conectată la tine şi la nevoile tale. Mai conectată la copil şi la nevoile lui. Cu mai multă bucurie de viaţă. Cu mai multă acceptare a ta şi a situaţiilor asupra cărora nu ai control. Pare complicat şi uneori copleşitor, dar alegând drumul acesta vei vedea că norii cei mai grei şi mai ameninţători încep să se risipească.

Poţi fi tu o mamă bună pentru tine

Nu e uşor să recunoşti că ai fi avut nevoie de mai multă dragoste de la mama ta când erai copil. Poate îţi aduci aminte cât de copleşită şi de împovărată era mama ta. Şi poate te-ai gândit că tu eşti sursa durerii ei. Şi ai simţit vinovăţie, care te ţine blocată. Dar nu a fost vina ta că nu ai primit dragostea mamei. Primul pas este să recunoştem nevoia pe care am avut-o în copilărie şi nu ne-a fost împlinită: să simţim dragostea mamei. Când ajungem să simţim durerea noastră şi suferinţa mamei, ne va elibera treptat de poverile pe care le-am dus în spate atât timp.

Chiar dacă relaţia cu mama ta nu a fost aşa cum ţi-ai fi dorit-o, poţi fi tu o mamă bună pentru tine. Cum? Să ai grijă de tine şi de nevoile tale, să ai compasiune şi înţelegere pentru tine. Permite-ţi să te iubeşti aşa cum eşti. Nu ne dăm seama că, de fapt, avem nevoie de dragostea noastră pentru noi care este infinită.

Am primit de la mama suficient de mult încât să pot supravieţui în lumea asta, dar nu suficient încât să am încredere în mine, iniţiativă, perseverenţă, să mă accept aşa cum sunt – calităţi care sunt esenţiale în ziua de azi.

Poţi fi o mamă bună pentru copilul tău

Dacă îţi pui întrebarea din titlul articolului, înseamnă că ai o deschidere pe care mama ta nu a avut-o. Şi asta face diferenţa. Pentru că poţi învăţa. Într-adevăr, ca să răspunzi nevoilor copilului, e nevoie să înţelegi etapele de dezvoltare ale acestuia şi cum să întâmpini multele situaţii noi cu care te confrunţi. Poţi consulta specialişti sau alte mame care pot fi surse de inspiraţie pentru tine. A fi mamă este un rol important al vieţii noastre, aşa că de ce să nu apelăm la puţin ajutor? A fi mamă bună înseamnă să ai grijă şi de tine.  Înseamnă să fii prezentă în relaţie cu copilul, astfel încât să reacţionezi cât mai puţin pe pilot automat. Când suntem pe pilot automat, de cele mai multe ori repetăm moştenirea pe care am primit-o de la mama noastră.

Mamă suficient de bună

Nu e nevoie să fim perfecte. Şi nici nu putem fi pefecte. E de ajuns să fim mame suficient de bune (D. W. Winnicott), astfel încât copiii noştri să aibă un start bun în viaţă. Se pare că, dacă măcar 30% din timp reuşim să avem o stare de armonie cu copilul, este bine. Ce contează însă foarte mult este felul în care restabilesc legătura cu copilul meu atunci când o pierd. Rupturile sunt inevitabile în orice relaţie.  Pentru că nu putem face lucrurile perfect, se întâmplă să avem uneori alegeri mai puţin inspirate. Important este cum trecem peste aceste momente, restabilind legătura cu copilul nostru.

Unele zile sunt mai grele decât altele când suntem mame. Deşi ne străduim din răsputeri, lucrurile nu ies mereu cum ne dorim. De aceea, compasiunea, răbdarea şi dragostea faţă de noi sunt esenţiale.

În acest demers, îţi pot fi alături prin şedinţe de psihoterapie sau participând la workshopul „Mamă şi fiică. Cum îţi recâştigi încrederea prin înţelegerea relaţiei cu mama”.