Terapie prin natură – cum sună asta? Poate să vi se pară un termen prea scorțos, dar natura ne influențează modul în care simțim și gândim. Natura și mișcarea ne dau o stare de bine, ne fac mai creativi și mai sănătoși.
Trecutul – copilăria mea
M-am născut și am crescut la bloc. Blocul e (aproape) tot ceea ce stiu legat de copilăria mea. Sigur că mă jucam mult pe afară cu ceilalți copii, dar nu am dezvoltat o legătură cu un copac anume sau cu natura în general. Am simțit natura ca fiind ceva exterior mie, nu ca făcând parte din mine. Au fost totuși niște episoade în care, copil fiind, am simtit mai mult conectarea față de natură: la casa bunicilor mei. Cred că apropierea asta de natură ți-o dă casa în care stai, pomii pe care-i vezi in fiecare zi, grădina de legume pe care o întreții, mâncarea care e mult mai bună acolo, liniștea de la asfințit. Dezvolti o relație cu toate astea. Ești parte din natură, te identifici cu ea.
Prezentul – relația de cuplu
Obișnuiesc să mă plimb împreună cu soțul meu de câteva ori pe săptămână, pe un traseu foarte aproape de casă. Poza de sus surprinde punctul cel mai înalt al traseului nostru. Până acolo, trecem pe lângă câteva case din sat. La una din ele, stă Anica, o femeie de vreo 70 de ani, care toată viața ei a muncit la câmp, în gradina ei, în grădinile altora din sat, în tot cazul, a făcut muncă fizică.
-Vă plimbați? ne întreabă ea într-o zi când treceam prin fața casei ei.
O salutăm și încuviințăm.
-Ei, dacă altceva nu aveți de făcut…., zâmbește ea.
Anica are dreptate 🙂 Dacă privești lucrurile din perspectiva ei…
Pentru mine, însă, plimbarea e ca aerul pe care-l respir. Lucrez destule ore în fața laptopului. Îmi place tehnologia și încerc să folosesc avantajele pe care le aduce. Am lucrat și înainte de pandemie foarte mult online, din 2016 ședințele de terapie pe care le țin s-au dus tot mai mult in online, din 2017 sunt aproape exclusiv online. Și asta, pentru că m-am mutat cu sotul meu la țară, la casa bunicilor si a strabunicilor lui, o casa veche din 1885, renovată cu mult efort de soțul meu.
Cu cât tehnologia devine mai complexă, cu atât pare să descrească nevoia și valoarea muncii fizice. Adulți și copii stăm mult timp în fața ecranului și ne mișcăm din ce în ce mai puțin. Societatea oferă cele mai multe resurse și privilegii celor care înțelegem și operăm cu tehnologia. Doar că asta ne îndepărtează tot mai mult de corpul nostru. Folosim tehnologia, dar pierdem abilitatea de a construi o etajeră, de a repara un scaun sau de a dansa.
Într-un mod destul de crud, cei care nu au acces la tehnologie, devin marginalizați. Munca fizică e dusă tot mai mult către marginea societății.
Viitorul – fetița noastră
Acum mă uit la fetița noastră de 3 ani jumătate care sta toată ziua afară: aleargă, se joacă, țipă, vorbește, sperie curcile vecinului, culege cu mine „dolvecei”, se urcă pe masă și îmi spune că ea e Pizza Luiza și să o mănânc, e mereu încântată „sa-mi faca părul”- asta înseamnă că, în încercarea ei de a-mi pune diverse clame, mă si trage zdravăn de păr. Neintenționat, desigur :).
Acum vara fiind, îmi este mult mai greu să o duc seara în casă la culcare. Vrea să mai stăm putin, deși ea stă toată ziua pe afară. Sigur că puținul devine mult. Să luăm cina pe terasă, îmi propune ea. Uneori facem asa, alteori când mă simt prea obosită sa duc mâncarea afară, luam cina în casă.
După cină, începe: și acum mergem afară să vedem luna si stelele? și să mă dai cu cartul, da?
E aproape 10 și copilul chiar are nevoie si de somn. Mă țin tare și ii spun că vedem luna si stelele putin, iar cu cartul ne dăm mâine. Și mâine e o zi. Și mă gândesc la ce-mi spune sotul meu „crezi că Luiza ar mai putea locui la bloc?
Terapie prin natură: natura și mișcarea ne dau o stare de bine, ne fac mai creativi și mai sănătoși.
Câteva repere științifice oferă cartea Nature fix scrisă de Florence Williams
- Oamenii au o stare de bine și sunt mai sănătoși când se mișcă și petrec timp în natură.
- Petrecem mult timp în casă în parte și datorită faptului că subestimăm beneficiile pe care ni le oferă natura.
- Mișcarea și, în special, mișcarea în natură e asociată cu o creativitate crescută și cu beneficii în privința sănătații.
- În ciuda urbanizării, preferăm locurile naturale. Când oamenii sunt întrebați care sunt locurile preferate, peste 60% descriu locurile naturale precum lacuri, parcuri, grădini sau păduri.