Ideea de terapie de cuplu online este o alegere bună când simţim că este mai greu să găsim soluţii. Dacă mergem la terapie, nu înseamnă că relaţia noastră este pe cale să se destrame. Cu toţii ajungem într-un moment mai dificil şi faptul că putem discuta cu o persoană neutră specializată în terapie de cuplu poate ajuta mult.

Terapie de cuplu online – când e momentul potrivit pentru a face terapie de cuplu?

Majoritatea cuplurilor care fac terapie spun că ar fi fost bine să înceapă mai devreme. Adevărul este că, de cele mai mule ori, apelăm la terapie când… nu se mai poate altfel. Dacă pentru o problemă de sănătate ne prezentăm la medic într-un termen relativ scurt, aspectele legate de bunăstarea noastră emoţională şi relaţională le amânăm mult timp, uneori ani şi ani. Şi aşa, terapia apare ca fiind o soluţie la o criză în cuplu.

Dar cum ar fi să vedem preocuparea pentru relația de cuplu ca fiind parte integrantă a unei vieţi sănătoase? Aşa cum facem mişcare pentru a ne menţine sănătatea fizică, la fel şi „lucrul” cu aspectele emoţionale şi relaţionale în cuplu pot preveni sau diminua crize ulterioare.

Îţi recomand să faci anual o evaluare a relaţiei de cuplu, chiar dacă nu te confrunţi cu aspecte presante. Te ajută să recalibrezi relaţia în prezent. Poţi solicita o sesiune de terapie de cuplu online.

cand e utila terapia de cuplu

Ce aspecte sunt abordate în terapia de cuplu?

Cuplurile vin în terapie pentru multe motive: certuri frecvente, infidelitate, creşterea copiilor, gestionarea banilor, schimbări în carieră, îngrijirea părinţilor în vârstă, adicţii, depresie, anxietate. De-a lungul vieţii apar multe schimbări care pot destabiliza echilibrul unui cuplu. Terapia permite cuplului să negocieze aceste tranziţii, luându-se în considerare nevoile fiecăruia.

De asemenea, terapia de cuplu online permite setarea aşteptărilor fiecăruia şi exprimarea emoţiilor şi a stărilor.

Ne putem rezolva singuri problemele de cuplu sau facem terapie?

Când doar un singur partener doreşte terapie de cuplu online

În majoritatea situaţiilor, aşa se întâmplă. Un partener este mai pregătit decât celălalt să înceapă terapia. Dacă acesta este şi cazul tău, poţi să începi tu singur terapia individuală. Şi aceasta va avea un efect benefic asupra cuplului, în timp. Sigur, ideal ar fi ca ambii parteneri să facă terapie în acelaşi timp, dar în loc să insişti la nesfârşit ca celălalt să se schimbe, poţi începe tu mai întâi. În timp, partenerul ezitant va observa schimbările şi, sunt şanse mari, ca şi acesta să urmeze terapia.

Cum alegi un terapeut online potrivit?

Adevărul este că nu ai de unde să ştii, cu certitudine, dacă este terapeutul potrivit. Oricât de mult ai studia printre potenţialii terapeuţi. Primele întâlniri sunt foarte importante şi atunci îţi dai seama dacă puteţi lucra împreună sau nu. De asemenea, şi terapeutul îşi dă seama dacă poate lucra cu tine. Mi s-a întâmplat să întâlnesc clienţi care să aibă aşteptări nerealiste de la terapie şi atunci le spun de început ce se poate face şi ce nu.

Ce poţi învăţa dacă alegi să faci cu mine terapie de cuplu online?

Orientativ, amintesc aici câteva aspecte pe care le poţi învăţa şi apoi le poţi practica:

  • Înţelegerea şi acceptarea diferenţelor în cuplu (temperament, valori, stil de viaţă)
  • Abordarea conversaţiilor dificile în cuplu şi reglarea emoţiilor intense.
  • Înţelegerea vulnerabilităţilor fiecăruia.
  • Înţelegerea modului în care tiparele din copilărie influenţează relaţia de cuplu în prezent.
  • Dezvoltarea încrederii în cuplu.
  • Problemele în relaţie nu sunt exclusiv „vina” unui partener. Fiecare îşi aduce contribuţia la modul în care este relaţia în prezent.

Psihoterapie de cuplu – ce înseamnă progresul

Când știi că nu este persoana potrivită pentru tine

Terapie de cuplu online preţ

După ce avem prima întâlnire, îţi voi propune un pachet personalizat şi, estimativ, un număr de întâlniri în raport cu obiectivele pe care le stabilim.

Terapie de cuplu cărţi

Iţi propun câteva cărţi care îţi îmbunătăţesc cunoaşterea despre ce înseamnă să construieşti şi să menţii o relaţie de cuplu sănătoasă.

Primeşte iubirea pe care  doreşti. Ghid pentru cupluri. Harville Hendrix

Ghidul căsniciei, Harriet Lerner

Lectii pentru o relaţie trainică. Cum să îţi consolidezi căsnicia fără să renunţi la tine însuţi, Michael Gurian.

Regândirea infidelităţii. O analiză a relaţiilor de cuplu, Esther Perel

Viaţa în doi când suntem trei, John Gottman. Cei mai importanţi şase paşi pentru a cultiva fericirea în cuplu, după ce apar copiii.