Teama de singurătate: dacă te gândești că vei fi fericit(ă) doar când ești într-o relație de cuplu, ești pe o pistă greșită.
O idée de bază este să aduci starea de bine și fericirea în viața ta, chiar dacă nu ești într-o relație de cuplu. Lecția asta învățată îți va fi de folos toată viața, indiferent că vor fi perioade în care ești sau nu într-o relație de cuplu.
Teama de singurătate – cum o poți depăși
Pentru asta ai nevoie, mai întâi, să înțelegi și să experimentezi ce este cu teama de singurătate pe care o simți. Poate are legătură cu anumite pierderi sau dureri.
Ai nevoie de un sistem de suport, să te bazezi si pe alte persoane. De ex. prietenii și familia pot acoperi o parte din nevoia de conectare. Ce ai putea face mai mult în relație cu prietenii și familia (și de multe ori nu faci): să-ți exprimi vulnerabilitatea sau durerea. Ce mai poți face: să ai o viață activă intelectuală, spirituală, cu hobby-uri, să faci lucruri cu sens pentru tine. Asta te face mai puțin dependent de a avea o relație de cuplu, cu orice preț. Ce altceva mai poți face: psihoterapie, grupuri de suport, dar la fel, ca să-ți exprimi nevoile, vulnerabilitatea. Lucrează la problemele tale din copilărie, tipare care reapar in relațiile tale, alte arii din viața ta în care simți că e gol.
Dacă-ți iubești viața pe care o duci, viața te va iubi, la rândul ei.
O definiție a iubirii, care să te inspire: a iubi cu adevărat înseamnă că fiecare partener al cuplului este capabil să trăiască fără celălalt (nu există dependență), însă alege să trăiască împreună cu cel pe care-l iubește ( deci fiind autonom), prioritizând relația de cuplu, transformând cuplul în principala resursă care generează împlinirea ambilor parteneri.
Ți-au plăcut rândurile de mai sus?
Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.
Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.
- prin ședințe de psihoterapie individuală sau psihoterapie de cuplu
- participând la evenimente susținute de mine.