În cântece, sărbătorile de iarnă apar ca fiind „perioada cea mai frumoasă a anului”. Cum rămâne însă cu stresul de sărbători pe care îl resimţim? Realitatea este că „sărbătorile sunt primite atât cu bucurie, cât şi cu stres.”spune Ellen Braaten, profesor de psihologie.

 

Cred mult în ideea că putem avea nişte sărbători mai aproape de noi, mai aproape de ceea ce ne dorim. De aceea, îţi propun câteva întrebări la care merită reflectat.

  • Motivul pentru care esti stresat de sarbatori? Poate pentru tine stresul de sărbători vine din lipsa timpului sau banii puţini. Sau presiunea de a cumpăra cadouri potrivite şi cumpărăturile. Sau poate dificultatea de a mulţumi pe toată familia de sărbători. Stresul reunirilor în familie. Aglomeraţia şi traficul mai intens. Amintiri cu cei dragi cu care am petrecut anii trecuţi, de sărbători şi pe care acum îi readucem în prezent, gândindu-ne la ei. Pentru tine, care este cea mai mare sursă de stres?
  • Ce stări şi emoţii ai în prejma sărbătorilor? Bucurie, iritabilitate, supărare, mânie, singurătate. Sunt multe emoţii şi stări pe care avem nevoie să le înţelegem mai bine. Care este starea ta emoţională în această perioadă?
  • Cum ar arăta sărbătorile tale ideale? Te invit să-ţi imaginezi cum ţi-ar plăcea să fie sărbătorile tale ideale. Îndrăzneşte să te gândeşti. Poate ai vrea să faci sărbătorile puţin diferit faţă de ceilalţi ani: este în regulă, dacă asta te apropie mai mult de tine.
  • Ce poţi face astfel încât să te apropii cât mai mult de sărbătorile ideale? La ce ai vrea să spui „nu”, la ce spui „da”? Atunci când spun ”nu” la ceva, sunt mai pregătit să spun „da” la altceva, care este mai aproape de mine. Poate sunt unele lucruri pe care nu aş vrea să le fac de sărbători: de ex. anumite vizite obligatorii din familia extinsă. Aşa, se creează mai mult spaţiu să spun „da” lucrurilor care contează cu adevărat: de ex, să am mai multă grijă pentru mine, să fiu mai mult timp în preajma unor oameni de care mă simt apropiat.

În poza ataşată, am dat câteva exemple. Cum ar arăta lista ta?

Te invit să te gândeşti ce te apropie mai mult de sărbătorile ideale. Cu siguranţă, atunci când începi să faci schimbarea este greu, dar poţi să-ţi reaminteşti de ce faci asta. De ex, pentru că te apropie mai mult de tine, de valorile tale, de drumul pe care vrei să mergi mai departe. Poate nu vei reuşi să faci anul acesta chiar tot ce ai pus pe listă. Important este că mergi în direcţia pe care ţi-o doreşti. Fiecare pas mic este o victorie. Care te aduce mai aproape de Tine.