Viaţa este uşoară, viaţa este grea, viaţa este frumoasă, viaţa este o luptă continuă. Dacă ar fi să te gândeşti cum este viaţa pentru tine, ce ai spune?

În ce mă priveşte, am trăit momente frumoase de care m-am bucurat şi de care îmi aduc aminte cu drag. Am trăit însă şi momente dificile şi momente dureroase pe care îmi era tare greu să le duc mai departe. În care, de multe ori, rămâneam blocată, îngrozită, furioasă sau lipsită de speranţă. Aşa că, pentru mine, unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care l-am învăţat de când sunt pe lumea asta este felul în care mă raportez la situaţiile dificile de viaţă. Nu înseamna că nu-mi mai este greu, dar trec mult mai uşor. Viaţa devine mai uşoară, dacă acceptăm că este şi grea uneori.

Cum ar fi dacă pentru orice problemă cu care ne-am confrunta, am avea doar patru opţiuni? Marsha Linehan,  care a construit terapia comportamental dialectică, ne oferă aceste opţiuni: rezolvarea problemei, schimbarea percepţiei despre problemă, acceptarea situaţiei sau suferinţa.

Să le detaliem puţin, pe rând.

  • Rezolvarea problemei

Cu toţii rezolvăm probleme care apar zi de zi. Avem diferite strategii pe care le punem în aplicare. Definim problema, o analizăm, ne gândim la soluţii posibile, alegem care din ele ar fi mai potrivită pentru noi, ne luăm angajamentul să o rezolvăm şi apoi… o implementăm. Cele mai multe dintre probleme le rezolvăm. Însă, mai rămân unele care ne dau bătăi de cap: oricât ne străduim şi răsucim problema pe toate părţile, pur şi simplu… nu se rezolvă.

Şi aici intervine partea cu adevărat interesantă. De multe ori, încercând să rezolvăm problema devenim tot mai frustraţi că efortul nostru pare a fi în zadar. Unii se blochează aici, neputându-se decide ce să facă. Toate acestea aduc emoţii intense şi copleşitoare care ne îngustează raţiunea şi ne aduc suferinţa.

Câteva citate care pot ajuta în această etapă:

  • În mijlocul dificultăţii, apare oportunitatea. Albert Einstein
  • Pericolul în viaţă este că suntem prea precauţi. Alfred Adler
  • Am eşuat de foarte multe ori în viaţă. Şi de aceea am avut succes. Michael Jordan
  • Provocările dau sens vieţii. O viaţă frumoasă este o viaţă cu sens. Maxime Lagacé
  • În orice poveste de succes, vei găsi pe cineva care a luat o decizie curajoasă. Peter F. Drucker

 

  • Schimbarea percepţiei despre problemă

Dacă vedem că nu avem succes cu pasul unu, atunci putem lua în considerare opţiunea a doua. Schimbarea percepţiei despre problemă poate fi o mare provocare. Să luăm un exemplu: să spunem că eu sunt furioasă pe şeful meu că îmi dă prea multe responsabilităţi şi proiecte. Şi din toată această poveste şeful este cel vinovat, iar eu sunt.. victima.

Îmi schimb percepţia despre situaţie dacă văd furia ca o emoţie care îmi transmite un mesaj despre mine. Poate îmi este greu să-mi exprim nevoile, să spun cât se poate face din proiecte. Asta mă ajută să abordez problema altfel.

Schimbarea percepţiei se poate face în cazul oricărei situaţii problematice, iar psihoterapia poate ajuta mult aici.

 

Câteva citate care pot ajuta în această etapă:

Când te doare – observă. Viaţa încearcă să te înveţe ceva. Anita Krizzan

Dacă nu-ţi place ceva, schimbă. Dacă nu poţi schimba, schimbă modul în care gândeşti despre asta. Mary Engelbreit

Viaţa nu este despre a te descoperi. Viaţa este despre a te reinventa. George Bernard Shaw

 

  • Acceptarea situaţiei

Acceptarea înseamnă a accepta ceea ce este real. Să luptăm împotriva realităţii ne cauzează suferinţă. Asta nu înseamnă că atunci când ne este greu, n-ar trebui să avem emoţii. Dar luptându-ne împotriva realităţii, adaugăm o cantitate de durere emoţională la cea pe care o experimentăm deja. Şi asta duce la suferinţă. Se face o distincţie interesantă între durere şi suferinţă: durerea este inevitabilă în viaţă, pe când suferinţa nu este. Acceptând durerea în viaţă, scădem din suferinţa pe care o experimentăm.

Aici sunt multe de spus, de înţeles şi de experimentat.

 

Câteva citate care pot ajuta în această etapă:

Viaţa presupune schimbări naturale şi spontane. Nu te împotrivi, vor aduce numai suferinţă. Lasă realitatea să fie realitate. Lasă lucrurile să curgă lin. Lao Tzu

Cu cât te aştepţi ca lucrurile să fie într-un anumit fel, cu atât vei fi mai dezamăgit. Acceptă viaţa aşa cum este. Vei fi liber. Maxime Lagacé

Pentru că zânbeşti, viaţa va fi mai frumoasă. Thich Nhat Hanh

Viaţa e ca o furtună care te va provoca mereu. Nu aştepta să se oprească valurile. Fii rezilient. Învaţă să nevighezi pe o mare învolburată. Necunoscut

Cel mai greu este să învăţ ce pod să trec şi ce pod să ignor. David Russell

 

  • Suferinţa

Să rămân cu suferinţa nu este o opţiune pe care să şi-o dorească cineva, dar dacă nu rezolvăm problema, nu putem schimba percepţia, nu acceptăm situaţia, atunci suferinţa este singura opţiune care ne rămâne. Şi adevărul este, că ajungem de multe ori aici.

 

Câteva citate care pot ajuta în această etapă:

Viaţa este simplă, dar noi insistăm să o facem complicată. Confucius

Oamenii tind să-şi complice viaţa, ca şi cum nu era deja destul de complicată. Carlos Ruiz Zafón

 

Cu toţii ajungem să trăim şi momente mai grele indiferent de statutul social, sex, orientarea politică sau spirituală, că suntem sau nu căsătoriţi, că avem sau nu copii. Poate am avut o nereuşită, poate am pierdut pe cineva drag, poate nu reuşim să avem relaţia de cuplu pe care o dorim, poate nu ne înţelegem cu şeful.

Nu avem o superputere ca să îndepărtăm multe din momentele grele care vin peste noi, dar ceea ce putem face este modul în care primesc dificultatea şi durerea în viaţa mea.