Dacă te întreabă cineva „Ce mai faci?”, unul dintre cele mai probabile răspunsuri este: „Sunt foarte ocupat/ă.”. Chiar și perioada de izolare a adus pentru mulți dintre noi presiunea de a face mai mult sau mai multe. A fi extrem de ocupat a devenit un semn al importanței noastre în societate și al evoluției profesionale și personale.

 

Desigur, pentru mulți dintre noi a fi ocupat este o consecință naturală a responsabilităților pe care le avem, în viața personală și profesională. La fel de natural este ca unele etape din viață să fie mai solicitante decât altele.

 

Însă în unele situații, un program extrem de încărcat poate deveni un adevărat mecanism de apărare.
Acest lucru înseamnă că a fi în permanență ocupați ne ajută să evităm aspecte mai dificile ale vieții noastre. De exemplu, un program zilnic încărcat ne ajută să nu ne mai gândim la lucrurile pe care dorim să le facem, dar ne temem, la o relație de cuplu dificilă sau ne poate ajuta să ascundem o stimă de sine scăzută sau anxietăți semnificative. Dependența de muncă este o formă de manifestare a acestui mecanism de apărare, dar putem fi extrem de ocupați și în afara sferei profesionale (oferind ajutor celor din jur, având standarde perfecționiste privind treburile casnice sau implicându-ne extrem de mult în viața copiilor, de exemplu).

 

Sindromul ”Sunt foarte ocupat”: Când îți dai seama că programul tău încărcat joacă rolul de mecanism de apărare?

 

Te simți inconfortabil când nu ai ceva de făcut

Când apare un interval liber în programul tău, simți neliniște, agitație, plictiseală sau vinovăție că stai ”degeaba” și apare o nevoie urgentă de a găsi ceva de făcut.

Recomandare:

Împrietenește-te cu disconfortul emoțional. Orice stare emoțională dificilă apare pentru a ne atrage atenția asupra unei nevoi pe care o neglijăm. Așadar, în loc să eviți cu orice preț disconfortul pe care îl simți dacă nu ești ocupat tot timpul, învață să asculți ce vrea să îți transmită. Pentru a-ți fi  mai ușor, poți folosi un jurnal, poți face exerciții de relaxare sau poți vorbi cu o persoană apropiată.

 

Nu te poți relaxa cu adevărat

Chiar și când planifici activități de relaxare, le abordezi cu o atitudine „eficientă”: trebuie să bifezi cât mai multe obiective turistice când mergi în vacanță, de exemplu.

Recomandare:

Alocă 20-30 minute pe zi meditației sau relaxării. Inițial, s-ar putea să ți se pară imposibil sau inutil. În timp, acest obicei te ajută să recuperezi ce pierzi când ești extrem de ocupat: calmul de a gândi pe îndelete, de a avea idei noi, de a te amuza sau a observa lumea din jur dintr-o nouă perspectivă. În plus, când acorzi mai mult timp relaxării și odihnei, vei observa că ești mai eficient.

 

Ai convingerea, mai mult sau mai puțin explicită, că dacă ești ocupat, ești o persoană valoroasă

Cultura în care trăim încurajează această gândire, așa că nu este de mirare că este adoptată de mulți dintre noi.

Recomandare:

Pune mai mult accent pe relațiile personale. Fiecare persoană este valoroasă, indiferent de statutul social sau succesul profesional. Consolidează relațiile sociale în care te simți apreciat cu adevărat, în care poți tu însuți/însăți și care îți aduc pur și simplu bucurie.

 

Te simți liniștit când știi că ai o mulțime de activități planificate

Nu doar pentru că ideea de a fi ocupat înseamnă că faci lucruri importante, ci și pentru că te simți  bine doar când ești „în mijlocul acțiunii”. Ideea că ai un calendar plin te ajută să te simți mai calm.

Recomandare:

Învață să faci loc neprevăzutului și surprizelor. Viața este mai interesantă când nu încercăm să controlăm tot ce urmează să se întâmple. Deseori, a lăsa mai mult timp liber înseamnă a lăsa loc pentru inspirație, pentru oportunități neprevăzute sau întâlniri favorabile.

 

Deseori, te surprinzi copleșit/ă de responsabilitățile pe care ți le asumi

Nevoia de a umple programul personal sau profesional duce deseori la suprasolicitare și la epuizare fizică și emoțională.

Recomandare:

Fă-ți un obicei din a amâna un răspuns când vine vorba de noi responsabilități. Astfel, vei avea timp să alegi doar activitățile care corespund cu adevărat valorilor tale și care îți aduc împlinire. Poate fi nevoie să înveți să spui nu și să fii mai atent la nevoile tale personale și la priorități.

 

Unele aspecte ale vieții tale sunt neglijate pentru că ești atât de ocupat/ă

Poate nu petreci destul timp cu familia, poate nu ți-ai mai văzut prietenii de luni de zile sau nu mai ai timp pentru sport sau relaxare.

Recomandare:

Planifică timp pentru aspectele din viața ta pe care le-ai neglijat. Poate fi nevoie să renunți la unele activități sau să le delegi altor persoane. Amintește-ți care sunt valorile tale și care din ele sunt prioritare acum.

 

Dependența de muncă sau de un program încărcat începe deseori de la sentimentul de „Nu sunt suficient de bun.” sau ”Simt presiune pentru a-mi îndeplini toate responsabilitățile” sau de la convingerea că trebuie să depunem un efort constant pentru a primi aprecierea celor din jur. Este deseori însoțită de perfecționism, de un nivel ridicat de autocritică și de anxietate. Toate acestea pot fi rezolvate în timp, cu efort susținut, răbdare și, uneori ajutor specializat.

 

Alte resurse care te pot ajuta:

Why are we so busy in Modern Life?

10 Happiness Tips for Busy People

Citat: ”Cum să te relaxezi” – Thich Nhat Hanh

„Dacă nu ne putem odihni, e din cauză că nu ne-am oprit din alergat. Am început să alergăm cu multă vreme în urmă. Continuăm să alergăm, chiar și când dormim. Credem că fericirea și starea de bine nu sunt posibile în prezent.

Dacă poți să te oprești și să te stabilești în aici și acum, vei vedea că sunt multe elemente ale fericirii disponibile în acest moment, iar acestea sunt mai mult decât suficiente pentru ca să fii fericit. Chiar dacă există câteva lucruri în prezent care îți displac, tot rămân o mulțime de situații datorită cărora poți fi fericit.

 

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.