Ca femei, avem mai multe oportunităţi în carieră decât au visat vreodată mamele sau bunicile noastre. Am studiat mult, avem diplome, muncim din răsputeri la locul de muncă. Ne aşteptăm să vedem mai des femei lider. Deşi ne străduim atât de mult, bărbaţii sunt promovaţi mai repede şi sunt plătiţi mai bine. Ca să aibă acelaşi succes ca barbaţii, femeile trebuie să muncească mai mult.

Eurostat arată că femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii. În Romania, potrivit INS, femeile castiga cu aprox. 5% mai putin decat barbatii pe acelasi loc de muncă. Aşadar, stăm bine din acest punct de vedere în Europa, cu una dintre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi. Mai multe detalii aveţi în publicaţia Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa, unde găsiţi salariile medii pe ora, pe diferite profesii, în funcţie de sex.

De ce avem aşa puţine femei lider

Sheryl Sandberg, COO Facebook, ne spune în discursul ei TEDWomen 2010 şi în cartea „Lean in” de ce cariera femeilor arată diferit de cea a bărbaţilor.

Copiii schimbă priorităţile în cariera femeilor

Am putea spune că, având copii, ne schimbăm priorităţile. Şi este, în mare parte, adevărat. Instinctul matern contribuie la deja dificila decizie de a ne împărţi între casă şi locul de muncă. „Dacă o femeie se concentrează mai mult pe familie sau mai mult pe job-ul pe care il are sau se hotărăşte să se concentreze pe ambele este alegerea ei individuală”. Sheryl Sandberg

Studiile arată că femeile sunt încă responsabile de treburile casei, creşterea copiilor şi îngrijirea celor în vârstă, şi toate astea în timp ce au şi serviciu. Se pare că nu atât volumul de muncă le face pe femei nefericite, ci faptul că cei din jur se aşteaptă, de exemplu, ca ele să petreacă mult timp cu copiii, în ciuda faptului că lucrează mult mai multe ore la serviciu decât generaţiile anterioare. Iar femeile se simt vinovate atât de ceea ce fac, dar şi de ceea ce nu fac. „Ne putem simţi vinovate că lăsăm copilul pentru job şi vinovate că lăsăm jobul pentru copil”(Harriet Lerner).

Barierele culturale sau politicile companiilor

Ar mai putea fi şi barierele culturale sau politicile companiilor care pot îngreuna succesul femeilor. Toate acestea sunt adevărate. Prefer însă, să mă concentrez mai mult pe aspecte care ţin mai mult de noi pentru că schimbarea cea mai mare vine când avem curajul să schimbăm câte ceva la noi.

Stima de sine scăzută la femei

Din punctul meu de vedere, stima de sine scăzută ne îngreunează mult în carieră. Ca femei, ne subestimăm. Mai mult decât bărbaţii.

Când avem succes, considerăm că acesta se datorează norocului sau faptului că am muncit mult. Spre deosebire de femei, bărbaţii consideră că succesul este legat de persoana lor. Consideră că ei au succes. De aceea, probabil, oamenii consideră că bărbaţii care au succes sunt mult mai plăcuţi decât femeile care au succes. Ce puţin asta ne spun studiile.

În general, femeile sunt mai puţin asertive şi mai puţin înclinate să se promoveze şi să negocieze pentru ele, spre deosebire de bărbaţi. Şi asta, pentru că femeile se conformează normelor sociale, culturale. De multe ori, aşa am fost învăţate acasă, la mama şi tata.

Dar există şi femei lider care luptă să aibă realizări la locul de muncă şi care plătesc un preţ. Sheryl Sandberg vorbeşte despre acest lucru în cartea „Lean in”: „Colegii şi managerii direcţi recunosc realizările acestor femei, dar în acelaşi timp, le percep ca fiind „prea agresive” sau că „nu pot fi de încredere”. Şi asta, în condiţiile în care, cei mai mulţi din noi admirăm bărbaţii care au calităţi similare şi care transmit o mare încredere în ei.

Femeile sunt mai precaute în deciziile legate de carieră, spre deosebire de bărbaţi. De exemplu, dacă să accepte un post nou în compania în care lucrează sau la un alt angajator. „Femeile îşi asumă mai puţine riscuri. Şi, în timp, pierd oportunităţi.” spune Judith Beck, psiholog. Aşa că, avem mai puţine femei lider.

psihoterapie online