Scopuri în viață. Este bine să ni le stabilim? Majoritatea dintre noi am răspunde „Da” la această întrebare. Până la urmă, dacă nu știi încotro te îndrepți, nu ajungi nicăieri. Pe de altă parte, câți dintre noi am reușit să atingem toate scopurile pe care ni le-am stabilit? Poate este timpul să privim lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Iată de ce poate fi benefic să nu ne bazăm doar pe scopuri și cum le putem privi dintr-o perspectivă mai flexibilă.

 

Efectele nedorite care apar când ne stabilim scopuri în viață

 

Scopurile ne mențin într-o stare continuă de tensiune și neîmplinire. „Când voi reuși X, voi fi fericit/mulțumit/liniștit.. De câte ori nu ai gândit astfel? Problema este că atunci când ne orientăm excesiv atenția asupra scopurilor, fericirea noastră de zi cu zi este limitată, din mai multe motive. Iată câteva dintre ele: nemulțumirea că încă nu am atins scopul dorit, teama că nu vom reuși să îl atingem și tendința de a neglija alte surse de bucurie și împlinire, care nu au legătură cu scopul pe care ni l-am propus.

 

Scopurile nu încurajează întotdeauna progresul pe termen lung. Deseori, după ce am bifat un scop de pe listă, decidem să renunțăm la activitatea care ne-a ajutat să îl atingem. De exemplu, dacă ne-am antrenat pentru un maraton și am reușit să terminăm cursa, putem fi tentați să oprim antrenamentele.

 

Stabilirea de scopuri în viață ne aduce o stare de mulțumire temporară. După ce am atins scopurile pe care ni le-am propus, răsuflăm ușurați, pentru ca aproape imediat să ne orientăm atenția către următorul scop. Pe de altă parte, uneori scopurile de lungă durată pe care ni le propunem nu aduc împlinirea la care am sperat. Motivul este simplu: în prezent, ne putem imagina că un anumit scop ne va aduce bucurie, dar nu putem fi siguri de acest lucru decât în viitor, când îl vom atinge. De aceea, există multe situații în care scopurile pe care le-am urmărit ne aduc mai puțină împlinire decât speram.

 

Scopurile prea dificile sunt asociate cu comportamente mai puțin etice. Mai ales în context organizațional, când scopurile sunt percepute ca fiind nerealiste (imposibil de atins), acestea duc la un nivel ridicat de competiție între angajați și la tendința acestora de a trișa.

 

Scopuri în viață – cum le putem privi mai flexibil 

Putem înlocui scopurile cu o abordare mai flexibilă a progresului personal, astfel:

 

Ne putem crea sisteme care ne ajută să progresăm. Sistemele se referă la toate acțiunile care sunt necesare pentru a progresa în direcția dorită. Când punem accentul mai mult pe acțiunile pe care vrem să le facem, scopurile sunt atinse în mod natural, după cum arată James Clear, autorul cărții Obiceiuri atomice”: Credem că vrem să ne schimbăm rezultatele, dar nu rezultatele sunt problema. Ce trebuie să schimbăm de fapt sunt sistemele care produc acele rezultate. Când rezolvi problemele la nivelul rezultatelor, le rezolvi doar temporar. Pentru a progresa cu adevărat, trebuie să rezolvi problemele la nivelul sistemelor. Corectează inputul și outputul se va corecta singur.”. De exemplu, dacă îți propui să scrii o carte de ficțiune, acesta este scopul tău. Sistemul înseamnă să găsești ideea pentru intriga cărții, să creezi personajele, să îți faci timp în mod regulat pentru a scrie, iar când manuscrisul este gata, să găsești o editură care o poate publica. Dacă îți concentrezi atenția doar asupra scopului în sine, vei deveni prea stresat sau prea obosit pentru a depune eforturi eficiente în privința sistemului.

 

Ne putem forma obiceiuri care ne ajută să progresăm în direcția scopurilor dorite. „Sistemele” nu sunt posibile fără eforturi consecvente. Cel mai simplu mod de a depune un efort în mod consecvent este de a-l transforma într-un obicei.

 

Ne putem stabili intenții pornind de la valorile morale personale. Intențiile ne ajută să ne orientăm în mod conștient comportamentul în direcțiile dorite și să rămânem flexibili în legătură cu rezultatele pe care preferăm să le obținem. De exemplu, în loc să ne propunem să obținem un anumit rezultat într-o ședință, ne formulăm intenția de a avea o atitudine pozitivă, echilibrată și rațională, indiferent de reacțiile celor din jur. În acest fel, ne asigurăm că întreaga zi va fi reușită indiferent de rezultatele obținute. Când aplicăm această strategie la un nivel mai general, reușim să avem o viață împlinită, indiferent de rezultatele pe care le obținem, pentru că reușim să acționăm în concordanță cu ceea ce este important pentru noi.

 

Stabilirea de scopuri în viață nu este nici inutilă și nici dăunătoare, dacă reușim să ne concentrăm mai mult asupra procesului care le face posibile. Așa cum, atunci când mergem pe munte, nu ne grăbim doar să ajungem în vârf, ci vrem să ne bucurăm de experiență, la fel putem să procedăm și când vine vorba de scopurile dorite.

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport: