Sănătatea mintală în pandemie a trezit temeri de tot felul în rândul oamenilor – ne putem da seama de acest lucru făcând un exercițiu de introspecție sau din discuțiile cu alte persoane. Statisticile confirmă această observație: înainte de pandemie, simptomele de anxietate afectau 1 din 12 persoane; anul trecut, au fost prezente la 1 din 3 oameni. Cum putem să avem grijă mai mult de sănătatea emoțională?
Într-un material video realizat de Elisha Goldstein, fondator al comunității Mindful Living Collective, găsim inspirație pentru 5 lucruri simple, dar eficiente pe care le putem face în această perioadă pentru sănătatea noastră mintală:
-
Cultivarea conștientă a relațiilor cu cei apropiați
Teama sau anxietatea înseamnă, în esență, lipsa sentimentului de siguranță. Putem aduce mai aproape sentimentul de siguranță fizică și emoțională căutând în mod conștient interacțiuni autentice cu alți oameni. Așa cum o plasă de siguranță dă curaj unui acrobat care merge pe sârmă la înălțime și rețeaua noastră socială (familia, grupul de prieteni) ne dă sentimentul că nu ne aflăm într-un pericol permanent. În această perioadă, conexiunea umană poate fi încurajată prin micro-interacțiuni autentice – acele momente în care ascultăm cu adevărat, suntem prezenți cu adevărat în relația cu cealaltă persoană și suntem binevoitori.
-
Alocare de timp pentru activitatea fizică
Activitatea fizică ne ajută nu doar să ne creștem mobilitatea și puterea fizică, ci și flexibilitatea și forța emoțională. Și, implicit, sănătatea mintală. Mersul pe jos, sporturile sau exercițiile fizice făcute acasă pot avea un efect benefic imediat asupra stării noastre mintale. Deși cunoaștem în teorie beneficiile mișcării fizice, mulți dintre noi avem dificultăți în a include mișcarea fizică în programul zilnic. La fel ca mai sus, putem lua decizii simple, la nivel „micro”, pentru a deveni mai activi: ieșim la plimbare cu un prieten, urcăm pe scări în loc să luăm liftul sau mergem pe jos câteva stații de autobuz.
-
Concentrarea atenției asupra prezentului
Mindfulness-ul sau capacitatea de a ne orienta complet atenția către prezent ajută la reducerea „zgomotului interior”. Când suntem în totalitate concentrați asupra prezentului, vocea critică interioară și grijile de zi cu zi își pierd din intensitate. Atunci când ne orientăm atenția în mod intenționat asupra unei activități (chiar și una simplă precum savurarea unei gustări), când suntem în mod intenționat curioși să observăm cu atenție, devenim mai calmi și mai echilibrați emoțional.
-
Sănătatea mintală și învățarea unor lucruri noi
Mintea umană are nevoie de noutate pentru a rămâne activă. Când învățăm lucruri noi, care ne interesează, ne vom simți mai bine din punct de vedere psihic. Pornește de la lucruri simple: o carte nouă, un material video, o conversație cu un prieten expert într-un anumit domeniu, un curs online. Fă-ți un obicei din a te întreba: „Ce lucruri noi învăț acum?” și „Ce lucruri noi aș vrea să învăț în viitor?”.
-
Dezvoltarea generozității cu cei din jur
Generozitatea față de cei din jur ne ajută să creăm conexiune umană autentică. Când suntem generoși cu cei din jur, îi ajutăm să se simtă în siguranță sau să devină mai puternici. Când cei din jur sunt mai puternici, noi înșine devenim mai puternici, pentru că suntem parte dintr-o comunitate, în orice context ne-am afla. Generozitatea nu înseamnă doar a oferi sprijin material, ci și ajutor, înțelegere, o vorbă bună sau un zâmbet sincer.
Când trecem prin perioade de stres, incertitudine și teamă, este ușor să uităm că avem control avem asupra propriei noastre stări emoționale sau care sunt lucrurile care ne pot ajuta să o îmbunătățim. Recomandările de mai sus pot fi puse în practică în fiecare zi, necesită câteva minute și foarte puțin efort, dar pot avea efecte foarte bune pentru sănătatea mintală.
Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport:
- prin ședințe de psihoterapie
- prin participarea la diferite workshopuri sau evenimente susținute de mine.