Relații de cuplu sănătoase ne dorim cu toții. Dar ce putem face pentru a avea o relație de cuplu fericită? Cum abordăm mai eficient conflictele în cuplu, astfel încât să nu deteriorăm relația, ci să o facem mai puternică? Asemenea întrebări sunt importante pentru starea noastră emoțională de zi cu zi. Însă răspunsurile cele mai populare nu sunt întotdeauna și cele corecte.

 

Studiile realizate de John Gottman, psiholog clinician și cercetător cu experiență de peste 30 ani în psihologia relațiilor de cuplu, la The Gottman Institute, scot în evidență câteva mituri și adevăruri legate de eșecul sau succesul relațiilor de cuplu.

 

Relații de cuplu sănătoase – mituri despre despărțiri

 

Mitul numărul 1. Relațiile extramaritale duc la divorț.

80% dintre cuplurile aflate în procesul de divorț au declarat că motivul care a dus la despărțire a fost distanțarea emoțională față de partener. În contrast, doar 20-25% dintre cuplurile în proces de divorț au decis să se despartă din cauza unei relații extraconjugale. În plus, cele mai multe relații extramaritale apar pentru că partenerul caută în afara relației intimitate emoțională (apropiere, înțelegere, atenție, apreciere), nu doar intimitate fizică.

 

Mitul numărul 2. Diferențele dintre bărbați și femei duc la despărțire.

Ideea că „Bărbații vin de pe Marte, iar femeile de Venus.” este contrazisă de studiile realizate de John Gottman. Acestea arată că factorul cel mai important când vine vorba de satisfacția femeilor în privința relației de cuplu este, în proporție de 70%, prietenia dintre parteneri. Pentru bărbați, satisfacția față de viața sexuală, pasiunea și romantismul din relația de cuplu, este determinată, în proporție de 70% de…prietenia dintre parteneri. Cu alte cuvinte, atât femeile, cât și bărbații își doresc aceleași lucruri de la relațiile de cuplu.

 

Mitul numărul 3. Lipsa de reciprocitate duce la despărțire.

A ține scorul („Eu am făcut ceva drăguț pentru tine, trebuie să faci și tu ceva pentru mine.”) este o caracteristică a relațiilor nefericite. Relațiile reușite se bazează pe gesturi de afecțiune și ajutor oferite în mod liber și natural de către parteneri. Și asta, fără nevoia de a „egala” eforturile dintre parteneri.

 

Mitul numărul 4. Problemele de comunicare dau naștere la conflicte și, eventual, la despărțire.

Deși comunicarea este esențială în orice relație, deseori cuplurile cu dificultăți reușesc să comunice foarte clar nevoile neîmplinite sau problemele întâmpinate. Problemele apar atunci când, deși comunică destul de clar, partenerii nu ajung la un compromis. Și, în plus, nu gestionează bine emoțiile trezite de conflict.

 

Mitul numărul 5. Evitarea conflictelor duce la despărțire.

Conflictele apar în toate relațiile, însă multe cupluri fericite știu cum să evite certurile minore și inutile și să aleagă să discute lucrurile cu adevărat importante.

 

 

Relații de cuplu sănătoase. Adevăruri despre reușita acestora

Adevărul numărul 1. În relațiile fericite, partenerii depind unul de celălalt.

Deși tendința generală este de a încuraja independența individuală a fiecărui partener, în relațiile de cuplu sănătoase, partenerii știu că pot depinde unul de celălalt pentru împlinirea, cel puțin parțial, a nevoilor emoționale.

 

Adevărul numărul 2. Proporția de interacțiuni pozitive este de 5 la 1 în relațiile fericite

În relațiile care funcționează bine proporția este de 5 la 1, iar în relațiile care urmează să se despartă, de 0,8 la 1. Aceste proporții au fost calculate de John Gottman în cercetările realizate observând partenerii de cuplu în momentele în care nu se află în conflict. Partenerii în relații nefericite tind să vadă chiar și situațiile neutre într-o lumină negativă și nu observă lucrurile pozitive. În relațiile fericite, se întâmplă opusul: situațiilor negative nu li se acordă importanță, iar cele neutre sunt percepute într-o lumină pozitivă.

 

Adevărul numărul 3. Există două momente critice în relațiile de cuplu

Căsniciile tind să se încheie după 5-7 ani din cauza conflictelor repetate sau după 10-12 ani, din cauza deteriorării intimității dintre parteneri. Aceste momente sunt, din punct de vedere statistic, cele mai riscante pentru majoritatea relațiilor de cuplu.

 

Adevărul numărul 4.  Relații de cuplu sănătoase. Toate cuplurile au conflicte care nu pot fi rezolvate niciodată

Și relațiile nefericite și relațiile de cuplu sănătoase întâmpină probleme cronice, iar statisticile arată că 69% dintre conflicte sunt recurente. Relațiile fericite reușesc să mențină aceste conflicte la un nivel tolerabil, în timp ce relațiile nefericite tind să aibă conflicte repetate și din ce în ce mai intense, fără a le putea rezolva.

 

Adevărul numărul 5. Când vine vorba de conflicte, este mai importantă compatibilitatea dintre parteneri decât stilul de abordare a conflictelor.

Există diferite stiluri de abordare a conflictelor (atacul, evitarea, calmarea celuilalt), însă nu există un stil cu adevărat mai benefic, ci combinația de stiluri a partenerilor contează mai mult. Astfel, chiar și în relații de cuplu sănătoase, pot avea loc conflicte furtunoase, fără ca acestea să aibă un efect dezastruos. Și asta, pentru că ambii parteneri acceptă acest stil de abordare a conflictelor.

 

În final, iată încă o idee care te poate ajuta să înțelegi mai bine relația de cuplu: majoritatea conflictelor dintre partenerii de cuplu sunt activate de… nimic. Este vorba de conflictele care apar în urma eșecului de conectare emoțională dintre parteneri. De exemplu, când îi povestești ceva partenerului tău și acesta se uită în telefon în timp ce vorbești. Asemenea momente, chiar dacă par minore, sunt esențiale pentru fericirea de durată a relației de cuplu.

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.