Ai așteptări prea mari sau prea scăzute față de relația de cuplu?

Poate ai așteptări mari și îți dorești ca totul să fie perfect în relație..

Poate îți setezi așteptări foarte mici, ca să nu fii dezamăgit(ă) în relație. Nu e o idee bună, pentru că riști ca partenerul să se poarte prost cu tine.

 

John Gottman îți propune să țintești către „o relație suficient de bună”.

Relație de cuplu suficient de bună – ce înseamnă

  • „Descoperirea partenerului potrivit este doar jumătate din drum. Următorul pas – care va determina dacă relația voastră va dura – este să descoperiți dacă puteți construi încredere și angajament împreună. Și, la fel ca îndrăgostirea, nu putem crea asta cu oricine. Cu alte cuvinte, dragostea presupune atracție, interes reciproc, încredere și angajament.

 

  • Prietenia și intimitatea sunt două ingrediente esențiale ca relația suficient de bună să dureze mult. Ele derivă din atracție, încredere și angajament.

 

  • O relație suficient de bună nu este numai lapte și miere mere. Vei avea dezacorduri cu partenerul tău, așa este viața reală. Cuplurile se ceartă. Important e cum gestionați conflictul. Un conflict este sănătos când duce la o mai bună înțelegere în cuplu.

 

  • Nu vă așteptați că veți rezolva toate problemele din cuplu. O cantitate de dezacord va rămâne acolo mereu… ceea ce înseamnă că tu și partenerul tău le vei repeta din nou, fără progres. În toate relațiile sunt și dezamăgiri. Asta se întâmplă pentru că în relație sunt două creiere, în loc de unul.

 

  • Într-o relație suficient de bună, te aștepți ca partenerul să te trateze, în mare parte din timp, cu bunătate, dragoste, afecțiune și respect. Te aștepți ca partenerul să te prețuiască pe tine și emoțiile tale. Te aștepți la loialitate. Și toate acestea le oferi și tu, la rândul tău.”

 

John Gottman a fost desemnat unul dintre top 10 cei mai influenți terapeuți din ultimul sfert de secol (Psychotherapy Networker). Este autor și coautor a peste 200 articole academice publicate și mai mult de 40 de cărți. Este cofondator al Institutului Gottman, împreună cu soția sa, Julie Gottman.