Toţi adolescenţii trec prin schimbări de dispoziţie sau aspecte mai dificile legate de şcoală şi de prieteni. Uneori, când stresul perceput de adolescent creşte mult, este benefic ajutorul unui psihoterapeut.
Adolescenţi şi terapie online: când are nevoie de psihoterapie adolescentul tău
Sunt câteva semne în comportament şi în starea emoţională a adolescentului la care este nevoie să fii atent ca părinte:
– Frustrarea constantă (în legătură cu şcoala, colegii – bullying– sau relaţiile din familie),
– Stării emoţionale intense care îl / o copleşesc şi care se prelungesc în timp: tristeţe (singurătate, pierdere), ruşine (de a fi diferit), furie, îngrijorare, plictiseală şi lipsă de interes.
– Neîncredere în sine,
– Perfecţionism (dorinţa de a fi perfect în tot ce face).
– Lipsa de perspectivă şi de valori.
– Izolare.
Un psiholog online pentru adolescenţi te poate ajuta în aceste situaţii.
Adolescenţii şi problemele lor. Pot apărea şi alte situaţii, mai complexe: eşec sau abandon şcolar, depresie, anxietate, tulburări alimentare (anorexie, bulimie), consum de alcool, tutun, droguri, automutilări, probleme în comportamentul sexual.
Terapie adolescenţi online
Adolescenţii sunt deschişi la tot ce înseamnă mediul online, de aceea acceptă uşor psihoterapia în această variantă.
Psiholog online pentru adolescenţi
Un psiholog online pentru adolescenţi poate ajuta prin şedinţele de psihoterapie la: dezvoltarea încrederii în sine, echilibrul emoţional (înţelegerea şi trăirea emoţiilor, fără a fi copleşit de ele), îmbunătăţirea relaţiilor sociale, refacerea echilibrului la nivel de familie, inţelegerea identităţii şi a stabilirii de graniţe, purtarea unor conversaţii dificile, înţelegerea şi gestionarea conflictelor.
Adolescenţii şi părinţii lor
Adolescenţii se simt, uneori, singuri şi neînţeleşi de părinţii lor. Pe de o parte, adolescentul are o nevoie tot mai crescută de autonomie, iar, pe de altă parte, încă îşi doreşte suportul oferit de părinţi.
Cărți pentru părinți cu copii adolescenți
Iţi propun câteva cărţi care îţi îmbunătăţesc cunoaşterea despre ce înseamnă adolescența și ce presupune să construieşti şi să menţii o relaţie sănătoasă cu copilul tău.
Căile întortocheate ale adolescenței – Lisa Damour
Cum să-i asculți pe adolescenți și cum să te faci ascultat – Adele Faber
Sunt părinte de adolescent – Oliver Revol
Mamă, tu unde erai atunci? – Jasmin Lee Cori (și noi, ca părinți, avem nevoie să înțelegem mai bine relația noastră cu propria mamă, ce ne-a lipsit și cum ajunge asta în relația cu copiii noștri).
Psihoterapie adolescenţi
Dacă alegi să lucrăm împreună, după ce avem prima întâlnire, îţi voi propune un pachet personalizat şi, estimativ, un număr de întâlniri în raport cu obiectivele pe care le stabilim. Din experienţa mea şi din bunele practici de psihoterapie, se obţin rezultate mult mai bune când se alternează şedinţele de psihoterapie pentru adolescent, cu cele pentru părinţi.
Poţi programa aici o întâlnire cu mine.