Pauza sacră este pauza pe care o luăm pentru a ne reconecta cu noi înșine.

Te invit să afli cum exersăm acest obicei și care sunt beneficiile.

 

În ritmul aglomerat și rapid al vieții de zi cu zi, tendința generală este de a încerca să facem cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt. Ideea de pauză poate fi privită în acest context drept un capriciu sau un detaliu lipsit de importantă sau utilitate. Pauza însă, în toate formele sale, poate fi cheia echilibrului emoțional și, implicit, a eficienței mai ridicate.

 

Pauza sacră

Când ne referim la pauză, ne gândim deseori la ideea de odihnă sau relaxare. În psihologie însă, există și ideea de pauză sacră – pauza pe care o luăm pentru a ne reconecta cu noi înșine. Nu doar pentru a ne reface rezervele de energie. Pauza sacră este momentul în care ne oprim din gândurile sau acțiunile automate. Și asta pentru a simți și înțelege mai bine experiența din momentul prezent.

„Între stimul și răspuns există un spațiu. În acel spațiu stă puterea noastră de a decide cum răspundem. În răspunsul nostru stă puterea de a crește și de a fi liberi.” Victor Frankl

În acest moment îți propun să te oprești din citit și să faci o pauză… Inspiră adânc…. Închide ochii și concentrează-te asupra a ceea ce simți și ce gândești… Ce descoperi? Cum te simți fizic? Dar emoțional?

Mai ales în momentele tensionate sau dificile, pauza sacră ne poate proteja de reacții automate neplăcute. Furia ne poate face agresivi sau impulsivi. Tristețea sau descurajarea ne pot determina să renunțăm prea repede în fața unui obstacol. Sau dorința de a avea dreptate ne poate distanța de cei dragi. Pauza sacră în asemenea momente ne ajută mai întâi să conștientizăm emoțiile trăite. Și apoi să acționăm în funcție de intențiile sau valorile noastre pe termen lung.

 

Cum exersăm obiceiul pauzei sacre

Ca orice abilitate, a lua o pauză în momentele tensionante este un obicei care are nevoie de exercițiu. Este mai simplu să începem să exersăm această abilitate în momentele în care nu trăim emoții puternice. Atunci efortul pe care îl depunem pentru a lua o pauză este mai redus. Astfel, ne formăm un obicei care ne va fi util în momentele emoționale intense.

 

Putem exersa capacitatea de a lua o pauză sacră în momentele în care încheiem o activitate și ne pregătim să începem alta. De exemplu, la serviciu sau acasă, dimineața înainte de a începe ziua. Sau în momentele de relaxare – când ne plimbăm sau ne relaxăm la soare.

 

În asemenea momente, ne putem opri pentru a observa cum ne simțim fizic, ce gânduri ne trec prin minte și ce emoții simțim. Scopul este de a ne reconecta la noi înșine, de a accepta și  înțelege mai bine propriile experiențe.

 

Beneficiile pauzei sacre

Când luăm o pauză de câteva momente pentru a ne reconecta la noi înșine, trăim un nivel mai ridicat de calm, dar și de vitalitate. Ne reamintim să ne concentrăm asupra prezentului și asupra potențialului pe care acesta îl aduce.

 

Devenim mai conștienți în legătură cu propriile trăiri, obiceiuri mintale sau tipare de gândire. Acesta este primul pas către echilibrul emoțional.

 

Câștigăm un nivel mai ridicat de autocontrol, dar și de acceptare de sine. Când exersăm observarea propriilor stări interioare fără a le judeca, critica sau încerca să le schimbăm, învățăm să acceptăm realitatea.

 

Treptat, integrând pauza sacră în viața de zi cu zi, putem fi aproape de noi.

Pauza sacră este obiceiul prin care poți deveni mai echilibrat și mai rațional. Dar și mai capabil de a acționa potrivit valorilor tale. Aceste schimbări pot transforma în mod semnificativ relațiile cu cei din jur și propria ta capacitate de a te bucura de viață.

 

Bibliografie:

The Wise Heart, a Guide to the Universal Teachings of Buddhist Psychology, Jack Kornfield

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.