Suntem mult mai receptivi să observăm cât de mult ne iubește partenerul de cuplu. Și cum se poartă cu noi. Problema e că ne uităm mai puțin la cum se poartă față de propria lui persoană.

Partenerul tău de cuplu te poate iubi, doar în măsura în care se iubește pe sine

 

Detaliez patru indicatori care te ajută să îți dai seama în ce măsură partenerul tău se iubește pe sine:

  • Observă dacă partenerul tău este mulțumit cu el și cu viața lui (ei)

Dacă partenerul tău se tot scuză pentru viața lui, pentru anumite defecte pe care le are, se critică pe el sau pe alții constant  nu e un semn bun. Dacă se critică pe el, te va judeca și pe tine, mai devreme sau mai târziu.

Dacă pe mine mă iubesc puțin, nu pot iubi mai mult nici pe altcineva. Capacitatea mea de a iubi este limitată la experiențele pe care le-am trăit.

 

  • Observă dacă partenerul tău își asumă viața pe care o are

Dacă e pe principiul  că nu a avut “noroc” în viață cum au avut alții, va intra mai mereu în rolul de victimă. Sau dacă se plânge de câte nedreptăți i-au făcut ceilalți și el nu a avut nicio “vină”, cel mai probabil, nu-și va asuma nicio contribuție nici în dinamica relației voastre.

 

  • Observă dacă partenerul tău de cuplu are grijă de el(ea)

Își dai seama cum se simte partenerul tău cu propria lui persoană, observând cum se tratează. Ce mănâncă, mediul în care trăiește, felul în care are grijă de corpul său, de bunurile sale. Toate acestea reflectă iubirea de sine. Cineva care nu pune preț pe grija față de sine, nu va pune preț nici pe grija față de partener.

 

  • Observă dacă partenerul tău face pași spre viața pe care și-o dorește

E important să te uiți și la fapte, nu doar la vorbe. Observă dacă este preocupat zi de zi să facă lucruri care sunt în acord cu valorile lui. Nu doar să vorbească despre ele.

 

Notă: aceste rânduri sunt adresate, în egală măsură, și femeilor și bărbaților.

 

Ți-au plăcut rândurile de mai sus?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.