Fiecare dintre noi avem obiective pe care dorim să le atingem sau schimbări pe care ne propunem să le facem în viața noastră. Suntem sfătuiți deseori să stabilim obiective specifice și măsurabile și să facem un plan pentru a le atinge. Apoi, ne bazăm pe motivație și voință pentru a pune planul în aplicare. De cele mai multe ori, această strategie dă rezultate pentru o scurtă perioadă. De aceea, mulți dintre noi începem un nou obicei, renunțăm și începem din nou. De aceea, îți propun să încerci și perspectiva unor obiceiuri atomice.

 

James Clear, autorul cărții Obiceiuri atomice, explică de ce se întâmplă acest lucru și cum putem să ne formăm obiceiuri bazate pe identitate: Secretul pentru a construi obiceiuri de lungă durată este să te concentrezi mai întâi pe construirea unei noi identități. Comportamentul tău din prezent este doar o reflecție a identității tale din prezent. Convingerile despre tipul de persoană care crezi (conștient sau subconștient) că ești se oglindesc în comportamentul tău din prezent. Pentru a-ți schimba comportamentul pentru totdeauna, trebuie să începi să crezi lucruri noi despre tine. Trebuie să îți construiești obiceiuri bazate pe identitate.”

 

James Clear descrie trei niveluri la care apare poate să apară schimbarea în viața noastră:

  • Nivelul rezultatelor sau obiectivelor – este nivelul la care ne raportăm cel mai des atunci când ne stabilim scopuri. De exemplu, vrem să slăbim 5 kilograme sau să citim câte o carte pe săptămână. Acest nivel se referă la ceea ce vrem să obținem.
  • Nivelul procesului – este nivelul la care ne raportăm atunci când încercăm să ne atingem obiectivele: încercăm să ne creăm obiceiuri noi sau să renunțăm la obiceiuri vechi. De exemplu, renunțăm la dulciuri și începem să mergem la sală sau începem să citim o oră în fiecare zi. Acest nivel răspunde la întrebarea Cum voi obține ceea ce îmi doresc?.
  • Nivelul identității – este nivelul convingerilor despre noi înșine și despre lume, despre ce credem că este posibil să obținem și despre cum ne evaluăm pe noi înșine și pe cei din jur. Când încercăm să aducem schimbări la acest nivel, încercăm să răspundem la întrebarea „Ce fel de persoană vreau să devin?”.

 

Obiceiuri atomice: obiceiurile bazate pe identitate

Toate cele trei niveluri ale schimbării sunt importante, dar nivelul identității este esențial. Este de asemenea nivelul cel mai frecvent neglijat când vine vorba de schimbările pe care vrem să le facem în viața noastră. Rezultatul este că încercăm să ne schimbăm comportamentul și rezultatele pe care le obținem, dar în același timp să rămânem aceeași persoană care am fost până acum. Contradicția dintre ce credem despre noi înșine și ce încercăm să facem duce la conflict interior și la scăderea motivației. De exemplu, o persoană care încearcă să slăbească făcând mai mult sport, dar continuă să spună despre ea că „Nu sunt genul sportiv.” va renunța mai ușor la un antrenament atunci când se simte obosită. În acest context, decizia de a renunța la un antrenament are sens, pentru că, nu-i așa, oricum „nu sunt genul sportiv.”.

 

obiceiuri atomice carte

Cum poți trece de la „ce vreau să facla „cine vreau să devin”.

De aceea, când încercăm să ne schimbăm obiceiurile, este important să schimbăm și ceea ce credem despre noi înșine. Acest lucru poate suna complicat, dar James Clear te ajută să ai obiceiuri atomice prin doi pași simpli:

  1. Decide ce fel de persoană vrei să fii.
  2. Demonstrează-ți prin mici „victorii” de zi cu zi că ești acel tip de persoană.

 

Pasul 1. Decide cine vrei să devii
Acest pas poate fi realizat la nivel individual, dar și la nivel de grup (familie, echipă de muncă sau comunitate). Care sunt valorile și principiile pe care vrei să adopți? Dacă îți este greu să răspunzi la această întrebare, pornește de la nivelul rezultatelor: ce vrei să obții? Apoi gândește-te ce fel de persoană obține aceste lucruri de obicei. De exemplu, cine reușește să slăbească? O persoană care face mișcare în fiecare zi și mănâncă sănătos.

 

Pasul 2. Demonstrează-ți că poți fi acel tip de persoană, în „victorii” mici, în fiecare zi. Obiceiuri atomice
Pentru exemplul de mai sus, mici victorii sau reușite pot fi: instalează-ți o aplicație care numără pașii făcuți în fiecare zi. Mergi 100 de pași în prima zi. 150 în a doua zi. 200 în a treia zi etc.

Aceeași strategie poate fi aplicată cu privire la orice obiectiv vrei să atingi. Vrei să fii un partener de cuplu mai bun? Petrece în fiecare zi câte 10 minute doar ascultându-l pe partenerul tău sau fă un gest drăguț față de acesta în fiecare zi. Vrei să inspiri mai multă încredere la locul de muncă? Stabilește întâlnirile la intervale de 15 minute între ele, astfel încât să poți fi punctual mereu. Fă ceea ce promiți, ca ceilalți să se bazeze pe tine și, implicit, să aibă încredere în tine.

 

Obiceiuri atomice – sunt acele obiceiuri care se bazează pe schimbări minore, dar graduale pe care le facem în viața de zi cu zi și care, repetate, duc la rezultate semnificative în timp. Pentru a ni le forma însă este esențial să pornim de la cine vrem să devenim. Așa cum arată James Clear, „În cele din urmă, obiceiurile contează pentru că te ajută să devii tipul de persoană care vrei să fii. Ele sunt calea prin care îți dezvolți cele mai profunde convingeri despre tine însuți. Devenim propriile noastre obiceiuri, la propriu și la figurat. ”

 

Resurse: https://jamesclear.com/

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport: