Nu trebuie să mă placă toată lumea. Dacă pot accepta asta, îmi pot trăi viața mai aproape de mine.

Unii oamenii învață să se îndepărteze de propriile dorințe și nevoi și să le înlocuiască cu satisfacerea nevoilor altora. Este foarte obișnuit. Acest comportament este recompensat de societate, în general. Problema este că va crea o dinamică negativă în toate relațiile tale, inclusiv în relația cu tine însuți.

 

Cum diferențiezi  între “a fi pe plac” într-un mod sănătos versus într-un mod nesănătos

Sunt anumite contexte în care este sănătos să fii pe plac. Nu trebuie să mă placă toată lumea. Care este însă linia dintre a fi funcțional și disfuncțional?

Când a fi pe placul celuilalt este sănătos

Atunci când ne îndrăgostim, cu toții suntem mai mult în zona de a fi plac. De asemenea, în orice relație bună pe care o avem cu membrii familiei, vrem să le facem pe plac. De multe ori e un lucru bun. A plăcea și a fi pe plac este asociat cu iubirea și bunătatea.

Deci, a face pe placul cuiva nu este mereu un răspuns defensiv. De multe ori, vine dintr-un loc al dragostei.

 

Cum ne dăm seama dacă a fi pe placul cuiva vine dintr-un loc al dragostei (răspuns sănătos) sau dintr-un loc al fricii (răspuns defensiv)?

Poate că nu comportamentul în sine este neapărat supărător, ci consecințele acestuia. Devine o problemă atunci când încerci să fii pe plac și ajungi să simți resentimente pentru că nu poți să-ți spui punctul de vedere cu adevărat. Este o problemă atunci când ajungi epuizat pentru că încerci să faci prea multe pentru alții și nu suficient pentru tine însuți. Poate fi o problemă atunci când limitează intimitatea într-o relație pentru că oamenii nu vorbesc și nu există reciprocitate. Când „eu” este pierdut în „noi”. Și mai poate fi o problemă atunci când reduce capacitatea oamenilor de a crește sau de a experimenta interdependență.

 

 

 

Cum se formează mecanismul de a fi pe plac

Tiparul de a fi plac se formează, de cele mai multe ori, din copilărie.

Acest tipar este corelat cu un stil de atașament nesigur, anxios, preocupat. Adică cineva al cărui stil predominant de a fi în relație este să fie preocupat, din propria frică de a fi abandonat. Așadar, poziția este: „Voi face orice pentru a-mi asigura atașamentul față de tine cu orice preț pentru mine. Sunt dispus să renunț la mine. Sunt dispus să renunț la viața mea internă asigurându-mă că mă iubești. Voi deveni oricine ai nevoie să fiu, atâta timp cât mă iubești.” Aceasta este poziția nesigură, anxioasă. Acest lucru se datorează faptului că sursa acelei anxietăți și preocupări nu este relația actuală, ci este o problemă de dezvoltare. Are rădăcinile în experiențele noastre de atașament cu părinții noștri.

 

Costul acestui mecanism

Oamenii renunță la identitatea lor. Renunță la a se exprima pe sine.

Ceea ce se întâmplă este deconectarea semnificativă de la sine. Și nu mai conștientizezi propriile procese emoționale, somatice, cognitive, motivaționale. Există o nevoie puternică de a fi atenți la nevoile externe ale altora.

În interior, nevoile noastre nu sunt împlinite. Uneori, nici nu știm care mai sunt nevoile noastre.

Neglijarea nevoilor noastre e cel mai frecvent cost care apare.

 

În ce tip de relații de cuplu intră cei cu mecanismul de a face pe plac

Sfârșesc într-o relație cu cineva care este abuziv. Partenerul poate fi abuziv din punct de vedere emoțional sau fizic sau chiar se poate lupta cu o dependență.

 

Când se activează acest mecanism

Pentru unii oameni, atunci când îți exprimă părerea și stabilesc limite, există o teamă că vor pierde cealaltă persoană. Acesta este un lucru foarte real. Celălalt ar putea, de fapt, să plece sau să explodeze sau ar putea să-l piardă. Și este, de asemenea, o teamă foarte reală.

 

Nu trebuie să mă placă toată lumea – citate.

Nu trebuie să mă placă toată lumea – ce poți face

Mă tem să pun limite, pentru că s-ar putea să-l pierd pe celălalt.

Așa este, aceasta este o teamă reală, care s-ar putea întâmpla. Dacă se întâmplă asta, e important să ai un sentiment mai puternic de sine. Să lucrezi la partea ta de independență, la sentimentele tale de auto eficacitate. Nu trebuie să mă placă toată lumea.

E important să găsești și alte sensuri ale vieții. Ce altceva e important în viața ta? Ce altceva are sens în viața ta, în afara acestei relații? Ai nevoie să-ți dai timp să explorezi pentru că s-ar putea ca răspunsurile să nu vină așa de repede. Deoarece până acum tiparul tău nu a fost să vezi ce-ți dorești tu, ci mai degrabă să fii atent la ceilalți. Așadar, nu e suficient doar să înțelegi la nivel rațional „Ieși din această relație. El / ea nu este potrivit pentru tine.” Chiar e nevoie să-ți întărești puterea internă și sensul în viață. Și chiar nu trebuie să mă placă toată lumea.

 

Ești interesat de această temă?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.