Ne dorim o viață mai bună, dar suntem prea puțin dispuși să schimbăm ceva.

Pentru că e greu. Pentru că simțim disconfort, durere sau poate chiar suferință.

 

Cu toții experimentăm, la un moment dat, suferință în relații. Uneori, noi suntem cei ce-l rănim pe celălalt, alteori noi suntem cei răniți. De cele mai multe ori, ne rănim reciproc.

Această durere emoțională pe care o simțim în relațiile noastre semnificative este percepută de creierul nostru în același fel ca durerea fizică. Doare rău… Un cuvânt spus, o judecată, retragerea afecțiunii sau chiar pierderea relației.

 

Întrebarea este: ce fac cu durerea emoțională?  

Posibile răspunsuri sau strategii:

  1. Încerc să „sar” peste durere. Să nu o simt. Și să fac orice altceva astfel încât să nu mai simt durere sau alte stări.
  2. Stau prea mult în durere. Și regândesc la nesfârșit același tipar ( fie că „e vina celuilalt și eu sunt o victimă”, fie „de ce mi se întâmplă asta mie, viața e nedreaptă”, fie „nu sunt valoros, nu sunt suficient de deștept/ frumos/ slab, etc”, fie „este ceva în neregulă cu mine”, fie „nu pot fi iubit”, etc)
  3. Aștept să treacă, acceptând că uneori viața este mai grea.
  4. Încerc să fiu cu durerea și să o înțeleg. Știu că va trece, dar dacă tot e suferința aceasta, măcar să înțeleg ceva din ea. Avem nevoie să creștem emoțional și spiritual pentru a avea relații sănătoase.

De reflectat:

  • Ce strategie folosești mai des?  Te ajută? Strategia aleasă are și dezavantaje?

Eu am folosit mult timp strategia nr 1 și nr. 2. În ultimii ani, m-am dus mai mult către strategia nr 3 și 4. E greu tare uneori, cu recăderi în primele strategii, dar e o călătorie care mă apropie de mine. Și merită făcută.

Scopul durerii emoționale în relații este să te apropie pe tine de partenerul tău. Poate ați avut o ceartă și tocmai acel moment poate fi punctul de plecare pentru a vă cunoaște mai bine.

Scopul durerii emoționale este să-ți transmită și un mesaj despre tine, despre vulnerabilitățile și mecanismele tale de protecție, despre nevoile tale și să-ți arate calea către decizii înțelepte.