Am vorbit cu Mona Ciurezu, colega mea, psiholog şi consultant specialist în somnul copilului şi adultului, despre darurile şi limitările pe care le preluăm din relaţia cu mama noastră.

 

  • Dacă ar fi să te gândeşti la un dar pe care l-ai primit de la mama ta care ar fi acela?

Mona: De la mama am mai multe daruri, dar în primul rând am darul empatiei, de a fi atentă şi a mă putea pune şi în papucii celuilalt. Al doilea dar important este pentru mine este orientarea pe soluţii şi a te descurca în orice situaţie. Şi al treilea dar este concentrarea pe familie.

 

  • O limitare pe care ai preluat-o de la mama ta. Ce impact are (sau a avut) asupra ta în general, asupra relaţiei tale cuplu, a relaţiei cu copiii, a activităţii tale profesionale?

Mona: O limitare pe care am preluat-o de la mama este să nu-mi arăt vulnerabilitatea şi să mă arăt puternică, chiar când nu sunt. M-a impactat în relatia de cuplu, cu copiii, cu prietenele şi a fost nevoie de multă muncă. Cu multă perseverenţă şi efort am reuşit să îmbunătăţesc semnificativ acest aspect şi să mă las să fiu vulnerabilă.

În relaţia cu prietenele mele, eu eram cea care părea puternică care le stie pe toate şi care poate să facă totul. Mi-am dat seama că eu nu îmi exprimam nevoile şi de ce imi este teamă. Mi-a luat ani buni până când am conştientizat şi am început să spun ce nevoi am, am început să pun limite şi am început să îmi arăt vulnerabilităţile, deşi îmi era teamă că le voi pierde. Prietenia noastră a devenit ulterior şi mai legată, am devenit şi mai apropiate şi eu m-am simţit mult mai bine cu mine, fără să trebuiască să port o mască.

 

  • Crezi că viaţa femeilor va fi mai bună dacă îşi vindecă rănile pe care le au din relaţia cu mama lor? Dacă da, în ce fel?

Mona: Cu siguranţă! Cred că dacă noi ne vindecăm rănile din relaţia cu mama nu le vom mai căra cu noi în toate relaţiile ulterioare, cu sotul, cu copiii, cu prietenii sau colegii de serviciu. Vindecând rănile putem să fim noi cum suntem şi le permitem şi celorlalţi să fie cum sunt şi le dăm spatiu. În plus, ne este mai uşor să spunem când limitele noastre sunt încălcate şi ne este mai uşor să fim vulnerabile.

Mona Ciurezu, Psiholog şi Consultant Specialist în somnul copilului si adultului, mama a doi copilaşi simpatici.

————————————————————————————————————-

Vrei să înţelegi mai bine darurile şi limitările pe care le-ai preluat de la mama ta şi modul în care te impactează?

Te invit să te redescoperi ca femeie, înţelegând mai bine relaţia cu mama ta, prin sesiuni de psihoterapie şi workshopuri specializate pe acestă temă (delia@delialungu.ro).