Probabil una dintre cele mai frecvente situaţii cu care se confrunta partenerii unui cuplu este acceptarea – cum facem sa ne simtim comod cu opiniile si cu modul in care celalalt se comporta, atunci cand iubirea si dorinta de a fi impreuna exista?

Din fericire, solutii exista si sunt la indemana oricui, important este sa le cunoastem. Primul pas pe care il propun este sa ne fim atenti in primul rand la noi, la propria noastra persoana, la ceea ce tine de noi. Pentru acest lucru, te invit sa faci o mini-evaluare a situatiei prezente:

  •  Iti este dificil sa-ti asculti partenerul fara sa-l intrerupi in timp ce iti spune ceva?
  • Ai tendinta sa crezi ca parerile tale sunt mai bune decat ale partenerului tau?
  • Uneori tragi concluzii pripite in legatura cu intentiile partenerului tau si afli mai tarziu ca ceea ce ai concluzionat era gresit?
  • Spui sau faci lucruri cand esti furios sau tensionat pe care ulterior le regreti?
  • Simti ca micile bucurii ale vietii trec pe langa tine, pentru ca esti prea preocupat sa-ti construiesti un viitor mai bun?

Daca raspunsurile tale sunt majoritar afirmative, atunci abordarea mindfulness te poate ajuta. Minfulness inseamna sa fii prezent, aici si acum, sa fii constient de persoana celuilalt, de ceea ce el face si simte, fara sa incerci, insa, sa il judeci.

Pentru ca doar prin practica putem invata, dr. Alan Fruzzetti ne recomanda cateva exercitii pentru a fi mindful in relatia de cuplu:

Observa. Observa si descrie ce face partenerul tau (spre exemplu, cand citeste ceva, cand se plimba, cand doarme sau cand este implicat intr-o anumita activitate). Important este sa fii langa acesta, fara a fi implicat in activitatea pe care celalalt o face.

Observa cum tonul vocii tale influenteaza tonul vocii partenerului tau. Schimba tonul vocii si observa cum se schimba si tonul vocii partenerului tau.

Descrie. Cand partenerul tau vorbeste cu altcineva, observa si descrie ceea ce aceasta spune. Bazeaza-ti observatiile doar pe ce spune, fara sa interpretezi.

Participa. Implica-te sau participa la diverse activitati, alaturi de partenerul tau. Fii prezent in situatiile pe care anterior le judecai si acum fa altfel. Incearca doar sa traiesti situatia respectiva ca pe o experienta, lasand la o parte judecata, implicandu-te cu totul in activitate si bucurandu-te de momentul prezent.

Este posibil sa ti se para niste exercitii usoare, atunci cand le citesti, dar cand le pui in aplicare s-ar putea sa iti dai seama ca nu este deloc asa. De ce? Pentru ca suntem obisnuiti sa actionam in mod automat, fara sa ne gandim la situatia prezenta.

Esential este ca ai facut macar un prim pas. Poate acesta experienta te va ajuta sa contientizezi ceva nou despre tine si despre relatia ta. De asemenea, e important sa stii ce se ascunde in spatele judecatii.

De ce nu este util sa ne judecam partenerul de cuplu

Atunci cand suntem foarte activati emotional, tindem sa-i judecam pe cei din jur. Ce nu stim insa este ca, la randul lor, judecatile impart oamenii sau lucrurile in bune sau rele. Drept consecinta, una dintre urmarile judecarii este ca logica noastra ne spune ca lucrurile sunt gresite si, ca atare, trebuie oprite. Pe cand, de fapt, noi judecam doar lucrurile care nu ne plac sau pe cele pe care vrem sa le oprim si nu pe cele care sunt in mod necesar gresite. Ia ganditi-va: de cate ori ati stat sa judecati un lucru ce a fost pe placul vostru? Eu cred ca niciodata! Pe cand lucrurile care nu ne-au placut le-am trecut imediat prin filtrul judecarii.

Echilibrul in relatia de cuplu prin renuntarea la judecarea partenerului

Intr-o situatie dificila sau de conflict, putem reactiona in patru moduri: fie judecam, fie stam intr-o stare de indiferenta, fie incercam sa evitam, fie ramanem blocati in emotiile noastre. Din pacate, toate acestea sunt strategii care nu doar ca se dovedesc inutile, ci chiar ineficiente, daunatoare.

Ceea ce putem face, in schimb, este sa observam situatia si sa o descriem, inainte de a ne lasa condusi de emotii. Putem descrie ceea ce s-a intamplat, lucrurile din jurul nostru, emotiile, dorintele si gandurile nostre, fara a-l judeca pe celalalt. Descrierea, mai ales cand o facem cu voce tare, este un mod prin care emotiile noastre sunt calmate –  putand dobandi o perspectiva mai echilibrata asupra situatiei.

Chiar daca nu este intocmai usor sa iti accepti partenerul cu bune si cu rele, sa incetezi sa il mai judeci si, mai mult decat atat, sa il intelegi, cu putina vointa si cu ajutorul catorva exercitii lucrurile se pot schimba vizibil in bine. Mai mult decat atat, este esential sa nu il judecam pe celalalt pana nu mergem “o mila in pantofii lui”, mai ales ca “celalalt” este, in fapt, omul nostru :).

Articol adaptat, aparut initial pe www.ziare.com.

psihoterapie online