Viața ne aruncă în mod constant, lucruri noi. Și atunci, sperăm să găsim metode de calmare.

Pentru a face față situației dificile, putem avea una dintre următoarele trei abordări.

  • Ai putea să rămâi, ca o stâncă în ocean, rezistând și străduindu-te să lupți împotriva barajului. Cu toate acestea, în cele din urmă, rezistența este inutilă. Oceanul vieții este mai puternic decât tine și te va distruge dacă singurul tău răspuns este rezistența.

 

  • Alternativ, poți încerca să plutești la suprafață, ca un dop, pur și simplu mergând cu fluxul. Deși această abordare pare sigură, riști să fii izbit de stânci sau aruncat pe țărm.

 

  • A treia abordare este calea de mijloc, ca o geamandură care este legată de fluxul oceanului, lăsată să se ridice și să coboare odată cu valurile, dar nu să fie aruncată în jur. Geamandura are un fel de putere care îi permite să supraviețuiască în orice fel de vreme. Geamandurile sunt fixe pentru ca sunt ancorate de fundul apei. Așa ar fi ideal să facem și noi: să învățăm să ne „ancorăm” și să ne fixam. Când ai în vedere metode de calmare, această abordare este un reper bun.

 

Tu ce abordare folosești?

Poza de mai jos reflectă cea de-a treia abordare. Făcând-o, m-am inspirat din ceea ce Tara Brach numește “duck meditation”, meditație care  ajută la a avea calm și prezență de spirit, mai ales în situații dificile.

 

 

perioade dificile

 

 Metode de calmare – meditație ghidată

Îți propun o meditație ghidată cu Diana Winston,  director pentru educație mindfulness la UCLA Mindful Awareness Research Center. Prin această practică ne putem găsi echilibrul și calmul. Această practică o poți folosi alături de alte metode de calmare care sunt deja obiceiuri pentru tine.

 

1. Găsește o poziție confortabilă și respiră de câteva ori.

Încearcă să te relaxezi și să te conectezi cu tine. Simți cum starea de relaxare vine în corpul și mintea ta, chiar aici, chiar acum.

2. Imaginează-ți o perioadă în care te-ai simțit echilibrat. Ar putea fi orice moment în care ai fost calm. Sau ar putea fi un moment în care ți-a fost greu, dar, în schimb, ai făcut o pauză.

3. Vezi dacă poți să-ți aduci în minte o perioadă în care te-ai simțit echilibrat.

Observă dacă poți vedea sau simți cum a fost. Unde ai fost? Ce ai văzut? Ce ai auzit? Și, cel mai important, ce ai simțit în tine?

Dacă nu-ți vine nimic în minte, îți poți imagina un munte. Un munte este solid și puternic. Îți poți aminti când ai simțit puterea unui munte sau să-ți imaginezi cum este? Cum se simte asta?

4. Am putea spune că lucrurile au fost așa cum au fost.

“Aș putea fi cu asta, așa cum a fost.” “Pot să stau cu situația respectivă, așa cum a fost”. Repetă aceste cuvinte în minte.

5. Observă ce se întâmplă în interiorul tău când îți amintești de acea perioadă sau dacă îți imaginezi muntele.

Respiră și observă ce se întâmplă în interiorul tău.

6. Acum imaginează-ți o situație care a făcut dificilă găsirea echilibrului.

De exemplu, ar putea fi faptul că ești copleșit de muncă. Sau ai relații proaste cu familia. Sau e o situație de criză ( de ex. pandemie sau război). Pe măsură ce îți amintești această situație, observă ce se întâmplă în corpul tău. Poate că există o strângere sau tensiune – o contracție sau aversiune. Poate nu-ți place. Ai vrea să fie diferit. Doar respiră și observă.

7. Acum, să folosim cuvinte care ar putea fi de ajutor.

Îți poți imagina că îți spui aceste fraze în timp ce ești în situația tensionantă.

„Situația este așa cum este. Pot să fiu cu situația asta, așa cum sunt.” Repetă frazele și apoi observă-te. „Ești așa cum ești. Poți fi cu tine așa cum ești. Sunt așa cum sunt. Să mă accept așa cum sunt. Să accept situația așa cum este. Fie ca eu să pot face față acestei situații cu calm.”

8. Pe măsură ce rostești aceste cuvinte, vezi dacă îți poți aminti ce ai simțit în prima parte a meditației (de la punctul 3). Acum încearcă să aduci acea stare aici.

„Situația este așa cum este. Pot fi cu situația asta așa cum este. S-ar putea să nu-mi placă această situație și e în regulă. Poate că nu este ceea ce îmi doresc, dar pot sta cu situația asta. Am capacitatea de a fi cu viața, așa cum este.”

E ceva ce ai vrea să-și spui acum? Poți să-ți spui…

9. Să ne întoarcem la acea amintire, la acea imaginație a forței și a capacității pe care o avem cu toții în noi, de a gestiona ceea ce ne aduce viața.

Stai aici cu acea senzație pentru încă câteva respirații… Spune-ți: „fie ca eu să-mi pot găsi calmul și echilibrul, indiferent ce-mi va rezerva viața.” Și, fiind calm, voi găsi și soluții bune de a merge mai departe.”

 

La final, câteva recomandări, care ți-ar putea fi utile:

  • Poți repeta aceste cuvinte și fraze, în mai multe zile diferite, o dată pe zi. Nu abandona „după prima rundă.” 
  • Reformulează anumite cuvinte, dacă simți că rezonează mai bine cu tine.
  • Pe măsură ce repeți această meditație, încearcă să simți aceste cuvinte. Altfel spus, nu lăsa aceste cuvinte doar în zona ta rațională, a minții, a capului. Încearcă să le simți la nivelul corpului. Să te contopești cu ele, să le trăiești cu totul.    

Tu ce metode de calmare folosești? Ai dori să regândești ceva din strategia ta de liniștire?

 

Ți-a plăcut acest articol?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.