O mamă bună nu înseamnă o mamă perfectă.

Relaţia mamă şi fiică este una dintre cele mai importante relaţii din viaţa noastră. Se întâmplă ca mamele să aibă propriul bagaj emoţional şi să nu fie disponibile uneori pentru fiicele lor, să-ţi piardă răbdarea sau să spună lucruri pe care mai apoi le regretă. Dar, dacă mama reuşeşte în mod constant să-i ofere fiicei ei încredere în propriile forţe, siguranţă şi dragoste într-un mod concret, atunci înseamnă că este o mamă cel puţin suficient de bună.

Ce facem însă, dacă nu am fost atât de norocoase încât să avem o mamă suficient de bună?

Înseamnă că am avut o mamă care avea una sau mai multe din caracteristicile următoare: critică, abuzivă, distantă emoţional, nervoasă, narcisică, dependentă, posesivă, depresivă, care ne-a controlat excesiv sau care ne-a neglijat în mod repetat. Marele cost pe care îl plătim este cel al durerii, al vinovăţiei, al ruşinii şi suntem nevoite să ne zbatem singure să ne găsim sensul şi locul în lumea asta. Pentru că societatea consideră că este inacceptabil să simţim mânie sau tristeţe către mama care nu ne-a implinit nevoiele de bază.

Înţelegerea şi acceptarea limitărilor pe care le-a avut mama noastră ne eliberează. Avem ocazia să ne redescoperim ca femei şi să atingem cât mai mult din potenţialul nostru. Putem să ne eliberăm de blocaje şi să avem o viaţă mai bună.

Studiile arată că existenţa oricăror tensiuni recurente în relaţia cu mama ne afectează starea de bine şi este asociată cu simptome ale depresiei. Se pare că relaţia mamă – fiică este mai puternică din acest punct de vedere, decât relaţia dintre mamă şi fiu.

 

Workshopul „Mamă şi fiică” ţi se adresează dacă:

  • Relaţia cu mama ta îţi aduce durere în mod repetat.
  • Ţi-ai dorit ca mama să te iubească sau să te aprecieze mai mult. Sau să te accepte aşa cum eşti.
  • Simţi că o parte din credinţele sau părerile mamei au devenit acum ale tale şi te împiedică în dezvoltarea ta.
  • Te străduieşti din răsputeri în viaţa de zi cu zi, dar te blochează de multe ori frica, ruşinea sau vinovăţia.
  • Ai încercat tot ce ai putut ca relaţia cu mama să fie mai bună, dar apar mereu aceleaşi subiecte care provoacă discuţii contradictorii.
  • Ai o relaţie relativ bună cu mama, dar ai senzaţia că în relaţia voastră nu s-au spus anumite lucruri şi asta te impactează negativ.
  • Îţi doreşti ca, în relaţie cu fiica ta, să nu transmiţi mai departe moştenirea de la mama ta.

 

Cine susține cursul: Delia Lungu, psiholog specializat în psihoterapie de familie și de cuplu, colaborator al Școlii pentru Cuplu.

Când? 21 aprilie 2018, între 10:00 – 13:00

Unde? La sediul Mind Education Health din Bucureşti, sector 2, str. Fabricii de Glucoză, nr. 9 B, bl. C, scara A, apartament 104. (Sediul este la 3 minute de stația de metrou Pipera. Cu intrare de pe strada Fabricii de Glucoză colț cu str. George Constantinescu, lângă Mega Image și restaurantul Q`s Inn).

Taxa de înscriere este 150 lei/persoană.

Pentru înscrieri, completează formularul

Te aștept cu drag,
Delia

Pentru mai multe informații, poți să îmi scrii la adresa de e-mail delia@mindeducation.ro