Cum as putea sa procedez ca relatia cu mama mea (care s-a stricat in urma cu 20 de ani) sa nu imi mai provoace suferinta sufleteasca; mama prea severa mi-a afectat si sanatatea trupeasca.

 Din momentul in care am dorit sa am un copil si m-am casatorit cu un om bun, dar pe care nu il agreeaza, s-a purtat f urat ( ca o mama vitrega) si nu a vrut sa-si vada nici nepotul ( care este un copil minunat ..). Orice sacrificiu am facut eu si sotul meu pentru ea, nimic nu a contat..nimic nu o multumeste. Din cauza rautatilor ei si ale surorii mele, am decis sa plec din Bucurestiul meu natal..sa fiu cat mai departe de ele. Nici aici nu am avut liniste, pt ca ma supara prin telefon. Ca sa nu mai plang, sa sufar, am decis ca pt linistea mea e mai bine sa rup legatura. Stiu ca nu e bine dar numai astfel am liniste si pace. Sunt o persoana sensibila care pune mult la suflet si careia ii place armonia in familie. La noi in casa asa este…va rog, un sfat ! Nu pot veni la seminar. Din cauza ca sotul meu s-a suparat in relatia cu mama, a suferit un accident vascular cerebral. ( Poate au fost si alte cauze, insa aceasta a fost unul din motive..). Multumesc!” (A.I)

Relatia cu mama prea severa

Acest mesaj l-am primit pe adresa mea de contact (delia@delialungu.ro) si raspund, pe scurt, doamnei care l-a trimis.

Am citit cu atentie ce mi-ai scris si inteleg ca relatia cu mama te-a pus in pozitia de a lua niste hotarari importante in legatura cu viata ta. Ruperea totala a legaturii cu mama prea severa este intr-adevar o optiune, atunci cand celelalte optiuni si eventuale solutii nu functioneaza. Ideea este ca nu e suficient doar sa rupi legatura cu mama, este nevoie sa parcurgi un proces prin care sa te eliberezi de aceasta suferinta. Si asta pentru ca suferinta ta a ramas in continuare, desi te-ai indepartat fizic de ea. Cand zic un proces ma refer la faptul ca ar fi nevoie sa intelegi mai bine relatia cu mama, să intelegi care-ti sunt vulnerabilitatile si sa ajungi sa simti si sa traiesti mai eliberata, mai linistita. Sa integrezi mai echilibrat emotiile si gandurile.

Citeste si: Relatia mama fiica

Consecinte asupra intregii familii. In legatura cu sotul tau, se complica lucrurile. Sigur ca atunci cand exista un aspect care tulbura echilibrul in familie, produce si alte efecte la nivelul familiei. Acum, strict legat de sotul tau: ideal ar fi ca si el sa inteleaga ca sanatatea lui este in mainile si in controlul lui. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru noi si pentru sanatatea noastra.Tensiunea crescuta mult timp inseamna sursa de stres constanta. Cu consecinţe asupra sănătăţii (ex. hipertensiune, risc crescut pentru accident vascular cerebral si boli cardiovasculare, etc). Si, de aceea, e nevoie sa invete sa gestioneze altfel stresul din viata lui, independent de situatia cu mama ta.

 

Poti apela la serviciile mele de psihoterapie si workshopuri.