Mama narcisică este, de multe ori, o grea povară. „Dacă ai o astfel de mamă, simţi că nu eşti suficient de bună sau că este nevoie să concurezi cu fraţii tăi să-i câştigi aprobarea sau afecţiunea. Şi, indiferent, ce progrese şi realizări ai, nu vei ajunge niciodată la înălţimea aşteptărilor ei.” spune Michelle Piper, psihoterapeut specializat în terapia fiicelor şi fiilor care au mame narcisice.
De ce fiicele sunt mai afectate decât fiii dacă au o mamă narcisică?
Atât fetele cât şi băieţii au perturbări la nivel emoţional când sunt crescuţi de părinţi narcisisci. Relaţia mamă – fiică este aparte, fiica unei mame narcisisce se va confrunta cu conflicte pe care fraţii ei nu le vor împărtăşi.
„O mamă îşi percepe fiica, mult mai adesea decât fiul drept o prelungire a sa, mai degrabă decât ca fiind o persoană de sine stătătoare”, spune Karyl McBride, psihoterapeut. Efectul cel mai nociv este că o mamă narcisică nu-şi va aprecia niciodată fiica pentru ceea ce este, deşi acest lucru i-ar permite fiicei să devină o femeie încrezătoare în propriile forţe.
Semne că ai o mamă narcisică
Narcisismul, la extrema lui, este o tulburare mentală care se manifestă printr-o atitudine exagerată de: auto- importanţă extremă, fantezii de succes şi putere, atracţie fizică, o nevoie constantă de atenţie şi admiraţie şi un interes obsesiv pentru propria persoană. Este lipsit de empatie, are pretenţiii exagerate de tratament favorabil special, este adesea invidios pe alţii. Cam acestea sunt simptomele când ne gândim la o persoană narcisică.
O femeie poate avea câteva trăsături narcisice, fără să aibă o tulburare de personalitate narcisică ca la carte. Dar, chiar în cazul în care mamele au doar câteva trăsături narcisisce, acestea pot afecta viaţa fiicelor.
Cum se manifestă relaţia mamă –fiică, din perspectiva narcisismului matern:
- Încerci permanent să câştigi dragostea, atenţia şi aprobarea mamei tale şi nu reuşeşti să o mulţumeşti niciodată.
- Mama acordă importanţă felului în care lucrurile arată în ochii ei, decât modul în care te fac ele să simţi.
- Mama este invidioasă sau geloasă pe tine.
- Mama nu îţi susţine manifestările sănătoase ale sinelui, mai ales atunci când acestea contravin nevoilor sale sau când le percepe ca pe o ameninţare.
- În familia ta, conteză doar mama.
- Mama ta este incapabilă de empatie. Nu îşi poate gestiona propriile sentimente.
- Mama este critică şi moralizatoare.
- Nu ai parte de limite sau de intimitate în relaţie cu mama.
Chestionar: Eşti fiica unei mame narcicice?
Dacă te regăseşti, într-o oarecare măsură în rândurile de mai sus, te invit să faci chestionarul dr. Karyl McBride, terapeut de familie şi de cuplu, specializat în terapia fiicelor şi fiilor care au mame narcisicise, dar şi a celor care au o relaţie de cuplu cu o persoană narcisistă. Cu cât bifezi mai multe răspunsuri, cu atât este mai probabil ca mama ta să aibă trăsături narcisice.
http://www.willieverbegoodenough.com/narcissistic-mother-survey/
Mama narcisică şi copiii
Mama narcisică are o dragoste condiţionată faţă de copiii ei. Aceste mame îşi arată dragostea numai atunci când copilul face ceva pentru ea, să se simtă bine sau să arate bine. Când copilul nu face, atunci el nu are valoare şi, deci, nu merită afecţiune.
Mama narcisică îşi consideră copiii ca fiind o povară şi le spune explicit acest lucru. Nu ia în considerare că şi ei au nevoi, dorinte, emoţii care pot fi diferite de ale mamei. Ea are nevoie să fie în centrul atenţiei.
Dacă are mai mulţi copii, mama are favoriţi şi îi compară mereu între ei. Îi tratează diferit: unul este lăudat, iar altul este criticat şi învinovăţit. Indiferent ce face copilul asupra căruia se revarsă criticile, nu este niciodată suficient. Aceste roluri se pot schimba între copii şi de-a lungul timpului. Uneori manifestă comportamente de sufocare a copilului, alteori de neglijenţă. Sau faţă de un copil se poate manifesta sufocant, iar faţă de alt copil neglijent.
Este puţin probabil ca mama narcisică să se schimbe
Mamele pot suferi de narcisism, în diferite grade: mai mult sau mai puţin severe. Cele care au mai puţine trăsături narcisice au o speranţă de recuperare, dacă sunt motivate să facă acest lucru.
Mamele care au mai multe trăsături narcisice, nu vor dori să se schimbe. Gândeşte-te: cineva care consideră că nu are vreo problemă, este foarte greu să se schimbe. Şansele să caute ajutor sunt foarte mici, poate doar dacă s-a confruntat cu o criză majoră. Dar şi atunci, va căuta nişte soluţii rapide să rezolve problema punctual şi nu să facă schimbari importante. Aşa că, va fi nevoie să accepţi această situaţie. Şi să renunţi la aşteptarea că lucrurile ar putea fi altfel.
E nevoie să ai grijă şi de tine
Adevărul este că nu-i putem schimba pe cei din jurul nostru, dacă ei nu-şi doresc acest lucru. Nu ne putem schimba decât pe noi. Dacă reuşeşti să accepţi situaţia aşa cum este, te va elibera şi îţi va permite să te regăseşti. Uşor de zis, greu de făcut. Pentru că vor ieşi la suprafaţă o mulţime de emoţii şi sentimente: durere, furie, tristeţe.
Nu este un mod stabilit de a relaţiona cu o mamă narcisică. E nevoie să găseşti soluţiile cele mai bune pentru tine şi pentru situaţia ta particulară. Poate vei considera că limitarea contactului cu mama ta este o soluţie bună. Să stabileşti nişte limite şi graniţe în relaţie cu ea. Poate vei considera că este sănătos pentru tine să întrerupi de tot contactul cu mama, măcar pentru o perioadă. Sau poate vei încerca să te adaptezi mai bine situaţiei cu care te confrunţi, retrăgându-te emoţional din relaţia cu ea. Indiferent ce soluţie alegi, nu este uşor şi este ideal să fii însoţită de un psihoterapeut în acest demers.
Lebăda neagră (2010) – film cu o mamă narcisică
Probabil ai vazut filmul „Lebăda neagră” şi îţi aminteşti de Nina, o balerină, care trăieşte împreună cu mama ei obsesivă, care o controleză mereu. Mama, fostă balerină la rândul ei, a renunţat la cariera în balet ca să-şi crească fata şi acum trăieşte prin Nina, aşteptându-se la perfecţiune. Mama pare că întruneşte însuşirile unei persoane narcisisce. Cu o viaţă orchestrată de mama ei, Nina ajunge la depresie, anxietate şi adicţii.
Bibliografie:
http://www.narcissisticmother.com/
https://www.daughtersofnarcissisticmothers.com/
Karyl McBride, „Voi fi vreodată suficient de bună?”, editura Trei
Cynthia Lechan Goodman, Barbara Leff, The Everything Guide to Narcissistic Disorder