Fie că ne place sau nu, relaţia cu mama influenţează fiecare părticică a vieţii noastre. Se estimează că jumătate dintre fiice sunt norocoase şi au o mamă cel puţin „suficient de bună”. Cealaltă jumătate, din păcate, suntem crescute de o mamă dificilă, iar în relaţia cu ea  există mai multă durere. În care jumătate crezi că eşti? Chiar dacă faci parte din jumătatea mai puţin norocoasă, întotdeauna există speranţă că viaţa ta poate deveni substanţial mai bună.

Mama care controlează este o mamă dificilă

„Tu nu ştii. Eu ştiu mai bine.”  Mama stabileşte standardele: ce-ţi place, ce nu-ţi place, cum ar trebui să fii, ce ar trebui să faci. Şi apoi te presează să le îndeplineşti. Dorinţele şi visele tale nu le aprobă decât în măsura în care sunt în acord cu viziunea ei.

Te critică mereu pentru că, dacă nu faci aşa cum spune ea, nu este mulţumită. Nu simţi că are empatie faţă de tine. Ea nu greşeşte niciodată. Ea ştie cel mai bine.

„Am vazut în viaţă mai multe decât tine.”  Probabil că ai auzit cuvintele acestea când erai copil, dar si acum, ca adult, mama ta continuă să le spună, chiar dacă într-o modalitate indirectă. Îşi spune părerea despre orice faci. Decizii simple pe care le iei zi de zi: ce să mănânci, ce să faci într-o anumită zi, cum să gândeşti, cum să reacţionezi încearcă sa le stabilească ea. Aprobă sau dezaprobă prietenii şi relaţiile sociale pe care ai.

„Îmi fac griji pentru tine”. Se teme că ţi s-ar putea întâmpla ceva rău, de aceea încearcă să controleze cât mai mult. Controlul înseamnă că te protejează de ce ţi s-ar putea întâmpla rău, dar pentru ea este o modalitate de a-şi stâpâni anxietatea.

Îţi invadează intimitatea şi spaţiul privat. De când erai copil nu ai putut ţine ceva al tău secret (un jurnal, un bilet, orice lucru cât de mic, etc) de care mama ta să nu fi ştiut. Şi acum continuă în acelaşi stil. Practic, nu sunt graniţe pe care mama ta să nu le fi trecut.

Un control indirect îl au unele mame care îţi cer constant sfatul şi atenţia. Mama ar trebui să poată lua decizii singură în ceea ce priveşte viaţa ei. În situaţiile acestea pare că nu te controlează, dar de fapt ea chiar face asta prin dependenţa ei faţă de tine.

O mamă poate fi considerată controlatoare dacă încearcă constant să te învinovăţească, să te facă să te ruşinezi, să te preseze în ceea ce faci.

 

 Care sunt efectele controlului asupra ta

Nu mai ştii care-ţi sunt dorinţele, nevoile, opiniile. „Nu mai ştiu cine sunt” spun clientele în terapie. Îţi este greu să iei decizii. Încercând să îndeplineşti nevoile şi dorinţele mamei tale, graniţele dintre voi sunt difuze. Este foarte posibil să adopţi idei sau opinii ale ei ca fiind ale tale.

Sunt multe emoţii care „clocotesc” în tine. Ce te apasă cel mai mult este furia. Pentru că nevoile tale sunt lasate mereu la urmă, furia este inevitabilă.

Chiar dacă acum eşti adult şi ai propria ta familie, duci în continuare rănile acestei relaţii. Şi toate astea, inclusiv dacă mama ta locuieşte departe de tine.

 

Ce spun studiile:

Cercetătorii de la College London University spun că părinţii care exercită un control excesiv asupra copiilor riscă să crească viitori adulţi cu o satisfacţie scăzută în viaţă şi o stare mentală proastă. Control excesiv din partea părinţilor înseamnă: nelăsarea copiilor să-şi ia propriile decizii, invadarea intimităţii şi încurajarea dependenţei. Cu alte cuvinte, mama care controleză nu răspunde nevoilor de dezvoltare ale copilului. Şi vede individualitatea copilului ca pe ceva ce trebuie distrus.

Impactul negativ de-a lungul vieţii se pare că este comparabil cu durerea celor care se confruntă cu moartea unui prieten apropiat sau o rudă, spun în continuare aceleaşi studii.

 

Ce te poate ajuta:

Rezervă-ţi timp să te asculţi sau să observi ce te atrage. Încearcă să-ţi dai seama ce-ţi place şi ce nu-ţi place. Poţi să începi cu lucruri simple care dau culoare vieţii tale (mâncare, filme, timp liber, etc) până la aspecte mai complexe, care ţin de carieta ta profesională. Care-ţi sunt opiniile în domeniile importante ale vieţii tale.

Înţelege mai bine modul în care a crescut mama ta. Dacă ştii că a crescut într-un mediu nesănătos când era copil, asta poate explica de ce îţi domină viaţa. Este foarte posibil ca mama ta să nu-şi dea seama că te controlează prea mult, deoarece consideră că aşa trebuie să se poarte părinţii.

Încearcă să-ţi aduci aminte cum a evoluat de-a lungul timpului modul în care mama ta te-a controlat. Cum era când erai copil? Cum este acum? Ce a rămas constant? Imaginează-ţi cum ar fi fost dacă aveai o mamă care nu te controla.

*Sursa foto: thinkstockphotos.com

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te invit să citeşti mai multe despre serviciile mele de psihoterapie.

psihoterapie online