Modul în care mama răspunde nevoilor noastre de bază ne arată cât de importanți suntem pentru ea.

Poți citi acest text fie din perspectiva ta de copil (care ai fost în raport cu mama ta), fie din perspectiva ta ca părinte (dacă ai copil).

 

4 mesaje ale mamei bune:

 

Te iubesc

„Te iubesc“ este de multe ori exprimat prin aceste cuvinte simple, însă trebuie să fie perceput ca fiind sincer și autentic pentru a avea însemnătate. Mulți copii aud aceste cuvinte de câteva ori pe zi; alții trăiesc o viață întreagă fără să le audă. Este important ca acestea să nu fie percepute ca fiind manipulatoare și să nu fie dublate de pretenții din partea părintelui.

Iubirea este probabil comunicată cel mai tangibil în moduri nonverbale, incluzând atingeri, tonul vocii, priviri și expresii faciale, limbaj corporal și atenție. Atunci când mediul asigură un sentiment stabil al susținerii și conținerii (prin limite și reguli), acest sentiment este, de asemenea, perceput ca iubire.

În absența iubirii suficiente, am putea conchide: Sunt de neiubit așa cum suntÎn consecință, dacă  conformez dorințelor celorlalți, poate ei mă vor iubi.

 

Mă bucur că ești aici 

Este un mesaj care îi spune copilului că este valorizat și dorit.

Cu siguranță, există multe momente în viața unui copil în care acesta se va simți dorit sau nu. Momentele izolate în care copilul se simte nedorit pot fi echilibrate într-o bună măsură de o cantitate mai mare de experiențe în care copilul se simte valorizat.

Acest mesaj ne ajută să ne bucurăm că suntem, ne ajută să ne simțim confortabil ocupând acest spațiu și locuind în corpurile noastre.

 

Te poți baza pe mine

 „Te poți baza pe mine“ este un mod de a spune mai multe lucruri. În primul rând, sugerează un spațiu protejat; dacă trebuie să-ți păstrezi garda sus, nu te poți odihni. Mesajul sugerează, de asemenea, disponibilitate (mama e aici, mă pot relaxa) și acceptare. Este un mod de a spune: „Cu mine, ești acasă“. Cu toții ne dorim un spațiu în care să putem fi complet noi înșine, în care nu trebuie să jucăm vreun rol și în care să ne simțim liniștiți și alinați de compania cuiva apropiat.

 

Ești special pentru mine

Acest mesaj ne spune că suntem prețuiți. Așa cum este valabil și pentru alte mesaje, acesta trebuie să fie dublat de sentimentul de a fi văzuți pentru ceea ce suntem, astfel încât să nu asociem faptul că suntem speciali cu vreo calitate sau vreo imagine externă.

Atunci când nu ne simțim speciali pentru părinții noștri, nu ne simțim apreciați pentru ceea ce suntem. Am putea chiar să ne gândim: Mamei i-ar plăcea mai mult dacă aș fi altcineva.

 

Alte mesaje ale mamei bune sunt: te văd, te respect, te poți baza pe mine, sunt aici pentru tine, îți ofer siguranță, mă încântă să fiu cu tine.

 

Toate aceste mesaje le puteți descoperi in cartea „Mamă, tu unde erai atunci? Efectele neglijării emoționale”, de Jasmin Lee Cori.