Mi-am propus să aduc pe blogul meu povești de viață care să ne inspire: pe mine, pe tine, pe oricine citește aceste rânduri. Astăzi vorbim despre marketing digital, muncă și reziliență cu Mădălina Stănescu.

 

Mădălina este consultant in Digital Marketing, fondator al agenției Optimized, cu experiență de 12 ani în domeniul ecommerce și antreprenor.  

 

Mădalina, aș vrea să te cunosc mai bine: spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre munca ta

Lucrez în marketing online și sunt foarte pasionată de ceea ce fac. Am fost mereu atrasă de latura practică astfel că mi-am dorit foarte mult să lucrez încă din primul an de facultate pentru a completa noțiunile teoretice învățate la școală. La 24 de ani am urmat calea antreprenoriatului și am co-fondat un magazin online cu jucării și produse pentru copii (3Pitici), care mi-a adus o experiență profesională extrem de valoroasă.

În prezent, conduc o agenție de marketing online (Optimized), sunt trainer și consultant pentru una dintre cele mai mari companii de lume, la care am visat să lucrez. Îmi iubesc meseria, sunt tare mândră de echipa mea și că fac parte la rândul meu dintr-o echipă deosebită.

În timpul liber îmi place să fac mișcare, să petrec mult timp afară, să mă vad cu prietenii, să ascult muzică.

 

Ce îți place cel mai mult în munca ta?

Marketingul digital este un domeniu efervescent, mereu în schimbare, prin urmare îmi place că există mereu ceva nou de învățat și că am oportunitatea să ies din zona de confort. Îmi place, de asemenea, să împărtășesc cu ceilalți din experiența și cunoștințele mele, lucru pe care l-am descoperit în urmă cu câțiva ani când am început să susțin traininguri pentru studenți și antreprenori. Erau zile când aveam chiar și 3 traininguri în aceeași zi în Timișoara sau Cluj-Napoca, mă trezeam foarte devreme pentru avionul de dimineață, aveam sesiuni cu sute de studenți, iar seara reveneam acasă deși obosită fizic, bucuroasă și mulțumită în urma lor. Interacțiunile de tipul acesta nu numai că îmi oferă o satisfacție profesională, dar îmi aduc și foarte multă energie pozitivă.

 

Pentru fiecare dintre noi este important să facem o muncă care să aibă sens pentru noi. Care este sensul și utilitatea muncii pentru tine?

Sunt o fire practică, creativă și extrem de curioasă, iar munca mea se pliază foarte bine pe aceste calități. Îmi place, de asemenea, ca ceea ce fac să aibă un impact, să ajut și tot ceea ce construiesc să fie în acord cu valorile mele interioare. Munca este o parte din mine.

 

Care sunt provocările pe care le întâlnești în mod obișnuit în munca ta? Care sunt provocările din această perioadă, marcată de izolarea socială?

O provocare interesantă pentru mine este modul în care interacționez cu oamenii (colegi, parteneri, prieteni etc). Lucrez pentru a îmbunătăți constant felul în care îmi ajut și motivez echipa, cum ofer feedback, cum relaționez cu partenerii, cum eu la rândul meu interacționez cu colegii din echipa din care fac parte ș.a.m.d.

Această perioadă nu a adus mari schimbări în plan profesional întrucât am lucrat de acasă și înainte, iar de cele mai multe ori cu colegii și partenerii am avut interacțiuni online. A fost insă o provocare să petrec atâtea săptămâni izolată departe de familie și prieteni, dar am constatat că îmi pot fi o colegă foarte plăcută de apartament și cred că pe termen lung aceasta este o lecție care mă va ajuta enorm.

Ce trăsături sau calități ale tale te ajută în munca ta?

Curiozitatea, perseverența, gândirea analitică, creativitatea, dar și faptul că sunt extrem de organizată. Prietenii mă tachinează uneori că sunt foarte preocupată de ordine în jurul meuJ

 

Cum reușești să te adaptezi în vremuri marcate de schimbare? Ce anume te ajută?

Mă adaptez destul de repede, în ultimul an am făcut multe schimbări în viața mea și am ieșit foarte des din zona de confort, ceea ce mi-a întărit reziliența. Mă ajută mult procesul de cunoaștere interioară, dar și contactul cu persoanele dragi.

 

Povestește-ne despre un aspect care ți-a fost greu în munca ta și cum l-ai depășit.

Au fost câteva momente dificile de-a lungul carierei mele, de la prima situație în care am fost nevoită să concediez pe cineva până la dezamăgirea unui interviu ratat pentru un job pe care mi-l doream foarte mult. Cel mai greu însă a fost să renunț la business-ul în care am investit 8 ani de zile. A fost foarte dificilă decizia de a mă rupe dintr-un proiect în care am investit foarte mult timp, pasiune și energie, dar am lăsat astfel loc proiectelor în care cred mai mult.

 

Ce faci când în munca ta nu-ți iese ceva ce ți-ai propus?

Încerc să privesc situația în mod obiectiv, să analizez ce am făcut bine și cum pot să îmbunătățesc aspectele de care nu sunt mulțumită. Este foarte important pentru mine să știu că fac tot ce pot în situația dată pentru a obține ceea ce îmi propun. În același timp sunt conștientă că nu pot controla toți factorii.

Ce loc ocupă creativitatea în munca ta? Dar structura și rutinele?

Ooo, iubesc rutinele și structura! Mare parte din ceea ce am construit profesional se datorează acestora. Îmi place să am totul pus în calendar, inclusiv activitățile personale, iar în fiecare duminică seara scriu pe o pagină (niciodată mai mult) în agendă toate activitățile pe care vreau să le fac în săptămâna ce urmează pe toate planurile: la agenție, pentru job, acasă și personal. Este foarte plăcut sentimentul pe care îl am când văd că majoritatea sunt bifate la final de săptămână.

 

Cum ai grijă de tine când munca te solicită prea mult?

Mă îngrijesc prin sport, o dietă cât de cât echilibrată, atenție pe ceea ce simt, ceea ce îmi spun și mici răsfățuri personale. Mă implic foarte mult în ceea ce fac, dar am învățat și să îmi ascult și corpul, să am un dailycheck în ceea ce privește modul în care mă simt, emoțiile care mă încearcă. Obișnuiam să fiu foarte critică cu mine însămi, credeam că acesta este modul în care voi fi mereu determinată să fac mai mult. Ei bine, am descoperit că pot avea rezultate profesionale chiar mai bune (asta dacă mă uit la ultimele luni din viața mea) cu mine fiindu-mi prietenă, cu mai multă compasiune și înțelegere, mai ales în momentele solicitante la job.

 

Cum ți se pare că privește societatea femeile care reușesc în munca lor?

Cred că femeile care reușesc în carieră sunt privite cu admirație și respect, insă nu pot să ignor faptul că societatea are încă o mentalitate preponderent patriarhală. Femeia cu succes profesional este și mamă, soție sau iubită, fiică, prietenă etc. Această mentalitate pune presiune pe femeie din două sensuri: din exterior –  așteptarea că ea ar trebui să poarte mai mult responsabilitatea casei sau a copiilor (dacă este cazul), dar și din interior: presiunea pe care ea o pune asupra ei pentru a îndeplini toate aceste roluri. Totuși, la finalul zilei, este esențial modul în care noi, femeile, stabilim limitele și ne raportăm la noi și la exterior.

 

Ce recomandare ai pentru femeile sau bărbații care doresc o schimbare de carieră și vor să muncească mai mult pe cont propriu?

Deși am lucrat în companii foarte mari, cea mai valoroasă experiență profesională pentru mine rămâne tot cea antreprenorială. Aș sfătui oricând pe cineva să facă acest pas, aduce multă satisfacție. În același timp, este nevoie de foarte multă muncă, răbdare, perserverență, putere interioară și curaj pentru a face față antreprenoriatului. Formula care a funcționat în cazul meu, a fost păstrarea unui job full time în paralel cu dezvoltarea proiectelor antreprenoriale în timpul liber până am căpătat curaj să mă dedic antreprenoriatului.