Luarea deciziilor poate deveni un proces dificil uneori. La un moment dat, fiecare dintre noi ajungem în situații în care e nevoie să luăm decizii importante, dar dificile: rămânem în relația de cuplu actuală, schimbăm cariera sau locul în care trăim, avem sau nu copii, etc.? Pentru că efectele deciziilor de acest fel sunt semnificative, pentru că deseori presiunea socială este în direcția opusă motivației personale și pentru că, de multe ori, nu putem anticipa cu adevărat care vor fi urmările deciziei luate, ajungem în situația în care ne confruntăm cu o dilemă care pare nerezolvabilă.
Luarea deciziilor în viață. Principii și recomandări utile
Cum trecem prin această situație? Iată câteva idei care te pot ajuta. Mie îmi sunt utile și le folosc ca reper atunci când îmi este greu să iau o decizie.
Autocompasiunea și acceptarea
Indecizia, confuzia și nehotărârea sunt extrem de stresante. De aceea, vrem să luăm rapid cea mai bună decizie și suntem nemulțumiți de noi înșine dacă nu reușim să facem acest lucru.
Nu vei lua o decizie sănătoasă dacă în procesul alegerii tale te-ai criticat singur/ă, te-ai etichetat drept incapabil/ă sau insuficient de matur/ă pentru a face o alegere. Compasiunea față de sine și acceptarea situației dificile în care te afli sunt esențiale când vine vorba de a descoperi ce îți dorești cu adevărat sau ce este mai bine pentru tine. Așadar, dacă ai o decizie importantă și dificilă de luat, respiră adânc și acceptă faptul că cel mai probabil, nu o vei lua în următoarele ore sau chiar zile.
Dacă nu ești sub presiunea timpului, încearcă să nu grăbești luarea deciziilor
O mare parte din confuzie și teamă vin pentru că simțim că „trebuie” să decidem acum sau cât mai repede. După acceptarea faptului că te confrunți cu o dilemă, îți poți acorda timp suficient pentru a reflecta asupra ei. Evită confuzia nesfârșită și presiunea de a decide alocând un interval de 15-30 minute, de câteva ori, procesului de reflecție la cea mai bună alegere pentru tine. În acest interval, poți să:
- aduni mai multe informații. Uneori, nu știm ce decizie să luăm pentru că nu avem destule informații despre opțiunile pe care le analizăm. De exemplu, dacă eziți între mai multe opțiuni profesionale, informațiile cât mai precise despre fiecare dintre ele îți vor fi extrem de utile.
- îți imaginezi că ai luat deja o decizie și să analizezi cum te simți. Un exercițiu util este să închizi ochii, să stai liniștit și să îți imaginezi că ai ales una dintre opțiunile disponibile. Cum te simți? Emoțiile se manifestă la nivel fiziologic, așa că încearcă să observi cum te simți fizic. Poți respira ușurat? Te simți relaxat/energizat sau tensionat/epuizat? O altă metodă este să observi cum te simți după ce decizia a fost „luată” printr-un proces aleatoriu (de exemplu, dai cu banul).
- faci o listă în scris de argumente pro și contra. Chiar dacă ai în minte toate avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, vei putea avea o imagine de ansamblu dacă le scrii pe hârtie.
- meditezi pentru a-ți asculta propria intuiție. De cele mai multe ori, intuim care este cea mai bună alegere pentru noi, dar temerile acoperă vocea intuiției și fac procesul alegerii mult mai dificil.
Cum îți asculți intuiția în procesul de luare a deciziilor?
Deciziile au legătură cu nevoile și valorile tale.
Observă dacă opțiunile pe care le ai sunt aliniate cu cine vrei să fii.
Uneori, deciziile sunt dificile sau par imposibile pentru că nicio opțiune nu este cea pe care o vrei de fapt. În acest caz, pe cât posibil, încearcă să creezi alte opțiuni mai potrivite. Gândește-te la soluții creative pentru dilema în care te afli, care să răspundă valorilor și nevoilor tale. De exemplu, dacă simți că nici încheierea relației de cuplu, nici continuarea relației așa cum este în prezent nu sunt opțiuni cu care ești mulțumit, poate răspunsul este să iei o pauză de la relație sau să propui partenerului de cuplu să mergeți la consiliere sau la terapie de cuplu.
Alteori, presiunea socială ne orientează către o alegere pe care de fapt nu vrem să o facem (de exemplu, alegerea unei profesii care ne-ar aduce prestigiu, dar nu și împlinire personală). În asemenea situații, este util să îți analizezi propriile motive și emoții.
Curiozitatea legată de propriile emoții și nevoi
Încearcă să îți descoperi propriile nevoi și temeri ca și cum ar fi vorba de o altă persoană. Fără să te critici și fără să te judeci, răspunde-ți la întrebările: Care sunt motivele pentru care vreau/nu vreau această opțiune? Care sunt temerile legate de efectele pe termen scurt? Care sunt temerile care mă împiedică să evoluez? Ce îmi doresc pe termen lung? Ce aș vrea cel mai mult să fac dacă nu mi-ar fi frică? Astfel, vei putea face diferența dintre temerile legate de depășirea zonei de confort, pe care este bine să le depășești și temerile justificate, pe care este bine să le iei în calcul.
Asumarea faptului că neluând o decizie, faci totuși o alegere
În perioada în care încă reflectăm la ce decizie vrem să luăm, alegem să rămânem încă în situația în care ne aflăm. Este util pentru echilibrul nostru emoțional să alegem conștient felul în care acționăm în această perioadă. De exemplu, până decizi dacă îți dai demisia de la locul de muncă, ce fel de angajat/coleg vrei să fii? Dacă te gândești la divorț, până la momentul deciziei, ce fel de partener vrei să fii? Abordând lucrurile din această perspectivă, poți diminua presiunea și confuzia legate de viitor, controlând pe cât posibil acțiunile tale din prezent.
În final, dacă ești în general o persoană care decide greu chiar și cele mai simple lucruri (ce vrei să mănânci sau la ce film vrei să te uiți), iată un exercițiu care te va ajuta pe termen lung. Dă-ți o limită de 30 de secunde pentru a lua decizia respectivă. Luând rapid decizii minore, eviți consecințe negative pe termen lung (cel mai grav lucru care se poate întâmpla este că nu vei savura la fel de mult mâncarea aleasă) și îți formezi obiceiul de a analiza rapid opțiunile care îți sunt disponibile. Exersând capacitatea de a lua rapid decizii și învățând să te cunoști mai bine, vei putea în timp să iei mai ușor decizii sănătoase.
Recomandare de film:
Filmul ”Mr. Nobody”.
Scenariul filmului se axeaza mult pe ideea alegerilor si consecintelor acestora. Pot fi importante: sa avem copii sau nu; mai putin importante: sa merg cu masina sau cu autobuzul la serviciu. Filmul “Mr. Nobody” exemplifica si accentueaza faptul ca aceste alegeri ne pot influenta viata in mod neprevazut. Totul porneste de la alegerea lui Nemo, dupa divortul parintilor: sa ramana cu mama sau cu tata.