Indecizia ne poate afecta nivelul de satisfacție în viață și relațiile sociale. Indecizia poate apărea de la decizii mici zi de zi până la alegeri profesionale sau financiare cu urmări pe termen lung.

Cum apare indecizia și care sunt gândurile și stările care o mențin?

 

Indecizia și miturile care ne blochează

Fără să ne dăm seama, la baza indeciziei se află convingeri iraționale sau iluzii cognitive. Acestea ne încurajează să amânăm momentul deciziei sau ne mențin într-o stare de confuzie. Iată câteva dintre ele.

 

„Cât timp nu am luat o decizie, rămân în siguranță – evit riscurile asociate acesteia.”

În realitate, indecizia ne protejează pe termen scurt de riscurile asociate unei alegeri. La un moment dat, lipsa unei decizii devine, în sine, o decizie.

 

„Cel mai important este să nu regret această decizie.”

Teama că vom lua decizia greșită ne poate bloca în fața alegerilor importante. Pierdem din vedere însă că în viitor putem face alte alegeri care să repare consecințele deciziei din prezent. De exemplu, dacă decizi să te muți într-un oraș nou și descoperi că nu este de fapt ce ți-ai dorit, poți încerca să te întorci înapoi.

 

„Pot prevedea toate urmările deciziilor mele dacă mă informez suficient.”

Desigur că este esențial să avem cât mai multe informații când luăm decizii importante, pentru a preveni potențiale consecințe neplăcute sau neprevăzute. Dar, în același timp, este benefic să ne amintim că nu putem controla tot. Există întotdeauna elemente neprevăzute, pe care nu le putem anticipa sau preveni, care pot afecta felul în care vor  decurge deciziile luate. De exemplu, poți alege locul de muncă perfect pentru abilitățile și planurile tale de viitor, dar poți descoperi că șeful sau colegii tăi nu sunt compatibili cu tine.

 

„Ca să îmi dau seama ce mă va face fericit în viitor, am nevoie doar să mă gândesc suficient de bine.”

Aceasta este una dintre iluziile menținute de convingerea că rămânem aceeași persoană în timp – ne imaginăm că nevoile și prioritățile  de azi vor rămâne aceleași peste câțiva ani. În realitate, persoana care ești azi poate fi foarte diferită de persoana care vei fi peste 5 ani. Evoluăm și ne schimbăm în permanență, iar deciziile luate în prezent vor fi trăite și evaluate diferit în viitor. Dacă nu ești convins, gândește-te la cum alegeai să îți petreci timpul liber în urmă cu 10 ani față de cum ți-l petreci acum.

 

„Poate voi găsi o opțiune mai bună dacă mai aștept.”

Această convingere ne face să investim timp și efort în căutarea unei opțiuni mai bune sau „perfecte”. Până la un punct, explorarea opțiunilor și căutarea de informații sunt utile în luarea unei decizii. Dacă nu te oprești la timp însă, poți pierde oportunități. De exemplu, îți cauți o casă și ai văzut deja o mulțime de opțiuni. Crezînd că vei găsi o casă mai bună, riști să pierzi oportunitățile deja găsite.

 

Cum poți depăși indecizia

 

Încearcă să înțelegi cât mai bine emoțiile care te mențin în starea de indecizie. Frica de eșec, teama de regret, teama de respingere sau de critică din partea celor din jur, dar și descurajarea, lipsa de încredere în propriile forțe sau nevoia de aprobare din partea celor din jur ne pot bloca în momentele în care luăm o decizie. Motive pentru care oamenii se decid greu.

 

Fă un exercițiu de imaginație: altcineva a decis deja în locul tău, alegând una dintre opțiuni. Cum te simți în acest scenariu? Apoi imaginează-ți că cealaltă opțiune a fost aleasă. Cum te simți în acest scenariu? Acest tip de exercițiu te poate ajuta să îți dai seama mai ușor ce îți dorești cu adevărat, dincolo de temeri.

 

Răspunde-ți la întrebarea: „Cui vreau să fac pe plac?”. Deseori, indecizia apare pentru că lăsăm valorile sau nevoile altor oameni să ne influențeze alegerile. Rezultatul este un conflict între propriile nevoi și valori și dorința de a face pe plac altor persoane.

 

Schimbă-ți starea emoțională prin exercițiu fizic sau exerciții de relaxare. Uneori, avem nevoie să ne oprim gândurile care ne pot copleși când nu știm ce decizie să luăm. Mișcarea fizică sau exercițiile de relaxare ne pot ajuta să ne „golim” mintea și să vedem lucrurile mai clar.

 

 Învață să ai încredere în tine. Acceptă că o alegere poate fi „suficient de bună”, cu atât mai mult cu cât ești perfecționist.

Momentele de indecizie nu sunt plăcute sau ușoare, dar pot fi folosite pentru a explora în profunzime propriile nevoi, valori și emoții. Dacă îți e greu să iei o decizie importantă, privește această dificultate ca pe o ocazie de a te cunoaște mai bine. Cu un strop de autocompasiune și cu dorința de a-ți asuma responsabilitatea pentru propriile alegeri, vei putea descoperi care este decizia cea mai bună pentru tine.

 

Acum ești pregătit să iei o decizie sănătoasă?

Îți recomand să citești- Cum să iei o decizie bună

luarea deciziilor

 

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.