Gestionarea stresului e un aspect important pentru fiecare din noi. Cu toții avem momente în care ne simțim copleșiți de evenimentele care au loc în viața noastră.

De aceea, în exercițiul următor, propus de Scott Lyons, vom explora felul în care trăim prezentul, fără a lăsa trecutul nostru încărcat să ne tulbure prea mult.

 

Astfel, atunci când suntem copleșiți, trăim atât stresul din momentul prezent, dar ne aflăm și sub influența altor experiențe stresante pe care le-am trăit în trecut. Acest fenomen interferează cu experiența prezentă reală din interiorul și din jurul nostru.

 

Scopul acestui exercițiu este de a diminua aceste „luminițele” aprinse ale stresului din trecut, pentru a vedea mai clar experiența actuală și pentru a reduce stresul resimțit în prezent. Cu alte cuvinte, cand identificăm și ne eliberăm de stresul cauzat de triggeri din trecut, putem să înțelegem mai bine experiențele dificile prezente și putem să le gestionăm mai bine.

Gestionarea stresului. Un exercițiu util atunci când suntem copleșiți

Pentru a începe exercițiul, gândește-te la un eveniment sau la o experiență pe care ai trăit-o azi și despre care simți că a fost însoțită de o activare a evenimentelor trecute.

 

Apoi, vom trece printr-un scenariu de mindfulness pentru a deconstrui experiența avută azi și pentru a ne elibera de experiențele trecute care ar putea fi încă atașate de ea.

 

  1. Primul pas este să numești evenimentul sau experiența. Poți spune „Când se întâmplă…” (și spui numele evenimentului sau experienței)
  2. Continuă astfel: „Când se întâmplă…, mă simt….”.
  3. Apoi adaugă: „mă simt (emoția de mai sus)….în….” (spune părțile corpului în care simți că rezonează experiența respectivă)
  4. „Și felul în care simt… (numele emoției) în… (părțile corpului) este…”. Aici vei exprima calitățile și caracteristicile experienței tale (de exemplu, textura, culoarea, dimensiunie, greutatea, densitatea etc.)
  5. După ce am descris cum ne simțim la nivelul corpului, continuăm cu experiența trecută de care ne amintește experiența de azi: „Când se întâmplă…, mă simt… în (părțile corpului)…, iar această senzație e trăită la nivelul corpului ca (descrierea experienței tale)…. și îmi amintește de…..”
    Acest pas face legătura cu rețeaua asociativă de experiențe trecute și ne ajută să recunoaștem evenimentele trecute asemănătoare cu cel din prezent. Acum identificăm asocierile subconștiente care duc la stresul resimțit.
  6. Pe măsură ce identifici evenimente și experiențe similare din trecut, vizualizează cum reduci în mod intenționat „lumina” lor, astfel încât singura lumină care rămâne este cea a evenimentului din prezent. Pentru a separa prezentul de trecut, poți adăuga mantra „Dar acel eveniment a fost în trecut, acum se întâmplă altceva.” Poți de asemenea să acorzi atenție respirației tale, care te poate ajuta să te ancorezi la momentul prezent.
  7. Continuă cu „În această stare din prezent, am nevoie de…”. Gândește-te la evenimentul din prezent și la felul în care îl trăiești acum, eliberat de evenimentele trecute. De ce ai nevoie în acest moment? Pe măsură ce găsești răspunsul la această întrebare, observă cum rezonează acest răspuns la nivelul corpului tău.
  8. În final, orientează-ți atenția către evenimentul din prezent și observă cum reacționezi la el. Este ceva ce s-a schimbat la reacția ta?

 

Una dintre schimbările care pot apărea este că suntem mai puțin activați emoțional și fizic de evenimentul din prezent. Repetând astfel de exerciții, vedem evenimentul mai clar, observăm ce simțim și de ce avem nevoie în momentul prezent.

Poți face acest exercițiu singur sau împreună cu partenerul de cuplu sau cu un prieten apropiat. Dacă întâmpini dificultăți, poți apela și la ședințe de psihoterapie.

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.