Dependența este încă văzută în societate ca fiind rezultatul unei voințe slabe sau a unui caracter moral slab. Dincolo de această viziune simplă însă, dependența este rezultatul interacțiunii dintre factori și condiții de mediu pe care este nevoie să îi înțelegem cât mai bine pentru a fi de ajutor cu adevărat persoanelor dependente.
Iată 6 întrebări și răspunsuri despre dependență, oferite de Gabor Mate, medic american cu experiență îndelungată în tratamentul adicției sau dependenței și a traumelor de dezvoltare.
Ce este dependența? Ce este adicția?
„Dependența înseamnă orice comportament repetat, legat sau nu de consumul de substanțe, care aduce plăcere sau alinare și pe care persoana se simte obligată să îl repete, în ciuda impactului negativ al comportamentului asupra propriei vieți și asupra vieților celor din jur.”Gabor Mate
Dependența definiție. Caracteristicile esențiale ale unei dependențe sunt: compulsia (preocuparea și impulsul puternic de a realiza respectivul comportament), plăcerea sau alinarea temporară a suferinței ca urmare a comportamentului, dificultatea de controla respectivul comportament, iritabilitate și insatisfacție dacă respectivul comportament nu este disponibil și repetarea acestuia în ciuda efectelor sale negative evidente.
În rândul dependențelor intră consumul de droguri sau alcool, dar și orice activitate care îndeplinește criteriile de mai sus, inclusiv munca, sportul, cumpărăturile sau jocurile de noroc.
Cum e influențată dependența de mediu?
„Gândiți-vă la un bob de grâu. Oricât de sănătos este acesta din punct de vedere genetic, va avea nevoie de factori precum lumină, nutrienți din sol și apă pentru a germina și a se transforma într-o plantă sănătoasă. Două semințe identice, cultivate în condiții opuse, vor da naștere la două plante total diferite: una sănătoasă și fertilă, alta subdezvoltată și neproductivă.” Gabor Mate
Specialiștii arată că în mecanismul dependenței sunt implicate trei sisteme neurofiziologice: sistemul opioid de atașament și recompensă, sistemul bazat pe dopamină de recompensă/motivație și centrele de autocontrol din zona prefrontală. Toate aceste sisteme sunt afectate în mod semnificativ de mediul în care copiii cresc.
Dependența și experiențele din copilăria timpurie
„Contactul dintre părinte și copil în primul an de viață este unul dintre factorii care influențează dezvoltarea sistemelor de neurotransmițători din creier; absența acestui contact îl face pe copil mai vulnerabil în fața nevoii de droguri, pentru a compensa ce lipsește la nivelul creierului.” Gabor Mate
Copiii au nevoie de prezența, afecțiunea și contactul cu părinții pentru o dezvoltare neurofiziologică normală și pentru supraviețuire, pur și simplu. Bebelușii care nu sunt luați în brațe pot trăi un nivel atât de ridicat de stres încât pot muri.
Ce rol are atașamentul parental în dependențe?
„Capacitatea unui copil de a face față stresului psihologic sau fiziologic este în întregime dependentă de relația cu părinții săi.”Gabor Mate
Absența părinților și lipsa de afecțiune din partea acestora duce la dezechilibre neurofiziologice, fiind asociate cu un nivel mai scăzut de serotonină și oxitocină, dar și cu un nivel cronic crescut de cortizol.
Toate aceste dezechilibre duc la probleme de adaptare ale copilului și adultului – acesta va avea reacții mai inflexibile în situații problematice și va trăi mai multe experiențe negative decât
persoanele care au avut un atașament securizant în copilărie. Cu cât copilul și, mai târziu, adultul are dificultăți de adaptare, cu atât este mai vulnerabil în fața dependențelor.
Cum contribuie traumele la dezvoltarea dependenței?
„Persoanele cu 5 sau mai multe experiențe adverse în copilărie au un risc de 7-10 ori mai mare de a abuza substanțe decât persoanele care nu au suferit nicio experiență adversă în copilărie.” Gabor Mate
În rândul persoanelor dependente de alcool sau droguri, experiențele traumatice din copilărie (numite și experiențe adverse din copilărie) sunt mult mai frecvente decât în rândul persoanelor care nu au dependențe. Iată câteva cifre:
- două treimi dintre persoanele care folosesc droguri injectabile au fost victime ale traumelor în copilărie.
- procentul persoanelor dependente de droguri care au fost abuzate în copilărie este estimat între 50 și 100%.
- fiecare experiență traumatică din copilărie crește de 2-3 ori riscul de a consuma alcool la vârste mici.
În plus, traumele din copilărie nu cresc doar riscul de consum de substanțe, dar afectează în mod direct dezvoltarea creierului. Sistemele neurofiziologice ale copiilor traumatizați sunt diferite față de cele ale copiilor netraumatizați.
Care este rolul stresului în dependență?
„Un copil care este stresat în primii ani de viață va deveni hiperactiv și reactiv. Stresul lui va fi activat mai usor, va fi mai anxios și mai deprimat. Acum, să comparăm o persoană – adult sau copil – care are un nivel normal de stres cu o persoană care are un nivel ridicat de stres. Dacă ambele persoane consumă alcool, ambele vor resimți aceleași efecte ale alcoolului, dar persoana cu un nivel mai ridicat de stres va simți și efectul suplimentar de plăcere, ca urmare a reducerii stresului. E ca atunci când avem gâtul uscat de sete: efectul de plăcere când bem apă este accentuat de potolirea senzației de sete.” (Dr Bruce Perry, Child Trauma Academy, Houston)
Putem înțelege astfel dependența ca fiind o încercare de a face față stresului apelând la substanțe sau activități.
Când tindem să trăim un nivel ridicat de stres?
Când ne confruntăm cu incertitudinea, lipsa de informații și lipsa de control asupra situației în care ne aflăm. De asemenea, conflictele pe care simțim că nu le putem gestiona și lipsa unor relații emoționale de sprijin sunt factori care cresc nivelul de stres.
Cu cât un copil trăiește un nivel mai ridicat de stres, cu atât mai ușor este stresat de situațiile cu care se confruntă. La maturitate, vulnerabilitatea în fața stresului înseamnă și vulnerabilitate în fața substanțelor care ne pot reduce nivelul de stres.
Înțelegând mai întâi care sunt factorii care favorizează apariția dependențelor, ne putem orienta atenția către modalitățile prin care putem să le prevenim sau să le depășim.
Resurse: Gabor Mate, ”Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonier în lumea dependenței”
Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport:
- prin ședințe de psihoterapie
- prin participarea la diferite workshopuri sau evenimente susținute de mine.