De-a lungul vieţii apar tot felul de îngrijorări legate de bani, probleme cu somnul, cu îngrijirea copiilor sau cu boala unui părinte. Sau cu relaţia de cuplu. Sau cu promovarea mult aşteptată la serviciu care a fost oferită altui coleg. Indiferent sub ce formă arată această criză, este doar o picătură care umple un pahar deja plin. Şi atunci unele femei sau bărbaţi aleg alcoolul ca mijloc rapid de a trece peste momentele în care se simt apăsaţi de provocările vieţii.

 

Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii în cazul consumului de alcool

Femeile care beau alcool excesiv devin dependente mult mai repede decât bărbaţii. De asemenea, dezvoltă probleme medicale mai rapid decât bărbaţii, de ex. în ceea ce priveşte ficatul, inima. Creierul femeilor este mai sensibil la alcool decât cel al bărbaţior.

Femeile metabolizează alcoolul în mod diferit faţă de bărbaţi. La femei, alcoolul este mai concentrat în fluidele din corp. De asemenea, ele metabolizează mai greu alcoolul în stomac, de aceea un procent mai mare de alcool intră în sânge şi în ficat. Fluctuaţia nivelului hormonal din timpul ciclului menstrual încetineşte rata metabolizării alcoolului. La fel şi contraceptivele orale. Toţi aceşti factori contribuie la o concentrare mai mare a alcoolului în sânge la femei. Şi, implicit, se elimină din organism într-o perioadă mai mare de timp.

Multe din aceste diferenţe de gen au fost descoperite destul de târziu. Pentru că, până în 1990, aproape toate studiile s-au făcut exclusiv având ca subiecţi bărbaţi. Şi asta, deoarece s-a presupus că alcoolismul este o problemă a bărbaţilor. Adevărul este că nu poţi studia bărbaţii şi apoi să presupui că aceeaşi situaţie se aplică şi femeilor.

 

De ce beau femeile

Se pare că motivul pentru care femeile încep să bea este diferit de cel al bărbaţilor. Femeile beau ca să-şi înăbuşe durerea emoţională, în timp ce bărbaţii încep să bea mai mult datorită presiunii sociale. (Health Gap, bbc.com, 2018).

De multe ori, băutul este privit ca o modalitate de a trece mai uşor peste stresul zilnic. Femeile  suferă de anxietate şi depresie de două ori mai mult decât bărbaţii, de aceea sunt mai predispuse să recurgă la alcool. Alţi factori de risc sunt: bulimia sau abuzul sexual. De asemenea, chiar dacă femeia renunţă la alcool depresia, anxietatea, problemele legate de alimentaţie nu vor dispărea.

Într-un context mai larg, merită analizat şi relaţia cu părinţii, în special relaţia cu mama. „Dependenţele de orice fel pot fi văzute ca nişte răni pe care le avem din relaţia cu mama noastră”, spune Bethany Webster.

 

Câteva aspecte legate de dependenţa de alcool la femei:

·      Industria alcoolului promovează agresiv băuturi pentru femei, asociindu-le cu ideea de independenţă, libertate, atractivitate.

.       Alcoolul generează stări diferite la femei şi la bărbaţi. Bărbaţii se simt mai puternici şi devin mai agresivi, în timp ce femeile se simt mai calme şi mai puţin inhibate.

.      Femeile dependente de alcool au şanse mult mai mari decât alte femei să fie abuzate fizic de partener.

·        Femeile folosesc, de multe ori, alcoolul ca pe o formă de tratament, indiferent că se confruntă cu iminenţa unui divorţ, pierderea unui copil sau o problemă de sănătate.

·        Femeile care beau excesiv au, de multe ori, asociată o problemă de sănătate mintală: depresie, anxietate sau tulburare de alimentaţie. La bărbaţi, depresia tinde să urmeze după abuzul de alcool. La femei, depresia pare să existe înainte de consumul excesiv de alcool. Ceea ce înseamnă, că femeile vor avea depresie în continuare şi în cazul în care nu mai consumă alcool.

·        Când o femeie bea, probabilibitatea de a fi violată creşte de cinci ori mai mult.

·        Cei mai mulţi bărbaţi îşi părăsesc soţiile alcoolice. Cele mai multe femei stau împreună cu soţii alcoolici. Femeile sunt, în general, descurajate să caute ajutor pentru problema lor. Un soţ alcoolic este privit de societate „mai acceptabil” decât o femeie alcoolică.

·        Consumul de alcool are efecte asupra sistemului reproductiv la femei, ciclu menstrual neregulat, cancer de sân.

·        Statistic, femeile care nu au copii şi care nu lucrează au un risc mai mare de a dezvolta alcoolism.

 

Ce poate ajuta?

În funcţie de severitatea simptomelor, este recomandat un plan integrat din şedinţe de psihoterapie individuală şi monitorizare medicală. De asemenea, participarea în grupuri de suport poate ajuta mult. Studii recente arată că femeile dependente de alcool au rezultate mai bune atunci când fac parte dintr-un grup de tratament alcătuit doar de femei.

Datorită diferenţelor dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte dependenţa de alcool, precum şi datorită vulnerabilităţilor biologice merită explorat măsura în care recuperarea pentru alcolism în cazul femeilor ar trebui să fie diferită de cel al bărbaţilor.

Femeile care devin dependente de alcool au istorii de viaţă diferite, cu vulnerabilităţi diferite. Ceea ce declanşează implusul de a bea poate fi diferit pentru femei şi pentru bărbaţi. Femeile pot avea motivaţii diferite pentru a începe recuperarea şi nevoile lor de a vindeca dependenţa de alcool pot fi diferite de cele ale bărbaţilor.