Puţine femei îşi aleg o carieră în ştiinţe, tehnologie sau inginerie. Deşi în ultimii ani, numărul femeilor care lucrează în aceste domenii a crescut mult, bărbaţii sunt cei care urmează, de obicei, o astfel de carieră.

 

Proporţia femeilor care lucrează în domeniul IT &C în România şi în Europa

Eurostat arată că, în 2015, femeile erau 16,1% din numărul de specialisti în IT&C în ţările din Uniunea Europeană. Interesant este că Bulgaria şi Romania sunt pe primele două locuri în acest top cu 27% reprezentare din partea femeilor.

 

De ce femeile nu-şi aleg o carieră în ştiinţe sau în tehnologie

Psychological Science spune că femeile au mai multe opţiuni în carieră, de aceea aleg mai puţin ştiinţele. La studiu au participat 1490 de persoane, atât femei cât şi bărbaţi. Participanţii au fost intervievaţi în clasa a XII-a şi apoi la vârsta de 33 de ani. Cei care au avut abilităţi verbale ridicate –un grup dominat de femei – au evitat, în mare măsură, o cariera în ştiinţe, tehnologie sau inginerie. Având în vedere că, în general, femeile au abilităţi verbale mai bune decât bărbaţii, cercetătorii au presupus că femeile cu rezultate bune la matematică este mult mai probabil să exceleze şi la abilităţile verbale, spre deosebire de barbaţii cu rezultate bune la matematică. Cu aceste doua abilităţi, femeile au mai multe opţiuni în carieră.

În lumina acestor studii, o idee care poate fi avută în vedere este să le arătăm mai mult fetelor că poate fi interesantă şi o carieră în ştiinţe.

Alţi factori pentru care femeile nu-şi aleg o carieră în ştiinţe

Consider că şi alte aspecte sunt de luat în considerare: atitudinea părinţilor şi a profesorilor care descurajează de multe ori fetele să urmeze un astfel de drum (ex.„Eşti fată, nu te pricepi la matematică”), dar şi convingeri false că o carieră în ştiinţe echivalează automat cu renunţarea la a mai avea o familie. În plus, o altă explicaţie ar fi inegalitatea dintre femei şi bărbaţi în acest domeniu: de ex. universităţile tind să angajeze mai mulţi bărbaţi şi aceştia câştigă mai bine decât femeile.