Adevărata noastră casă nu este în trecut. Adevărata noastră casă nu este în viitor. Adevărata noastră casă este aici și acum. Viața este disponibilă doar aici și acum. Mindfulness este energia care ne ajută să recunoaștem momentele de bucurie care sunt deja prezente în viața noastră. Nu trebuie să așteptați zece ani pentru a experimenta această bucurie. Când inspiri și expiri și ești conștient de asta, atingi miracolul de a fi în viață. De aceea, mindfulness este o sursă de fericire și bucurie.

Îți propun cinci exerciții de mindfulness promovate de Thich Nhat Hanh, unul dintre cei mai importanți lideri spirituali ai timpurilor noastre.

 

1)   Exerciții de mindfulness: Respirație mindful, respirație conștientă

Primul exercițiu este foarte simplu, iar rezultatul poate fi de impact. Exercițiul este pur și simplu de a identifica inspirația ca inspirație și expirarea ca expirație. Când inspiri, știi că aceasta este inspirația ta. Când expiri, ești conștient că aceasta este respirația ta.

 

Doar recunoașteți: aceasta este o inspirație, aceasta este o expirare. Foarte simplu, foarte ușor. Pentru a vă recunoaște respirația ca inspirație, trebuie să vă aduceți mintea acasă la voi înșivă. Mindfulness este întotdeauna despre atenția la ceva. Când îți bei ceaiul cu atenție, se numește conștientizare a băuturii. Când mergi cu atenție, se numește conștientizare a mersului. Și atunci când respiri cu conștientizare, aceasta este conștientizarea respirației.

 

Așa că, obiectul atenției tale este respirația ta și doar îți concentrezi atenția asupra ei. Când faci asta, discursul mental se va opri: nu te mai gândesti. Nu trebuie să faceți un efort pentru a vă opri gândirea; îți aduci atenția asupra inspirației tale și discursul mental se oprește. Acesta este miracolul practicii. Nu te mai gândești la trecut. Nu te gândești la viitor. Nu te gândești la proiectele tale, pentru că îți concentrezi atenția, atenția, asupra respirației tale.

 

Cel mai mare miracol este să fii în viață, iar când inspiri, atingi acel miracol. Prin urmare, modul în care acorzi atenție respirației poate fi o sărbătoare a vieții.

 

Îți recomand să citești și: Mindfulness în relația de cuplu – cum învățăm să iubim fără să judecăm

2) Exerciții de mindfulness: Concentrarea 

Al doilea exercițiu este ca, în timp ce inspiri, îți urmărești respirația de la început până la sfârșit. Dacă inspirația durează trei sau patru secunde, atunci conștientizarea durează și trei sau patru secunde. Inspirând, îmi urmăresc respirația pe tot parcursul. Expirând, îmi urmăresc respirația pe tot parcursul. De la începutul respirației mele până la sfârșitul expirării mele, mintea mea este mereu cu ea. Prin urmare, atenția devine neîntreruptă, iar calitatea concentrării tale este îmbunătățită.

Ceea ce este important este să-ți urmărești respirația de la început până la sfârșit. Conștientizarea ta este susținută. Nu există nicio întrerupere. Să presupunem că inspiri și apoi te gândești: „Oh, am uitat să sting lumina din camera mea”. Există o întrerupere. Doar ține-ți respirația pe tot parcursul. Apoi îți cultivi atenția și concentrarea. Tu devii respirația ta. Dacă continui așa, respirația ta va deveni în mod natural mai profundă și mai lentă, mai armonioasă și mai liniștită. Nu trebuie să faci niciun efort – se întâmplă în mod natural.

 

 

3) Exerciții de mindfulness: Conștientizarea corpului tău

Al treilea exercițiu este să devii conștient de corpul tău în timp ce respiri. „Inspirând, sunt conștient de tot corpul meu.” Acest lucru te duce cu un pas mai departe. În primul exercițiu, ai devenit conștient de inspirația și expirarea ta. Pentru că acum ați generat energia atenției prin respirație atentă, puteți folosi acea energie pentru a vă recunoaște corpul. „Respirând, sunt conștient de corpul meu. Expirând, sunt conștient de corpul meu.” Știu că corpul meu este acolo. Acest lucru readuce mintea complet înapoi la corp. Mintea și corpul devin o singură realitate.

Când mintea ta este cu corpul tău, ești bine stabilit în aici și acum. Ești pe deplin în viață. Poți fi în contact cu minunile vieții care sunt disponibile în tine și în jurul tău. Acest exercițiu este simplu, dar efectul unității corpului și minții este foarte mare. În viața noastră de zi cu zi, ne aflăm rar în această situație. Corpul nostru este acolo, dar mintea noastră este în altă parte. Mintea noastră poate fi prinsă în trecut sau în viitor, în regrete, întristare, frică sau incertitudine, și astfel mintea noastră nu este acolo.

Cineva poate fi prezent în casă, dar el nu este cu adevărat acolo, mintea lui nu este acolo. Mintea lui este cu viitorul, cu proiectele sale și nu este acolo pentru copiii lui sau soția lui. Poate ai putea să-ți spui din când în când: „E cineva acasă?” ca să te ajute să-ți aduci mintea înapoi în corp. Așa că al treilea exercițiu este să devii conștient de corpul tău. „Respirând, sunt conștient de corpul meu.”

Când exersați respirația conștientă, calitatea inspirației și expirării voastre va fi îmbunătățită. Este mai multă pace și armonie în respirația ta și dacă vei continua să practici așa, pacea și armonia vor pătrunde în corp, iar corpul va profita.

 

4) Exerciții de mindfulness: Eliberarea tensiunii din corp 

Următorul exercițiu este de a elibera tensiunea din corp. Când ești cu adevărat conștient de corpul tău, observi că există o oarecare tensiune și durere în corpul tău, ceva stres. Tensiunea și durerea se acumulează de mult timp și corpul nostru suferă, dar mintea noastră nu este acolo pentru a ne ajuta să o eliberăm. Prin urmare, este foarte important să înveți cum să eliberezi tensiunea din corp.

Este întotdeauna posibil să exersezi eliberarea tensiunii din tine. Într-o poziție așezată, culcat sau în picioare, este întotdeauna posibil să eliberați tensiunea. Puteți practica relaxarea totală, relaxarea profundă, în poziție șezând sau culcat. În timp ce conduceți mașina, este posibil să observați tensiunea din corpul dumneavoastră. Ești dornic să ajungi și nu te bucuri de timpul pe care îl petreci conducând. Când ajungi la un semafor roșu, ești nerăbdător ca lumina roșie să devină o lumină verde, astfel încât să poți continua. Dar lumina roșie poate fi un semnal. Poate fi o reamintire că există tensiune în tine, stresul de a dori să ajungi cât mai repede posibil. Dacă recunoașteți asta, puteți folosi lumina roșie. Vă puteți așeza pe spate și vă relaxați – luați cele zece secunde în care lumina este roșie pentru a practica respirația atentă și a elibera tensiunea din corp.

Așa că data viitoare când ești în fața unui semafor roșu, ți-ar plăcea să stai pe spate și să exersezi al patrulea exercițiu: „Respirând, sunt conștient de corpul meu. Expirând, eliberez tensiunea din corpul meu.” Pacea este posibilă în acel moment și poate fi practicată de multe ori pe zi — la locul de muncă, în timp ce conduci, în timp ce gătești, în timp ce faci vasele, în timp ce udați grădina de legume.

Este întotdeauna posibil să exersezi eliberarea tensiunii din tine.

 

5) Exerciții de mindfulness: Meditație în timp ce merg

Când exersați respirația conștientă, pur și simplu permiteți respirației voastre să aibă loc. Deveniți conștienți de ea și vă bucurați de ea. Fără efort. Același lucru este valabil și cu mersul atent. Fiecare pas este plăcut. Fiecare pas te ajută să atingi minunile vieții. Fiecare pas este bucurie. Este posibil. Nu trebuie să faci niciun efort în timpul meditației pe jos.

Sunteți acolo, trup și minte împreună. Ești pe deplin în viață, pe deplin prezent în aici și acum. Cu fiecare pas, atingi minunile vieții care sunt în tine și în jurul tău. Când mergi așa, fiecare pas aduce vindecare. Fiecare pas aduce pace și bucurie, pentru că fiecare pas este un miracol. Adevărata minune este să nu zbori sau să mergi pe foc. Adevăratul miracol este să mergi pe Pământ și poți face oricând acel miracol. Doar aduceți-vă mintea acasă în corpul vostru.

Articol preluat și adaptat de pe lionsroar.com.

 

Later edit: Astăzi, când scriu aceste rânduri, a murit Thich Nhat Hanh, la vârsta de 95 de ani.
Iată ce scrie el despre moarte:
„Chiar și atunci când norul nu este acolo, continuă ca zăpadă sau ca ploaie. Este imposibil ca norul să moară. Poate deveni ploaie sau gheață, dar nu poate deveni nimic. Norul nu trebuie să aibă suflet pentru a continua. Nu există început și nici sfârșit. Nu voi muri niciodată. Va avea loc o dizolvare a acestui trup, dar asta nu înseamnă moartea mea.”
„Voi continua, mereu.”

 

Acest articol rezonează cu tine?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.