„Mama, vreau să fii doar bucuroasă. Nu tristă, nu furioasă. Ai auzit?”

Asta îmi pune în vedere fetița mea de cinci ani, aproape mereu când observă pe fața mea o altă emoție în afară de bucurie.

A învățat repede să numească emoțiile și acum folosește… ce știe.

Mai mult chiar, uneori când nu „mă conformez” trece la amenințări.

“Să știi că dacă nu ești bucuroasă, eu acum pun un V  la << mama, nu te mai iubesc >>”.

Are o tăbliță, vezi poza mai jos, în care jonglează cu X-urile și V-urile cu o viteză uimitoare.

 

Mama te iubesc

 

Mă uit la ea și mă gândesc ce drum lung are de parcurs un pui de om ca să devină mare. Mare și sănătos. Mare și echilibrat. Cu iubire față de sine. Cu relații bune. Cu o viață cu sens.

 

Și îi spun “Luiza, tu știi că eu oricum te iubesc.”

De cele mai multe ori, în câteva zeci de secunde, începe să zâmbească și îmi spune bucuroasă: “A, mama, am uitat că tu oricum mă iubești! Indiferent ce emoție ai.”

 

 

 

Cu toții ne dorim să fim bucuroși, să avem o stare de bine. Este firesc. De aceea, evitarea emoțiilor care ne provoacă disconfort și durere este unul dintre cele mai naturale instincte umane. Și când suntem mici și când suntem mari.

 

Îți sunt utile aceste rânduri, dacă:

Dacă rezonezi cu ideea: “Trebuie să controlez cum mă simt. Trebuie să scap de gândurile, sentimentele, emoțiile neplăcute și dificile. Și să le înlocuiesc cu unele bune, plăcute și de dorit.”

atunci rândurile de mai jos îți pot fi utile.

 

Evitarea emoțiilor neplăcute – ce ne spune știința

Cu cât încercăm să evităm sau să scăpăm de gânduri sau emoții neplăcute, cu atât viața devine mai grea. Cu cât petrecem excesiv de mult timp evitând, cu atât calitatea vieții noastre suferă.

De ex: dacă mâncăm ciocolată. Atunci când mâncăm o bucățică de ciocolată și o savurăm, ne simțim bine. Și este în regulă. Dar, când apelăm la mâncatul de ciocolată excesiv, de obicei ca să acoperim niște emoții care provoacă un disconfort , vom avea costuri asupra sănătății noastre.

Un alt exemplu: când facem sport. Când facem sport, ne simțim mai bine de obicei. Și ne îmbunătățește calitatea vieții. Dar când facem sport excesiv – ca să sc[p[m de kilogramele ]n plus- chiar și ceva pozitiv ca exercițiul fizic va avea costuri asupra vieții nostre.

Cu alte cuvinte, chiar și activitățile care ne îmbogățesc viața ( cum ar fi sportul, mâncarea sănătosă, etc) vor fi mai satisfăcătoare când le facem fiind motivați de valori ( cum ar fi grija față de noi) decât când le facem ca să evităm emoții neplăcute.

 

Ce te poate ajuta:

  • Să observi ce ai făcut până acum ca să eviți sau să scapi de emoțiile neplăcute

 

De obicei, poți apela la distracția atenției de la emoțiile neplăcute ( de ex. mă uit la televizor, am grijă să fiu mereu ocupat, joc jocuri pe calculator, mănânc, etc). Gândește-te : în ce fel îți distragi atenția?

 

Sau poți evita oameni, situații, evenimente, activități. Care sunt situațiile pe care le eviți? Ce anume amâni? Care sunt activitățile importante pentru tine pe care le eviți sau le amâni?

 

Sau poți avea diferite strategii: fie gândirea pozitivă,  fie minimizarea emoțiilor și a gândurilor, fie criticându-te, fie îndepărtând din minte gândurile supărătoare.

 

Sau poți folosi anumite substanțe: alcool, medicamente, țigări, cafea, droguri, înghețată, etc/ Orice doar să nu mai simți disconfortul.

 

  • Să te întrebi: cum funcționează strategiile de la punctul 1. pe care le aplic ?

Vei observa că oricare din startegiile de mai sus funcționează doar pe termen scurt. Îți dau o senzație de eliberare doar pe termen scurt.  Pe termen lung, ele revin înapoi, cu mai multă forță.

 

  • Să te întrebi: care sunt costurile pe care le am am dacă voi continua cu aceste strategii?

Cu toții folosim parte din aceste strategii pe termen scurt, problema este când aceste strategii devin tipare și apelăm la ele în mod obișnuit.

 

  • Vrei să încerci și altceva?

Te-ai străduit mult timp, să scapi de sentimentele tale nedorite. Ai găsit o mulțime de strategii care îți ofere ușurare pe termen scurt,dar fie nu funcționează, fie înrăutățesc viața pe termen lung.Și au fost niște costuri mari pentru tine. Deci, având în vedere toate acestea, mă întreb… ești pregătit pentru ceva nou? Un nou mod de a răspunde la aceste gânduri și emoții dificile.

Dacă nu mai evităm gândurile și emoțiile neplăcute, care ar fi alternativa?

Alternativa ar fi să ne permitem să avem aceste gânduri și emoții în loc să fugim de ele sau să le evităm. Desigur, nu putem lăsa toate aceste emoții să vină înspre noi deodată, dar cu timpul, puțin câte puțin, ideea ar fi să ne apropiem de ele.

Pe măsură ce ne permitem acestă experiență cu emoțiile, ne putem îndrepta către a face altceva care este cu adevărat important pentru noi.

 

Sigur că această alternativă este mai ușor de spus decât de făcut, dar, dacă ai ajuns  în acest punct, felicitări. Deja ai parcurs mulți pași în drumul tău către o viață mai bună, mai apropiată de tine. Continuă, eu îți recomand să mergi mai departe!

 

Resurse:

How avoiding emotions keeps them at high intensity, praxiscet.com

ACT made simple, Russ Harris, 2019

 

Ți-a plăcut acest articol?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.