Pe cine ascult: ego-ul meu sau sinele meu superior?

În fiecare zi, avem nenumărate ocazii de a decide pe cine ascultăm:

  • Mai bine amân activitatea aceasta dificilă (ego) sau mă străduiesc să fac activitatea, pentru că este important pentru mine (sinele superior)?
  • Mai bine țip și sunt nervos pe toată lumea ( ego) sau încerc să fac o pauză și mă conectez cu mine (sinele superior)?

Ego-ul este o parte a noastră care luptă pentru supraviețuire, de aceea este preocupat doar de identitatea noastră. Tinde să fie reactiv și focusat pe validare externă. Este puternic, exigent, persuasiv. Prioritizează avantajul pe termen scurt, în loc de împlinirea pe termen lung. Nu e aliniat cu valorile noastre. Creează o separare între persoana noastră și ceilalți.

 

Sinele superior este partea noastră care e conectată cu înțelepciunea și intuiția. Știe ce e bine pentru noi, pe termen lung. Este în strânsă legătură cu scopul nostru, valorile și conectarea. Conectarea mai profundă cu noi înșine, dar și cu ceilalți. Tinde să fie mai calm, cu compasiune, concentrat pe momentul prezent. Are un scop și un sens mai larg, dincolo de identitatea noastră, văzând conectarea dintre lucruri și ființe.

 

Revenind la prima propoziție, care este vocea pe care o ascult mai mult? Pe cea a ego-ului sau pe cea a sinelui superior?

Momentele în care decidem să ascultăm sinele nostru superior sunt momente care ne aduc sens și ne conectează cu noi mai profund, chiar dacă se întâmplă să simțim disconfort.

În momentele în care ascultăm ego-ul, ne confruntăm cu mai multe dificultăți, iar viața poate părea ca un câmp de luptă.