Dacă eşti în căutarea unui psiholog sau psihoterapeut care să ofere consultaţii online, tocmai ai găsit unul. Te invit să citeşti în continuare ce presupune consilierea şi psihoterapia online precum şi aspectele pe care să le ai în vedere dacă alegi această soluţie.
Consiliere psihologică şi psihoterapie online
Consilierea şi psihoterapia online oferă o mare flexibilitate în sensul că se pliază pe nevoile clientului şi se poate folosi în orice moment şi din orice loc: de acasă, de la birou, din concediu, în week-end.
Ca metodă de comunicare, cel mai frecvent, folosesc Skype. Uneori, şi Facebook . Dar se poate folosi și telefonul (inclusiv Whatsapp sau alte aplicații). Putem utiliza orice tip de comunicare; important e să ne vedem şi să ne auzim :).
Psihoterapie online – avantaje
- Câştigi timp pentru că nu trebuie să te mai deplasezi pănă la cabinet. Timpul este preţios pentru fiecare dintre noi.
- Poţi locui în orice colţ al ţării sau în străinătate. Ai nevoie doar de un laptop sau telefon, conexiune la internet şi de un cont Skype.
- Avem o flexibilitate mai mare de timp pentru a programa şedinţa de terapie (dimineaţa sau seara).
- Dacă ai o stare de sănătate care nu-ţi permite să te deplasezi, psihoterapia online este o soluţie.
Psihoterapia online – dezavantaje
- Pentru confidenţialitatea şi intimitatea discuţiei, e nevoie să nu fii intrerupt de membrii familiei, apeluri telefonice sau alţi factori perturbatori. Unele întreruperi sunt fireşti, dar este preferabil ca acestea să fie reduse cât de mult posibil.
- Clădirea încrederii şi a cunoaşterii reciproce pot dura ceva mai mult atunci când se petrec online.
- Uneori se poate întâmpla ca laptopul/computerul să se blocheze sau conexiunea la internet să se întrerupă. În aceste situţii, amânăm terapia până când se remediază problemele.
- Nu poate fi utilizată pentru tulburări mai severe.
Ce se păstrează la fel atât în psihoterapia clasică la cabinet cât şi în psihoterapia online:
- E necesar să fii punctual ca şi în cazul consultaţiilor psihologice la cabinet.
- Ai rezultate similare, indiferent ce alegi. O meta-analiză din 2008, efectuată pe 92 de studii, nu a găsit nicio diferenţă între psihoterapia efectuată faţă în faţă şi cea efectuată online. (Journal of Technology in Human Services, Vol. 26, No. 2). Similar, în 2009, un review, efectuat pe 148 de publicaţii care au examinat utilitatea psihoterapiei online, a arătat un nivel de satisfacţie ridicat, în rândul clienţilor şi un nivel de satisfacţie moderat spre înalt, în rândul specialiştilor şi rezultate clinice pozitive (Clinical Psychology: Science and Practice, Vol. 16, No. 3).
Alte resurse care te pot ajuta, găseşti pe site-ul American Psycological Association.
Psihoterapia de cuplu online
Când este momentul potrivit pentru psihoterapie de cuplu? Ce aspecte sunt abordate în terapia de cuplu? Ce poți învăța dacă alegi să faci cu mine terapie de cuplu? Află mai multe despre terapia de cuplu în general și despre modul în care lucrez eu. Terapie de cuplu online