Ce vor femeile de la bărbați? Care sunt așteptările femeilor din România față de bărbați?

Ipsos a realizat două studii in 2019: Ce îți doresc femeile din România de la bărbați? și Caracteristicile bărbatului ideal în viziunea bărbaților români

Ce vor femeile de la bărbați versus ce vor bărbații:

  • fidelitate

Principala așteptare a femeilor de la bărbatul român este fidelitatea acestuia, aspect menționat de o mare parte dintre doamnele și domnişoarele intervievate (65%). Comparativ, bărbații consideră într-un măsură mult mai mică (21%) că este important să fie fideli.

Ce vrea o femeie de la un bărbat. Fidelitatea este un subiect care preocupă în special femeile care provin din gospodăriile cu venituri mari, dar și tinerele de 18-24 ani. Nevoia de fidelitate a acestor două segmente poate fi determinată de percepția privind o mai mare „libertate” a partenerului – în primul caz o libertate financiară, în cel de-al doilea caz o libertate conferită de segmentul de vârstă.

  • creșterea, educarea și jocul cu copiii

Femeile își doresc ca bărbații să se implice în creșterea, educarea (57%) și jocul cu copiii (45%). Aceștia consideră însă că rolul lor în creșterea copiilor este unul mai degrabă moderat, doar 1 din 5 bărbați afirmând că implicarea în creșterea și educarea copiilor face parte din responsabilitățile lor.

  • inteligența, umorul și integritatea

Sunt caracteristici considerate importante atât de femei, cât și de bărbați, însă femeile le-au apreciat ȋntr-o măsură mult mai mare. Observăm că bărbații sunt mult mai toleranți cu ei înșiși, având mai puține așteptări de la ei comparativ cu femeile.

 

  • empatie și inteligență emoțională

Femeile își doresc ca bărbații să știe să își exprime emoțiile/ trăirile (38% mențiuni în rândul femeilor versus 19% în rândul bărbaților) și să fie un bun ascultător (34% mențiuni în rândul femeilor comparativ cu 23% în rândul bărbaților).

 

  • independența financiară

Aici opiniile converg: 30% pentru femei, respectiv 26% pentru bărbați.

 

În concluzie, studiile ne confirmă faptul că femeile și bărbații au așteptări diferite unul de la celălalt. Însă nevoia primordială pare să fie una comună – securitatea, cu valențe diferite pentru fiecare dintre ei. În cazul bărbaților, este vorba despre o securitate bazală, primordială, de supraviețuire și protejare a celor apropiați. De aici nevoia de a fi puternic, capul familiei. În rândul femeilor, securitatea este definită de siguranța oferită de relația cu partenerul și de familie. De aici nevoia de fidelitate și ajutor în creșterea copiilor.

conchide Laura Arpad, Client Director la Ipsos România.

 

Ești interesat de tema: Ce vor femeile de la bărbați?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.