Ce înseamnă o viață fericită ne preocupă pe fiecare dintre noi. Ne dorim să aflăm ce putem face pentru a fi mai fericiți, mai sănătoși, mai productivi, mai prezenți sau mai creativi.
Pentru tine ce înseamnă să fii fericit? Poți să reflectezi câteva momente la întrebarea acesata și chiar îți recomand să-ți notezi câteva cuvinte….
Când ne referim la o viață fericită, fiecare dintre noi își imaginează ce ar însemna aceasta – de multe ori, banii sau faima sunt printre primele lucruri menționate pe listă. Psihologia ne arată însă că ideile și convingerile noastre despre fericire sunt diferite de realitate.
Ce înseamnă o viață fericită
Cel mai longeviv studiu despre fericire, realizat de Universitatea Harvard pe parcursul a 75 ani, cu ajutorul a 724 de participanți, arată că există un factor care ne influențează în mod semnificativ nivelul de fericire de-a lungul vieții.
Studiul a început în 1938 și a inclus două grupuri diferite de adolescenti (toți băieți): un grup de studenți la Harvard, care au absolvit facultatea în timpul celui de-al doilea război mondial și apoi au mers în război și un grup de băieți din cele mai sărace cartiere ale orașului Boston. Aceștia au răspuns an de an la chestionare despre viața profesională și de familie, au participat la interviuri despre viața lor, au fost înregistrați în timp ce comunicau cu soțiile lor și au oferit cercetatorilor acces la informațiile lor medicale. Principala concluzie a studiului a fost: relațiile sociale sunt cel mai important factor al fericirii în viață. Pe directorul studiului, Robert Waldinger, medic la Massachusetts General Hospital și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School îl puteți urmări în celebrul lui discurs de la TED Talk.
Trei moduri în care relațiile sociale ne influențează fericirea:
- Relațiile sociale ne fac bine, iar singurătatea ne poate îmbolnăvi și chiar ucide.
Oamenii care au mai multe conexiuni sociale (familie, prieteni, comunitate mai largă) sunt mai fericiți, au o stare de sănătate mai bună și trăiesc mai mult decât oamenii izolați social. Au o viață fericită. Pe de altă parte, oamenii care se simt singuri (care ar vrea să aibă mai mulți prieteni, de exemplu), sunt mai nefericiți, sănătatea lor începe să se deterioreze mai devreme și trăiesc mai puțin decât oamenii conectați din punct de vedere social.
- Calitatea relațiilor sociale contează mai mult decât cantitatea lor
Nu este important câți prieteni avem sau dacă suntem sau nu într-o relație de cuplu, ci cât de apropiate sunt relațiile sociale pe care le avem. Studiul a scos în evidență faptul că relațiile de cuplu nefericite, în care au loc multe conflicte, afectează semnificativ sănătatea fizică, nu doar echilibrul emoțional și sunt mai dăunătoare chiar decât divorțul.
Pe de altă parte, relațiile de cuplu fericite ne protejează sănătatea. Participanții care la vârsta de 50 ani se declarau fericiți în relația de cuplu au avut și cel mai ridicat nivel de sănătate la vârsta de 80 ani. În plus, se pare ca fericirea în cuplu ne protejează de suferința fizică. Persoanele aflate în relații de cuplu fericite au declarat că în zilele în care sufereau dureri fizice au avut același nivel de fericire emoțională, în timp ce pentru persoanele aflate în relații de cuplu nefericite, durerea fizică a fost amplificată de durerea emoțională cauzată de problemele de cuplu.
- Relațiile sociale apropiate ne protejează creierul de efectele îmbătrânirii
Persoanele care la vârsta de 80 ani se află în relații de cuplu sigure (în care simt că se pot baza pe cealaltă persoană) au o memorie mai bună decât persoanele care nu au o relație sigură. O relație de cuplu lipsită de încredere și siguranță este asociată cu un declin mai timpuriu al memoriei. Iar o relație de cuplu sigură nu înseamnă neapărat una lipsită de conflicte, ci una în care ambii parteneri știu că se vor sprijini reciproc orice ar fi.
O altă concluzie importantă a studiului se referă la faptul că cei mai fericiți participanți la studiu au fost aceia care și-au acceptat în timp stările de îngrijorare sau tristețe și s-au concentrat pe ce îi face fericiți în momentul prezent. Se pare că participanții cu cel mai ridicat nivel de fericire au înțeles, pe măsură ce au îmbătrânit, că viața este scurtă și că prezentul este cel mai bun moment pentru a alege activitățile care le fac plăcere.
Cum ne pot ajuta aceste concluzii? Ce înseamnă o viață fericită?
- Oricare ar fi vârsta noastră, este bine să luăm măsuri pentru a ne îmbunătăți relațiile sociale (de cuplu, de prietenie sau de familie). De exemplu, putem descoperi noi modalități de a comunica în cuplu, putem încerca să petrecem mai mult timp cu prietenii și familia, putem să ne implicăm în comunitate sau putem să rezolvăm conflicte vechi cu cei apropiați.
- Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să ne întoarcem la hobby-uri sau pasiuni neglijate ori să descoperim altele noi.