Inevitabil, din când în când, apar schimbări în viața noastră. Unele mai mici, altele mai mari. Unele sunt mai mult în controlul nostru, altele mai puțin. Unele au un impact mai mare, altele unul mai restrâns. Pentru fiecare în parte e nevoie să ne adaptăm. E o perioadă mai dificilă pentru că unele schimbări apar pe neașteptate, dar poate fi și o perioadă în care, cu răbdare, ajungem să fim mai aproape de noi.
O situație de criză ne influențează în mai multe feluri: fizic, emoțional, economic, social, psihologic. În funcție de experiențele noastre anterioare o anumită zonă a vieții poate fi afectată mai mult. De ex. dacă sunt foarte activ social, mă voi resimți mai greu în urma măsurilor de distanțare socială. Dacă sunt mai singuratic, e posibil să mă descurc ceva mai bine în acestă privință, însă pot fi afectat mai mult pe o altă dimensiune, de ex cea financiară.
Sigur, nu suntem fiecare dintre noi afectați în aceeași măsură deoarece ne raportăm diferit la aceeași situație și avem modalități diferite de a-i face față.
De reflectat: Iți propun să parcurgi rândurile din poza de mai sus – asta fac și eu din când în când – și să observi în care din situații te regăsești mai mult.
Observă cât e de ușor ne pierdem în stări emoționale și gânduri care se tot repetă. Cu cât ne concentrăm pe ce nu este în controlul nostru, cu atât vom simți anxietate și neajutorare.
Este un exercițiu foarte bun pe care-l folosesc des și eu. Îmi aduce claritate și mă ajută să mă readun, când mintea mea se îngrijorează prea mult.
Am să detaliez trei recomandari din ”cercul galben”:
- Strategii de reglare emoțională. Teama și îngrijorările sunt inevitabile, ele sunt răspunsuri naturale care apar în momente de incertitudine. Poate apărea și furia, tristețea, vinovăția, frustrarea, singurătatea. Ce putem face este să ne reamintim că sunt firești, normale când apar. Apoi, să le lăsăm un spațiu să se manifeste, să le permitem să fie, deși simțim un disconfort. În tot acest proces e important să avem îngăduință, bunătate și compasiune față de noi.
- Planificarea agendei zilnice și disciplina. ”Dacă întâmpinăm ziua de mâine cu un plan, devenim mult mai puțin vulnerabili la ce ni se întâmplă în prezentul imediat. Ne afectează mai puțin veștile proaste sau stările neplăcute, dacă avem un țel și ne străduim să mai facem un pas, oricât de mic, în direcția lui. Sau măcar să rămânem mereu cu mintea la el. În lagărele de concentrare, în multe situații de calamități sau dezastre, cei care au avut un vector personal, un plan sau un scop pentru ziua de mâine, dincolo de ziua de azi, cu grijile ei, au rezistat cel mai bine și au fost primii care s-au dezvoltat ulterior. Ceilalți au cărat cu ei traumele trecutului mulți ani, unii nu le-au mai depășit niciodată. Așadar, să nu renunțăm la proiectele pe care le-am avut înaitea crizei, să facem, în fiecare zi, ceva pentru ele, oricât de puțin.” (Mircea Miclea)
- Ceea ce fac aici și acum. Nu putem controla ce va întâmpla în viitor. Ceea ce putem controla este ce facem aici și acum. Ceea ce facem acum poate crea o diferență mare pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Este foarte ușor să ne pierdem în stări emoționale și gânduri care se tot repetă. Cu cât ne concentrăm pe ce nu este în controlul nostru, cu atât vom simți anxietate și neajutorare. Ce anume este important pentru tine acum? În ce fel poți avea grijă de tine și de cei apropiați? Care sunt felurile în care îți poți petrece timpul acasă? Ce pot face acum – indiferent cât de neînsemnat ar fi- care să-mi îmbunătățească viața?
Dacă rezonezi cu această abordare și ai nevoie de suport, mă poți contacta.