De multe ori ne dorim sa ne intelegem mai bine cu cei dragi: partener de cuplu, copii, colegi de la serviciu, prieteni sau alte rude. Desi incercam din rasputeri, se poate intampla sa nu reusim. Si asta pentru ca avem nevoie in primul rand sa fim conectati cu noi pentru a putea fi mai apropiati de cei dragi.

Semne care ne arata ca nu mai suntem in contact cu noi insine. Te invit sa parcurgi urmatoarele afirmatii:

  • Deseori ma simt stresat/a, furios/oasa sau trist/a.
  • Viata pare a fi mai degraba plina de responsabilitati, decat de bucurie.
  • Multe situatii din viata mea imi provoaca griji.
  • Rar mi se intampla sa rad cu tot sufletul.
  • Nu ma mai bucur de viata (de diverse lucruri) asa cum faceam inainte.
  • Ma simt inconfortabil cand sunt singur.
  • Simt ca micile bucurii ale vietii trec pe langa mine pentru ca sunt prea preocupat/a sa-mi construiesc un viitor mai bun.

Daca tinzi sa te regasesti in cele scrise mai sus, nu te ingrijora. Multe persoane trec prin asta. Important este sa constientizezi aceasta situatie si sa ai credinta ca lucrurile se pot imbunatati.

Cum pot sa ma conectez mai bine cu mine insumi:

  • Avem nevoie de timp pentru noi insine

Suntem prea ocupati sa fim buni parinti, buni soti sau buni angajati, astfel incat sa ne mai gasim putin timp si pentru noi. Insa timpul petrecut cu noi insine ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi, sa ne cunoastem propria persoana si ne bucuram de propria noastra companie. Implicarea in experiente solitare  placute ne pune in contact cu propriile noastre interese si ne reamintesc ca fericirea noastra depinde chiar de noi.

In plus, timpul cu noi, pentru noi, ne ajuta sa ne concentram mai bine, ne face mai productivi, ne ajuta in rezolvarea  problemelor, ajungand mai apoi sa ne imbunatateasca relatia de cuplu.

  • Avem nevoie sa experimentam mai mult starea de „a fi” decat cea de „a face”

Suntem mereu pe  modul  pilot automat, vrem sa facem lucruri si  sa rezolvam probleme contra cronomentru. Nu am fost obisnuiti sa ne bucuram de simplul fapt de „a fi”. Ba mai mult, nici nu prea intelegem asta… Iti propun un exercitiu: incearca sa nu faci nimic cinci  minute. Observa-ti emotiile si gandurile pe care le ai si accepta-le asa cum vin in mintea ta. Acceptandu-le exact asa cum sunt, fara sa incerci sa le dai la o parte, te vor face sa te simti mai putin stresat si mai aproape de tine.

  • Avem nevoie de mai multa compasiune fata de noi insine

Compasiunea fata de noi este o parte importanta a conectarii cu noi insine. In ciuda credintei populare, compasiunea fata de mine nu inseamna ca sunt indulgent sau ca ma complac intr-o anumita stare sau situatie. Oamenii care arata compasiune fata de ei insisi sunt mai optimisti, mai putin ingrijorati si mai flexibili.

La inceput s-ar putea sa ti se para nefiresc sa ai compasiune fata de tine insuti. Importanti sunt, insa, primii pasi: sa evaluezi ceea ce faci ca si cum ai fi cel mai bun prieten al tau, sa accepti ca poti lua si hotarari neinspirate din cand in cand si sa-ti reamintesti lucrurile bune pe care le faci.

Conectarea cu noi insine este un proces zilnic. Presupune timp cu noi, acceptarea starilor si a gandurilor, renuntarea la judecata si cresterea compasiunii fata de noi. Fiind aproape de noi, putem fi mai aproape si de cei dragi noua.

psihoterapie online