Când începi o relație nouă, semnificativă pentru tine, fie de cuplu, fie de prietenie, fie de muncă, nu accepta lucruri inacceptabile. Nu accepta ceva ce contrazice valorilor tale. Dacă cedezi de la început, celălalt va percepe că așa ești. Și în relația voastră se va crea o dinamică pe care nu ți-o dorești.

Uneori, adevărului îi este necesar mai mult timp să iasă la iveală, dar până la urmă tot iese. Când cedezi de la început, la un moment dat nu mai poți duce. Și, la un moment dat, începi să exprimi șovăielnic nevoile tale. Problema e că celălalt nu te prea aude, e obișnuit cu o altfel de relație. Iar acum tu vii și încerci să schimbi regulile jocului. Când începi să fii cum ești de obicei, se schimbă datele problemei.

  • „Nu știu ce s-a întâmplat. Parcă nu te deranja până acum să mergem în fiecare săptămână la părinții mei.”
  • „De ce nu poți termina raportul până mâine dimineață? Știi că sunt zile în fiecare lună când e nevoie să muncim peste program.”

Când ajungi să amâni la nesfârșit nevoile tale, renunți la tine. Nu deodată, treptat. Azi puțin, mâine puțin și tot așa. Până când îți dai seama, la un moment dat, că ești plin de frustrare și resentimente. Starea acesta de disconfort arată că nevoile tale sunt acolo. Le-ai îngropat mult timp și acum au ieșit la suprafață.

Nu te teme să-ți împărtășești convingerile și preferințele de la început. De la începutul oricărei relații pe care o începi, fie ea personală sau profesională. Așa, ai șansa de a construi în viața ta relații sănătoase.

 

Ți-au plăcut rândurile de mai sus?

Sunt Delia Lungu, psihoterapeut de familie și de cuplu.

Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.