Banii în cuplu se numără printre acele subiecte dificile, aproape tabu, care pot duce la neînțelegeri între partenerii de cuplu. În ședințele de psihoterapie acest subiect este mereu prezent. Discuțiile despre bani în relația de cuplu sunt întotdeauna încărcate cu emoție, pentru că de fapt, ele nu sunt aproape niciodată doar despre bani în sine, ci despre nevoile emoționale profunde ale fiecărui partener.
Banii în cuplu – ce simbolizează. Dincolo de aspectul financiar și material al discuției: nevoi și stil de atașament
Banii simbolizează lucruri diferite pentru fiecare dintre noi, în funcție de felul în care am crescut, de temperament și nevoi emoționale specifice. Chiar dacă nu ne dăm seama, avem o relație emoțională cu banii, pentru că aceștia sunt în strânsă legătură cu nevoile noastre de siguranță, control, independență, putere personală și chiar cu propria noastră identitate.
De exemplu, pentru o persoană care are nevoie de siguranță, este mai important să economisească decât să cheltuiască sau să investeasca banii. Pentru o persoană care asociază banii cu libertatea și plăcerea, va fi mai important să simtă că poate cheltui banii pe lucruri sau experiențe care îi aduc bucurie. Când aceste două persoane încep o relație de cuplu, conflictele și neînțelegerile sunt extrem de probabile.
În plus, felul în care gestionăm banii este influențat și de stilul nostru de atașament, așa cum arată un studiu recent realizat în cadrul Universității din Arizona. Persoanele cu un stil de atașament anxios și evitant tind să aibă mai multe comportamente iresponsabile din punct de vedere financiar. De asemenea, acestea percep deciziile financiare ale partenerilor de cuplu ca fiind iresponsabile. Astfel, persoanele cu un stil de atașament anxios sau evitant au un nivel mai scăzut al satisfacției în viață și în cuplu. Motivația din spatele comportamentelor financiare iresponsabile poate fi diferită, în funcție de stilul de atașament. Persoanele cu stil de atașament anxios tind să folosească banii pentru a câștiga afecțiunea partenerului, în timp ce persoanele cu stil de atașament evitant vor folosi iresponsabil banii pentru a proiecta o imagine favorabilă în ochii celor din jur.
Ce poți face ca prim pas: 10 întrebări care te ajută să deschizi discuția despre bani în cuplu
Banii în cuplu și conflictele legate de gestionarea lor apar nu doar pentru că avem convingeri opuse legate de acest subiect, ci și pentru că nu comunicăm ce și cum este nevoie pentru a ne înțelege reciproc perspectivele. Esther Perel propune câteva întrebări care te ajută să începi o discuție constructivă despre bani în cuplu:
- Ce înseamnă pentru tine să ai bani?
- Ce înseamnă pentru tine să gestionezi eficient banii?
- Crezi că banii trebuie cheltuiți sau economisiți?
- Ai sau ai avut datorii majore sau probleme legate de bani?
- În copilărie, cum a abordat familia ta subiectul banilor?
- Cât de bine ți se pare că gestionăm banii în cuplu?
- Care sunt cheltuielile pe care le decidem împreună și care sunt cele pe care le decidem pe cont propriu?
- Care este suma maximă pe care o putem cheltui separat fără să ne consultăm reciproc?
- Care este cea mai importantă greșeală sau cel mai mare regret pe care îl ai cu privire la bani?
- Care este cea mai mare grijă/teamă a ta cu privire la bani?
- Ce vom face când/dacă nu vom putea ajunge la un compromis când vine vorba de cheltuieli?
- Ce am face dacă unul dintre noi își pierde slujba?
- Care sunt scopurile noastre financiare? Cum crezi ne descurcăm în atingerea lor?
- Ce admiri la mine când vine vorba de gestionarea banilor?
Oricare ar fi răspunsurile pe care le primești la aceste întrebări, amintește-ți că:
- Scopul discuțiilor nu trebuie să fie să demonstrezi că tu ai dreptate și că modalitatea ta de gestionare a banilor în cuplu este mai eficientă decât a partenerului tău de cuplu. Scopul este să descoperiți nevoile pe care le aveți când vine vorba de gestionarea banilor și felurile în care puteți împlini aceste nevoi împreună.
- Dacă observi că unul dintre voi începe să se înfurie, luați o pauză și reveniți la discuție când sunteți calmi.
- Pentru multe persoane, banii în cuplu poate fi un subiect sensibil și inconfortabil, așa că încearcă să fii atent la cuvintele și tonul pe care le folosești. O mare parte din disconfort vine din faptul că banii sunt asociați cu puterea în relația de cuplu. Partenerul care câștigă mai mulți bani poate fi perceput sau se poate purta ca și cum are mai multă putere în cuplu. Amintește-ți că acele cupluri care gestionează banii pornind de la poziții de egalitate sunt mai fericite. Spre deosebire de cuplurile în care diferențele de venit dintre parteneri dau naștere la dezechilibre de putere.
În final, este bine să ții minte că pentru mulți dintre noi, relația cu banii poate evolua, o dată cu experiențele de viață și cu relația de cuplu. În plus, chiar dacă tu și partenerul tău de cuplu aveți atitudini opuse când vine vorba de bani în relația de cuplu, acest lucru nu înseamnă că ele nu pot deveni complementare. Puteți pune în valoare diferențele dintre voi ajungând la o soluție care să răspundă nevoilor voastre, dacă vă amintiți că tocmai acestea dintre voi v-au atras și v-au adus împreună.
Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.
- prin ședințe de psihoterapie individuală
- psihoterapie de cuplu
- prin participarea la diferite workshopuri sau evenimente susținute de mine.