Autocompasiunea este un concept care câștigă din ce în ce mai multă popularitate, dar este încă însoțit de neclarități sau confuzii pentru mulți dintre noi. Una dintre acestea este că atunci când dăm dovadă de (prea multă) compasiune de sine, înseamnă că ne complacem în situațiile negative în care ne aflăm. Sau ne complacem în obiceiurile noastre pe care am vrea să le schimbăm.

 

„Dacă nu ești exigent cu tine însuți, nu vei ajunge nicăieri.

Dacă mă declar mulțumit de ceea ce am, înseamnă că nu am ambiție.

Dacă înțeleg și mă iert pentru greșelile pe care le-am făcut, înseamnă că le aprob.”.

 

Toate aceste idei și altele similare sunt fațete diferite ale unei atitudini des întâlnite: critică excesivă față de sine, standarde perfecționiste și o nemulțumire cronică față de reușitele personale. La polul opus se află atitudini și concepte despre care specialiștii știu că sunt esențiale pentru sănătatea emoțională: autocompasiunea, autoacceptarea și recunoștința.

 

Ce înseamnă autocompasiunea

Autocompasiunea este o atitudine emoțională pozitivă față de noi înșine, care include trei aspecte esențiale:

  • bunătatea față de tine însuți: când ne aflăm în suferință sau ne confruntăm cu un eșec, dăm dovadă de bunătate și înțelegere, evitând critica de sine excesivă
  • sentimentul de umanitate împărtășită: când ne gândim că experiențe dureroase trăiesc toți oamenii, nu doar noi singuri.
  • mindfulness: capacitatea de a pune o distanță între propriile emoții și identitatea personală. Cu alte cuvinte, putem conștientiza propriile trăiri și gânduri fără a ne identifica cu acestea.

Aceste trei componente ale autocompasiunii reies din studiile lui Kristin Neff, cercetător și expert în autocompasiune.

 

Motive pentru care autocompasiunea nu duce la complacere

Autocompasiunea autentică ne ajută să devenim mai puternici și mai echilibrați emoțional.

De ce? Imaginează-ți ce ai vrea să spui unui prieten care tocmai a avut un eșec. Poate i-ai spune că știi cât de dificilă este situația pentru el… Că ești alături de el dacă are nevoie de sprijin… Și că ai încredere că va reuși să treacă peste acest moment…

Pe de altă parte, amintește-ți ce gânduri ți-au trecut prin minte când ai avut tu ultima oară un eșec. Cel mai probabil, acestea au inclus cel puțin un strop de critică și învinovățire. Cât de mult te-au ajutat aceste gânduri să depășești tristețea sau dezamăgirea? Autocompasiunea înseamnă, într-un fel, să fii cel mai bun prieten al tău și prima ta sursă de sprijin și încredere. Acestea sunt esențiale când vine vorba de reziliența emoțională.

critica prieten

Autocompasiunea autentică ne ajută să procesăm mai ușor stările emoționale dificile care ne împiedică să progresăm.

În urma unui eșec sau în urma unei reacții emoționale pe care o regretăm, apar o serie de emoții dificile precum rușinea, vinovăția, descurajarea, pierderea speranței etc. Toate acestea ne pot împiedica să încercăm din nou să obținem ce ne dorim sau să ne asumăm responsabilitatea pentru ce am făcut. Cu cât îmbrățișăm mai mult autocompasiunea, cu atât va fi mai ușor să acceptăm aceste emoții și să le lăsăm să treacă. Și asta fără a ne afecta decizii viitoare, înțelepte pentru noi.

 

Autocompasiunea ne oferă siguranța emoțională de a ne vedea pe noi și alegerile noastre, într-o lumină obiectivă.

Autcompasiunea nu înseamnă că trecem cu vederea peste propriile defecte sau greșeli. Ci că ne oferim nouă înșine siguranța emoțională de a le vedea și înțelege cu adevărat. Când ne simțim suficient de confortabil încât să observăm și să acceptăm propriile greșeli sau propriile tendințe neconstructive, am făcut deja un pas esențial către depășirea acestora. Astfel, autocompasiunea nu înseamnă pasivitate în fața eșecurilor sau dificultăților. Înseamnă că schimbarea este încurajată cu blândețe și respect față de sine.

 

Așadar, data viitoare când te afli într-o situație în care ai avea nevoie de sprijin și de o vorbă bună, amintește-ți de conceptul de autocompasiune. Aceasta nu înseamnă slăbiciune, pasivitate sau egoism. Dimpotrivă, e nevoie de putere interioară și curaj pentru a ne conștientiza și trăsăturile mai puțin dezirabile. Astfel încât să putem face primul pas către schimbare. Iar ca „bonus”, compasiunea față de tine însuți te va ajuta să îi privești cu mai multă răbdare și înțelegere și pe cei din jur.

 

Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport.