Agilitatea emoțională este un concept care merită analizat pentru că ne vorbește despre emoții și despre cum să le gestionăm într-un mod eficient.
Care este diferența dintre oamenii care reușesc să facă față unor situații dificile fără să își piardă prea mult cumpătul și persoanele care sunt copleșite de emoții în același tip de situație? Nu este vorba de voință, tărie de caracter sau alte calități morale. Mai degrabă, diferența constă în felul în care oamenii își gestionează emoțiile în momentele dificile.
Nimeni nu este scutit de emoții dificile și intense, de gânduri negative sau convingeri iraționale, oricât ne-am dori acest lucru. De obicei, adoptăm unul sau mai multe mecanisme ineficiente de gestionare a acestora:
1. le negăm existența,
2. sau decidem să le evităm cu orice preț (adoptând o gândire pozitivă toxică)
3. sau le suprimăm încercând să fim mai puternici decât ele
4. sau ne lăsăm copleșiți de ele (analizând și întreținând aceleași emoții o lungă perioadă de timp).
Există însă și o altă opțiune, care ne lasă mai multă libertate interioară și exterioară: agilitatea emoțională.
Susan David, Phd, psiholog clinician în cadrul Universității Harvard, a făcut cunoscut conceptul de agilitate emoțională în cartea sa (EmotionalAgility: Get Unstuck, EmbraceChange, andThrive in Workand Life) și în cadrul prezentării TED din 2017: link prezentare TED
Agilitatea emoțională ne ajută:
– să acceptăm propriile emoții,
– să aflăm care sunt mesajele importante pe care acestea le transmit,
– să luăm decizii în funcție de valorile noastre, care ne vor fi benefice pe termen lung.
Pași prin care îți poți dezvolta agilitatea emoțională:
1.Ia o pauză și identifică tiparele tale emoționale și de gândire. În momentele emoționale intense, poate fi destul de dificil să îți dai seama că te lași copleșit de emoții sau că încerci să le gestionezi ineficient. Dacă te lași des condus de emoții, este important să iei o pauză în acele momente.
Când îți dai seama că ai nevoie de o pauză? Dacă te surprinzi având o gândire rigidă și repetitivă (nu te poți opri din a te gândi la ce te frustrează sau întristează). Sau având o experiență emoțională extrem de similară cu cele din trecut (ai avut aceleași reacții și în alte relații, la alte locuri de muncă sau în situații trecute similare).
2. Etichetează emoțiile pe care le simți. În loc să gândești: „M-am enervat!/Sunt nervoasă!”, gândește în termeni care nu te fac să te identifici cu propriile emoții: „Observ că simt furie/tristețe/frustrare etc.”. Chiar dacă poate părea artificială, strategia te va ajuta să nu te lași copleșit de emoții sau tentat să le suprimi sau judeci. Faci astfel un pas în spate mental, care te ajută să vezi propriile trăiri în perspectivă, iar astfel devine posibil pasul următor.
3. Acceptă propriile emoții. Chiar și după ce le identificăm și etichetăm, putem avea impulsul de a „scăpa” de emoțiile dificile. Dar pentru a evita decizii nepotrivite și pentru a înțelege cu adevărat ce vor să transmită emoțiile noastre, este nevoie să le acceptăm. Poți respira de 10-15 ori adânc în timp ce lași emoția să se desfășoare. Ce se întâmplă în mintea și în corpul tău?
Astfel, poți observa calitățile benefice și utile ale emoțiilor pe care le considerăm dăunătoare sau negative. Tristețea îți poate aminti cât de important era pentru tine ce ai pierdut. Furia îți spune că e nevoie să acționezi pentru a repara o anumită situație. Frustrarea îți spune că nu ai obținut ceva important pentru tine.
4. Acționează potrivit valorilor tale morale. Doar pentru că suntem furioși și simțim nevoia de a acționa, nu înseamnă că vom acționa violent. Acceptându-ne propriile emoții, le diminuăm puterea pe care o au asupra comportamentului nostru și putem lua decizii benefice pe termen lung. De exemplu, ești furios față de partenerul tău, dar pe termen lung nu te va ajuta să îl învinovățești, să ridici vocea sau să îi dai un ultimatum. Însă poate fi benefic să îți exprimi emoțiile calm și să propui să găsiți o soluție împreună. Și asta, pentru că o valoare importantă a ta este relația de cuplu.
Îți poți testa agilitatea emoțională, completând chestionarul în limba engleză.
Așa cum agilitatea fizică este importantă pentru a supraviețui situațiilor care ne solicită fizic. Așa agilitatea emoțională este esențială pentru situațiile în care suntem provocați emoțional. Iar dacă de agilitatea fizică avem nevoie mai rar în aceste vremuri în care siguranța și confortul ne sunt asigurate, de agilitatea emoțională avem nevoie în fiecare zi.
Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport:
- prin ședințe de psihoterapie
- prin participarea la diferite workshopuri sau evenimente susținute de mine.