Adorm prea târziu. S-a întâmplat oricui cel puțin o dată: deși știi că a doua zi trebuie să te trezești devreme și ești deja obosit, intri pe o rețea de socizalizare online și dai scroll „câteva minute doar” sau te uiți „doar la un episod” din serialul preferat. Fără să îți dai seama, cele câteva minute s-au transformat în zeci de minute, iar un episod s-a transformat în „încă unul” și „încă unul”. Fără să îți fi propus în mod conștient, ai amânat ora de somn până după miezul nopții. A doua zi, te trezești obosit și îți spui ca vei adormi mai devreme în seara următoare.
Adorm prea târziu – felul în care ne refacem emoțional după o zi dificilă
Obiceiul amânării sau procrastinării este explicat ca fiind o problemă de voință sau autocontrol. Studiile arată că persoanele cu un nivel scăzut de autocontrol amână mai des ora de culcare, dormind mai puțin decât persoanele cu un nivel de autocontrol ridicat. În timp, fenomenul amânării orei de culcare poate avea efecte semnificative asupra sănătății și performanței sociale și profesionale.
Probleme de somn: de ce amânăm ora de culcare
Dincolo de concluzia că avem nevoie de un nivel mai bun de autocontrol, este important să înțelegem de ce amânăm ora de culcare, deși știm că a doua zi ne vom simți mai rău dacă facem acest lucru.
În general, amânarea este o modalitate de a gestiona emoțiile negative. Când amânăm un proiect important, facem acest lucru pentru a evita stresul sau teama de eșec. Când adorm prea târziu, amânând ora de culcare, facem acest lucru pentru a „fura” câteva ore în care ne relaxăm sau încercăm să uităm de evenimentele neplăcute din timpul zilei.
Un alt motiv pentru care amânăm ora de culcare este legat de nevoia de control asupra propriului program. Părinții care lucrează full time se află deseori în această situație. Singurul interval de timp liber, care le aparține în totalitate este seara, după ce copiii au mers la culcare, iar treburile casnice au fost încheiate. Simțim nevoia de a compensa toate responsabilitățile de peste zi cu un timp dedicat relaxării, chiar dacă în acest fel sacrificăm orele de somn care ne ajută să ne simțim mai bine a doua zi.
Cum te poate ajuta autocompasiunea să mergi la culcare la o oră potrivită
Indiferent care este motivul care stă la baza amânării orei de culcare, dacă vrem să depășim acest obicei, este bine să începem prin a avea mai multă compasiune față de noi înșine. Adorm prea târziu. De ce?
Autocompasiunea ne ajută să gestionăm mai bine emoțiile dificile
Autocompasiunea ne ajută să avem în general o atitudine de înțelegere față de greșelile pe care le facem, dificultățile pe care le întâmpinăm sau alegerile mai puțin potrivite. Când avem compasiune față de noi înșine, ne vom critica mai puțin, vom fi mai puțin tentați să ne învinovățim pentru tot ce nu merge bine și, în general să avem o perspectivă mai optimistă asupra vieții. În acest fel, nu vom fi nevoiți să apelăm la strategii de evitare a gândurilor negative, precum orele întregi petrecute în fața unui ecran. Această relație dintre autocompasiune și tendința de amânare a orei de culcare nu este o ipoteză doar, ci este confirmată de studii
Autocompasiunea ne ajută să luăm decizii benefice pentru noi pe termen lung
Când avem compasiune față de noi înșine, încercăm să avem grijă de noi cât mai bine. Iar somnul suficient este un aspect esențial al stării de bine pe termen lung.
Autocompasiunea ne ajută să avem așteptări optime față de noi înșine
Când avem așteptări extrem de exigente față de noi înșine, tindem să ne epuizăm și să ne neglijăm propriile nevoi emoționale sau fizice. Autocompasiunea ne ajută să ne acceptăm propriile limite și să avem așteptări raționale față de propria noastră capacitate de efort. Astfel, vom fi mai puțin tentați să renunțăm la somn pentru a lucra până seara târziu.
Cum poți folosi compasiunea față de sine pentru a reuși să dormi suficient?
- Stabilește o limită pentru timpul dedicat relaxării seara înainte de culcare. Astfel, te vei asigura ca te vei bucura cu adevărat de acest timp. În plus, amintește-ți că limitându-ți timpul dedicat relaxării înainte de culcare înseamnă că vei dormi mai mult și te vei simți cu bateriile încărcate a doua zi dimineața.
- Fă un exercițiu de imaginație. Deseori, deși paradoxal, ne este mai ușor să vrem binele altor persoane decât să vrem binele nostru. Dacă suntem părinți, îi îndemnăm pe copii să adoarmă devreme pentru ca a doua zi să fie în formă maximă. Dacă vedem un prieten care ia decizii nesănătoase, îl încurajăm să le schimbe. Imaginează-ți că ai aceeași atitudine pozitivă față de tine însuți. Cum poți avea grijă de tine azi, pentru ca mâine să ai o zi bună?
- Încearcă în fiecare zi, în mod conștient, să îți consolidezi compasiunea față de tine însuți. Atunci când întâmpini dificultăți, când faci o greșeală sau ai un eșec, amintește-ți să îți vorbești la fel de blând cum ai vorbi unui prieten apropiat.
Accesul la tehnologie, stilul de viață agitat și nivelul ridicat de stres sunt factori care contribuie la faptul că adorm prea târziu, amânând ora de culcare. Însă învățând să am grijă de mine și amintindu-mi care sunt lucrurile benefice pentru mine pe termen lung, pot să-mi formez obiceiuri de somn sănătoase și, în același timp, o relație mai bună cu mine.
Acest articol rezonează cu tine? Iată câteva moduri în care îți pot oferi suport:
- prin ședințe de psihoterapie
- prin participarea la diferite workshopuri sau evenimente susținute de mine.